• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

لذت‌های دنیایی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: دنیا، لذت‌های دنیایی، افراط.
پرسش: در روایتی از امیرالمؤمنین ـ علیه‌السلام ـ آمده که: «اعلی المنکوحات النّساء و هو مبالٌ فی مبال و مثالٌ لمثال». منظور از «مثال لمثال» در این روایت چیست؟
پاسخ:



این حدیث در بیان این حقیقت است که انسان نباید در لذت‌های دنیایی افراط کند و آخرتش را به‌خاطر آن از دست بدهد.

۱.۱ - دیدگاه مفسران

از‌این‌رو در ذیل قول خدای متعال: «اعْلَمُوا أَنَّمَا الْحَيَاةُ الدُّنْيَا لَعِبٌ وَلَهْوٌ وَزِينَةٌ وَتَفَاخُرٌ بَيْنَكُمْ وَتَكَاثُرٌ فِي الْأَمْوَالِ وَالْأَوْلَادِ كَمَثَلِ»، در تفاسیر آمده است: بدانید که زندگانی دنیا بازی کودکان است و لهو و بطر جوانان است و زینت زنان است و تفاخر اقران است و تکاثر توانگران است؛ یعنی به این ماند. و گفتند: «ما» زیادت است و گفتند: کافّه است. «و تَفاخُرٌ بَیْنَکُمْ» و فخر آوردن است میان شما و مفاخرت و مباهات است در بسیاری مال‌‌ها و فرزندان و بعضی اهل اشارت گفتند: لعب کلعب الصّبیان و لهو کلهو الفتیان و زینة کزینة النّسوان و تفاخر کتفاخر الاقران و تکاثر کتکاثر الدّهقان.

۱.۲ - حدیثی از امام علی

و حضرت امیر المؤمنین علی ـ صلوات‌اللَّه‌و‌سلامه‌علیه ـ عمار یاسر را گفت: یا عمار! بر دنیا اندوه مخور که جمله لذات دنیا شش است: مطعوم است و مشروب و مشموم و ملبوس و منکوح و مرکوب. اما شریف‌ترین طعام او انگبین است و آن لعاب مگسی است و معظم شراب او آب است و همه حیوانات در او یکی‌اند و شریف‌ترین مشموم او مشک است و او خون آهویی است و نبیل‌ترین مرکوبش اسب است و مردان را بر پشت او هلاک رسد و نیکوترین ملبوس او دیباست و آن بافته کرمی است و معظم منکوح او زنان‌اند و آن‌ مبال فی مبال‌".
[۲] روض الجنان و روح الجنان فی تفسیرالقرآن، ج ‌۱۹، ص ۳۲.


۱.۲.۱ - مراد امام علی از این سخن

منظور امام ـ علیه‌السلام ـ از این بیان، بی‌ارزشی دنیاست و مثال اول به معنای تمثیل است و مثال دوم به معنای امثله‌ای که حضرت بیان کرده است؛ یعنی ارزش دنیا بیشتر از این شش چیز نیست و دنیا به این شش چیز شبیه است.



۱. حدید (۵۷)، آیه ۲۰.    
۲. روض الجنان و روح الجنان فی تفسیرالقرآن، ج ‌۱۹، ص ۳۲.



پایگاه اسلام کوئست.    


رده‌های این صفحه : تفسیر حدیث | حدیث شناسی




جعبه ابزار