• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ضربت خوردن حضرت علی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: محراب، مسجد.
پرسش: با اینکه عده زیادی از مورخین ضربت خوردن حضرت علی ـ علیه‌السلام ـ را پشت در مسجد ذکر کرده‌اند، اما شهرت دارد، که آن حضرت در محراب ضربت خوردند؛ این دو سخن چگونه قابل تلفیق است؟
پاسخ: محراب کلمه‌ای است، عبری و به صدر مجالس گفته می‌شود؛ محراب مسجد نیز از این معنا گرفته شده است؛ زیرا محراب مسجد در صدر آن قرار می‌گیرد.



کتاب تاریخ نجف اشرف و حیره می‌نویسد: در مسجد جامع کوفه، یک مصلی می‌باشد که می‌گویند مصلای حضرت ابراهیم ـ علیه‌السلام ـ بوده است و نزدیک به آن مصلی در طرف راستِ کسی که رو به قبله دارد، محرابی است که گرداگرد آن چوب ساج است و همین محراب حضرت علی ـ علیه‌السلام ـ است که در آن، شقی لعین عبدالرحمن بن ملجم، شمشیر به سر مبارک آن حضرت زد و اکنون مردم در این محراب با حال گریه و دعا نماز می‌گزارند.
[۱] بلاغی، سیدعبدالحجه، تاریخ نجف اشرف و حیره، چاپخانه مظاهری، ط ۱۳۶۸ هـ، ص ۱۴۳.



مرحوم عمادزاده نیز بعد از ذکر همین خصوصیات برای محراب می‌نویسد: ابن بطوطه که در حدود قرن هفتم به کوفه رفته، آثاری را دیده که اکنون بر آن وضع نیست، بنای مسجد جامع به نقل وی خانه حضرت نوح پیغمبر ـ علیه‌السلام ـ بود که دری پهلوی محراب و مقام حضرت امیر ـ علیه‌السلام ـ داشته است.
[۲] عمادزاده، تاریخ چهارده معصوم علیهم‌السلام، نشریه مکتب قرآن، ط ۱۳۷۴، ص ۵۱۴.



از سوی دیگر در کتب لغت، محراب را به کل مسجد نیز اطلاق کرده‌اند.


چنا‌ن‌که ابن حماد جوهری درباره آیه « فخرج علی قومه من المحراب»گفته، یعنی: «من المسجد».


لذا در اينجا محراب را به‌معنای مسجد گرفته است، كه اين می‌تواند معنای مجازی محراب باشد، كه به علاقه جزء و کل، اسم جزء كه مكان خاصی در مسجد به كل كه تمام مسجد است، اطلاق كرده است.


۱. بلاغی، سیدعبدالحجه، تاریخ نجف اشرف و حیره، چاپخانه مظاهری، ط ۱۳۶۸ هـ، ص ۱۴۳.
۲. عمادزاده، تاریخ چهارده معصوم علیهم‌السلام، نشریه مکتب قرآن، ط ۱۳۷۴، ص ۵۱۴.
۳. مریم(۱۹)، آیه ۱۱.    
۴. ابن حماد جوهری، بیروت، الصحاح، دار العلم للملایین، ج ۱، ص ۱۰۹.    



سایت اندیشه قم    






جعبه ابزار