• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

صابئین

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: صابئین.

پرسش: صابئین چه کسانی هستند؟

پاسخ: «صابئین» جمع «صابی» است و به کسانی گفته می‌شود که افزون بر ایمان به خدا و معاد، خود را به حضرت یحیی (علیه‌السلام) منسوب می‌کنند. ایشان برای ستارگان، قدرت تدبیر قایل‌اند و بیش‌تر در کنار رودخانه‌ها و دریاها زندگی می‌کنند. بیش‌تر گوشه‌گیر و منزوی هستند. آن‌ها افزون بر اعتقاد ویژه به ستارگان، معتقدند که باید غسل‌های متعددی را در تابستان و زمستان در رودخانه‌ها و آب‌های جاری انجام دهند.



نام صابئین دو بار در قرآن آمده است:

«إِنَّ الَّذِینَ آمَنُوا وَ الَّذِینَ هادُوا وَ النَّصاری وَ الصَّابِئِینَ مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَ الْیَوْمِ الآخِرِ وَ عَمِلَ صالِحاً فَلَهُمْ أَجْرُهُمْ عِنْدَ رَبِّهِمْ وَ لا خَوْفٌ عَلَیْهِمْ وَ لا هُمْ یَحْزَنُونَ»؛

«إِنَّ الَّذِینَ آمَنُوا وَ الَّذِینَ هادُوا وَ الصَّابِئِینَ وَ النَّصاری وَ الَْمجُوسَ وَ الَّذِینَ أَشْرَکُوا إِنَّ اللَّهَ یَفْصِلُ بَیْنَهُمْ یَوْمَ الْقِیامَةِ...»؛

و در سوره حج، نام صابئین در کنار یهود، نصاری، مجوس و مشرکان آمده است: از این‌جا معلوم می‌شود که آن‌ها غیر از چهار گروه مذکورند.


«صابئین» جمع «صابی» است و به کسانی گفته می‌شود که افزون بر ایمان به خدا و معاد، خود را به حضرت یحیی (علیه‌السلام) منسوب می‌کنند. ایشان برای ستارگان، قدرت تدبیر قایل‌اند و بیش‌تر در کنار رودخانه‌ها و دریاها زندگی می‌کنند. بیش‌تر گوشه‌گیر و منزوی هستند. آن‌ها افزون بر اعتقاد ویژه به ستارگان، معتقدند که باید غسل‌های متعددی را در تابستان و زمستان در رودخانه‌ها و آب‌های جاری انجام دهند.
هم‌اکنون نزدیک پنچ هزار نفر از این فرقه در خوزستان، در سواحل رود کارون، و قریب هشت هزار نفر در عراق، اطراف دجله و شهرهای دیگر، سکونت دارند.
[۳] قرائتی، محسن، تفسیر نور، ج۱، ص۱۵۱.


۲.۱ - روایتی از قمی

در تفسیر قمی آمده است: صابئین نه مجوس هستند، نه یهود و نه نصاری و نه مسلمان، بلکه ستارگان و نجوم را عبادت می‌کنند.

۲.۲ - روایتی از طبرسی

طبرسی در تفسیر «مجمع البیان» به نقل از قتاده، آورده است: «صابئین قومی هستند که عبادت نجوم در دین آن‌ها است. افزون بر این، به خدا و معاد و بعضی از پیامبران اعتقاد دارند».


۱. بقره/سوره۲، آیه۶۲.    
۲. حج/سوره۲۲، آیه۱۷.    
۳. قرائتی، محسن، تفسیر نور، ج۱، ص۱۵۱.
۴. قمی، علی بن ابراهیم، تفسیر قمی، ج۱، ص۴۸.    
۵. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان، ج۱، ص۲۴۲.    



سایت اندیشه قم، برگرفته از مقاله «صابئین»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۱۰/۱۴.    


رده‌های این صفحه : ادیان و مذاهب | صابئین




جعبه ابزار