• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مراتب ایمان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: ایمان،مراتب ایمان.

پرسش: مراتب و درجات ایمان را نام ببرید.

پاسخ: در منابع روایی فصل مستقلی به مراتب و درجات ایمان اختصاص یافته است که در آن سخنان و روایاتی از معصومان (علیهم‌السلام) در مورد درجات ایمان و مؤمنان گرد آوری شده است.




در منابع روایی فصل مستقلی به مراتب و درجات ایمان اختصاص یافته است که در آن سخنان و روایاتی از معصومان (علیهم‌السلام) در مورد درجات ایمان و مؤمنان گرد آوری شده است. ما در این مختصر به چند نمونه از آن احادیث اشاره می‌کنیم و برای تفصیل آن شما را به متون حدیثی ارجاع می‌دهیم.

۱.۱ - روایت امام صادق

امام صادق (علیه‌السلام) در باره‌ی درجات ایمان می‌فرماید: «خداى عزّ و جلّ ایمان را هفت قسمت کرد: ۱. نیکوکاری ، ۲. راست‌گویی ، ۳. یقین ، ۴. رضا ، ۵. وفاء ۶. علم، ۷. بردباری . سپس آن را میان مردم تقسیم فرمود، به هرکس هفت سهم داد، او کامل است و دربردارنده‌ی ایمان. به برخى از مردم فقط یک سهم داد، و به بعضى دو سهم و به دسته‌ اى سه سهم، تا به هفت سهم قسمت کرد، امام فرمود به کسى که یک سهم ایمان دارد به اندازه‌ی دو سهم تحمیل نکنید، و به کسى که دو سهم دارد به مقدار سه سهم که سنگین بارشان خواهید کرد، آن‌گاه فرمود: همچنین تا به هفت سهم برسند (یعنى بر سه سهمى به اندازه چهار سهم تحمیل نکنید، و بر چهار سهمى به اندازه پنج سهم و بر او به اندازه شش سهم و بر او به اندازه هفت سهم).

۱.۱.۱ - تفسیر روایت

منظور امام (علیه‌السلام) در این سخن این است که استعداد و قابلیت اشخاص در پذیرش ایمان مختلف است و خدا هرکس را به اندازه‌ی استعدادش تکلیف کرده و باز خواست می‌نماید، شما هم در علوم و اعمال و اخلاق دینى، از هرکس به قدر وسع و طاقت و استعداد و قابلیتش انتظار داشته باشید که تحمیل بیش از استعداد و طاقت او را سنگین بار و خسته و وامانده می‌کند.


البته این یک نوع از تقسیم‌بندی است و ممکن است به اعتبار دیگر، ایمان مراتب و درجات دیگر داشته باشد. این معنا را از قرآن کریم نیز می‌توان برداشت نمود، آنجا که می‌فرماید: «هُمْ دَرَجاتٌ عِنْدَ اللَّهِ» هر یک از آنان، درجه و مقامى در پیشگاه خدا دارند و خداوند به آنچه انجام مى‌دهند، بینا است.
این آیه اشاره به این دارد‌ که نه تنها منافقان تن‌پرور و مجاهدان با هم فرق دارند، بلکه هر یک از کسانى که در این دو صف قرار دارند، به تفاوت درجه فداکارى و جانبازى، و یا نفاق و دشمنى با حق در پیشگاه خدا درجه خاصى خواهند داشت که از صفر شروع مى‌ شود و تا ما فوق آنچه تصور شود ادامه مى‌ یابد. مؤمنان با یکدیگر برابر نیستند. بعضى از ایشان در پاره‌ اى جاها به منافقان شباهت دارند، و بعضى دیگر در بلندترین قلّه‌ هاى ایمان قرار دارند و نیز منافقان را درجات متفاوت است، و نباید به یک چوب رانده شوند، بلکه هر فرد یا گروهى از ایشان باید بنا بر حساب خاص آن در معرض محاسبه قرار گیرد؛ این بدان روى است که ایمان یا نفاق بیش از آن صورت گفتارى داشته باشد تمرین عملى است، و تمرین بر حسب اعمال ایمانى یا نفاقى متفاوت مى ‌شود، و خدا درجات مؤمنان و منافقان را مى‌ داند و بر حسب اعمال به حساب ایشان خواهد رسید: «هُمْ دَرَجاتٌ عِنْدَ اللَّهِ وَ اللَّهُ بَصِیرٌ بِما یَعْمَلُونَ؛ براى آنان درجاتى در نزد خدا است، و خدا به آنچه مى‌کنند بینا است.»


در تقسیم دیگر؛ رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌وآله) فرمود: «برترین مقام ایمان یک درجه‌اى است که هر کس بدان برسد پیروز و رستگار مى‌گردد و آن این است که آن‌چنان کارهاى مخفیانه انسان، صالح و شایسته بوده که نه باکى از آشکار گردیدن آن داشته باشد و نه از عقوبت آن (در صورت پوشیده ماندن) بترسد.»
[۵] مجلسی، محمد باقر، بحار الأنوار، ج۶۸، ص۳۶۹، دار إحیاء التراث العربی، بیروت، چاپ دوم، ۱۴۰۳ق.



۱. کلینی، محمد بن یعقوب، الاصول من الکافی، محقق و مصحح:غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج۲، ص۴۲، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ چهارم، ۱۴۰۷ق.    
۲. کلینی، محمد بن یعقوب، الاصول من الکافی، محقق و مصحح:غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج۲، ص۴۲، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ چهارم، ۱۴۰۷ق.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج‌۳، ص۱۸۰.    
۴. مترجمان، تفسیر هدایت، ج‌۱، ص۶۴۵، بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، مشهد، چاپ اول، ۱۳۷۷ ش.    
۵. مجلسی، محمد باقر، بحار الأنوار، ج۶۸، ص۳۶۹، دار إحیاء التراث العربی، بیروت، چاپ دوم، ۱۴۰۳ق.



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «مراتب ایمان»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۶/۳.    


رده‌های این صفحه : اخلاق اسلامی | ایمان




جعبه ابزار