• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سرزمین کربلا

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: امام حسی ن علیه‌السلام، سرزمین کربلا، صدقه.
پرسش: آیا امام حسین ـ علیه‌السلام ـ سرزمین کربلا را خریدند؟ با چه شرطی به چه کسانی واگذار کردند؟
پاسخ: امام حسین ـ علیه‌السلام ـ در جریان نهضت خویش بعد از طی مسیری نسبتاً طولانی و گذر از منازل متعدد روز دوم محرم سال ۶۱ هـ وارد سرزمین کربلا، که به نا‌م‌های متعدد در منابع روایی و تاریخی از آن یاد شده، شدند.



امام حسین ـ علیه‌السلام ـ تا روز عاشورا که مدت هشت روز در آن سرزمین اقامت داشتند، اقدامات مهمی انجام دادند و خطبه‌های زیادی جهت اثبات حقانیت خود و جلوگیری از خونریزی انجام دادند و به گفته منابع تاریخی در همان بدو ورود محلی را که اکنون مرقد آن حضرت در آن واقع است، خریداری کردند.
[۱] طریحی، مجمع البحرین، واژه (کربل).
[۲] مقرم، مقتل، بیروت، دارالکتب اسلامیه، چاپ پنجم، ص ۱۹۶.
[۳] نظری منفرد، قصه کربلا.
بنابر نقل برخی از منابع از هر طرف چهار میل از مالکان آن خریداری نموده و دوباره به مالکان صدقه دادند. و شرط کردند که آنها زائران را سه روز میهمان کنند و به مزار حضرت راهنمایی نمایند.

۱.۱ - روایتی از امام صادق

در این رابطه روایتی هم از امام صادق ـ علیه‌السلام ـ وارد شده که در تعیین حدود حرم امام حسین ـ علیه‌السلام ـ می‌فرمایند: حرم امام حسین که آن را خریداری کرد، چهار میل در چهار میل از اطراف قبر است و این محل برای اولاد آن حضرت و دوستداران حلال؛ ولی برای غیر از آنها که با اولاد حضرت مخالفت کنند، حرام است و در آن سرزمین برکت است.
[۴] نظری منفرد، واژه حرم.


۱.۲ - روایت مقتل المقرم از قول امام صادق

در مقتل المقرم از قول امام صادق ـ علیه‌السلام ـ نیز وارد شده که امام حسین ـ علیه‌السلام ـ وقتی آن زمین را خریداری و به اهالی صدقه داد، با آنها شرط کرد؛ ولی آنها به شرط امام عمل نکردند.
[۵] مقرم، مقتل، بیروت، دارالکتب اسلامیه، چاپ پنجم، ص ۱۹۶.



با توجه به مطالب گفته شده و روايتی كه از امام صادق ـ عليه‌السلام ـ در اين رابطه نقل شده، می‌توان به اين نتيجه رسيد كه امام حسين ـ عليه‌السلام ـ چون از شهادت خويش خبر داشت و آن را از طريق پیامبر و امام علی ـ عليه‌السلام ـ شنيده بود و حتی موضع آن را می‌دانست، لذا قبل از شروع جنگ آن محل را خريداری كرده و با شروطی به اهالی صدقه می‌دهد.


اما اينكه گفته شده حضرت به زور شمشیر آن زمين‌ها را گرفته، اين نمی‌تواند درست باشد:

۳.۱ - اولاً:

زیرا امام در جنگ موضع دفاعی داشته نه تهاجمی؛

۳.۲ - دوماً:

از امام صادق خلاف اين عقیده نقل شده؛

۳.۳ - ثالثاً:

مدت جنگ اين اجازه را نمی‌داد كه امام محلی را تصرف كند و به دوستداران خود هدیه كند؛

۳.۴ - رابعاً:

درنهايت اينكه امام در آن جنگ به شهادت رسيدند و کوفیان همه خیمه‌گاه را تصرف كردند و به آتش زدند و خاندان امام را به اسارت بردند؛ پس اين گفته نمی‌تواند درست باشد؛ چون امام برای فتوحات و جنگ با کفار نرفته بود. (بلكه زمينی كه در آن جنگ واقع شد، ملك اهل غاضریه بود؛ امام از آنها خريداری كرد تا مباح و در آينده زیارتگاه مؤمنان باشد.


۱. طریحی، مجمع البحرین، واژه (کربل).
۲. مقرم، مقتل، بیروت، دارالکتب اسلامیه، چاپ پنجم، ص ۱۹۶.
۳. نظری منفرد، قصه کربلا.
۴. نظری منفرد، واژه حرم.
۵. مقرم، مقتل، بیروت، دارالکتب اسلامیه، چاپ پنجم، ص ۱۹۶.



سایت اندیشه قم    






جعبه ابزار