• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سکولاریزم

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلید واژه: سکولاریزم ، حکومت، جدایی دین ، سیاست
پرسش: لطفا دلایل قابل قبول همراه با احادیث و آیه های قرآنی برای رد حکومت سکولاریزم را برای بنده بیان بفرمایید لازم به ذکر است این پرسش رو یکی از دوستان بنده که غیر مسلمان است بیان کرده و برای پاسخ به او لازم دارم
پاسخ:



سكولاريسم يعني جدايي دین از حكومت يا به عبارت ديگر يعني حكومت نسبت به دين مردم تعهدي نداشته و دين هم به حكومت كاري نداشته و برنامه اي ارائه ندهد.


اگر اين تعريف درست باشد ، ما آن را نمي پذيريم زيرا طبق تعالیم اسلام دين يعني مجموعه معارف ، اخلاقيات و دستورهايي كه براي به سعادت رساندن انسانها در دنیا و آخرت از جانب خدا نازل شده است.

۲.۱ - غایت دین

گر چه غايت دين سعادت اخروي انسان ها است ولي چون دنیا مزرعه آخرت است و سعادت دنيايي را بايد در اين مزرعه كاشت تا در آخرت آن را درو كرد، از اين رو دين نمي تواند نسبت به مزرعه و مرحله کاشت بي تفاوت باشد و براي آن برنامه ارائه ندهد.


حكومت از مهمترين عوامل دخيل در اداره دنیا و آخرت انسانها است از اين رو قرآن و اسلام براي آن برنامه وسيعي دارد. دين و وحی آمده و پیامبران مبعوث شده اند تا بر اساس حق و وحی بين انسان ها حكم كنند:
إِنَّا أَنْزَلْنا إِلَيْكَ الْكِتابَ بِالْحَقِّ لِتَحْكُمَ بَيْنَ النَّاسِ بِما أَراكَ اللَّهُ
ما اين کتاب را بحق بر تو نازل كرديم تا به آنچه خداوند به تو آموخته، در ميان مردم حکومت و قضاوت كنى.
بنا بر حكم قرآن ولی و حاکم بر مسلمانان و جامعه اسلامی خدا، رسول خدا و اولی الامر يعني امامان معصوم هستند كه بايد طبق قوانين وحي بين مردم حکومت كنند و در زمان غیبت امام معصوم بايد شبيه ترين فرد به او كه همان فقیه جامع شرایط است ، حکومت را به دست بگيرد.

۳.۱ - برنامه حکومت در قرآن

قرآن براي حكومت برنامه دارد و وظيفه مي شمارد . بعض از آیات مربوط به وظایف حكومت عبارتند از:
الَّذينَ إِنْ مَكَّنَّاهُمْ فِي الْأَرْضِ أَقامُوا الصَّلاةَ وَ آتَوُا الزَّكاةَ وَ أَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَ نَهَوْا عَنِ الْمُنْكَر
همان كسانى كه هر گاه در زمین به آنها قدرت بخشيديم، نماز را برپا مى‌دارند، و زکات مى‌دهند، و امر به معروف و نهی از منکر مى‌كنند.
بنا بر آیه فوق حکومت بايد ديني باشد و در برابر دین تعهد داشته باشد.


آيات فراواني از قرآن ناظر به تکالیف اجتماعي مانند جمع آوري زكات و خمس و هزينه كردن آنها و آیات قتال و جهاد و آيات حدود و قصاص و ... مي باشند كه اجراي اين آیات و عمل به آنها مستلزم تشكيل حكومت است.
اصلا جدا كردن دين از حكومت اصلا امكان پذير نيست و حتي ادياني كه به جهت تحریف واقع شده خود را حكومتي نمي دانند نيز نسبت به حكومت بي تفاوت نمي باشند.
بحث در اين مورد طولاني است و همين جواب كوتاه مي تواند شما را به آن وادي وارد كند.



۱. ابن ابی جمهور احسائی، عوالی اللئالی، قم، سید الشهدا، ا۴۰۳ق، ج۱، ص۲۶۷    
۲. سوره نساء، آیه ۱۰۵    
۳. سوره نساء، آیه ۵۹؛«یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُواْ أَطِیعُواْ اللّهَ وَأَطِیعُواْ الرَّسُولَ وَأُوْلِی الأَمْرِ مِنکُمْ...»    
۴. سوره حج، آیه ۴۱    



سایت مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی    






جعبه ابزار