• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

زهد در قرآن

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: زهد، قرآن مجید، مواهب الهی، زینت‌های جسمانی، زینت‌های معنوی، حرام خدا، حلال خدا.

پرسش: زهد نسبت به لذت‌های حلال در روایات سفارش شده است، ولی در قرآن کریم (سوره تحریم، آیه ۱ و سوره اعراف آیات ۳۱ تا ۳۳
) با آن مخالفت شده است، علت این تناقض‌گویی چیست؟

پاسخ:



حضرت امام علی علیه‌السلام در تعریف زهد می‌فرماید: «الزهد کلّهُ فی کلمتین فی القرآن، قال الله تعالی: لکیلا تأسوا علی ما فاتکم» فمن لم یأس علی الماضی و لم یفرح بالآتی فهو الزاهد...؛ همه (مفهوم) زهد در دو کلمه قرآن آمده است، خداوند متعال می‌فرماید: «نسبت به آنچه که از دست می‌دهید تأسف (قلبی) نخورید» پس کسی که بر گذشته از دست رفته خود تأسف نخورد و بر به دست آمدة در آینده خود خوشحال نشد، او زاهد است».
پس زهد به معنای مال و دارایی نداشتن نیست؛ بلکه به معنای بی‌رغبتی نسبت به از دست دادن و به دست آوردن متاع دنیوی است.


تنعم و استفاده از نعمت‌های حلال دنیا اشکالی ندارد؛ قرآن کریم می‌فرماید: «قل من حرّم زینة الله التی اخرج لعباده و الطیّباتِ من الرزق؛ بگو: چه کسی زینت‌های الهی را که برای بندگان خود آفریده و روزی‌های پاکیزه را حرام کرده است؟».

از آیه مذکور برمی‌آید که استفاده از مواهب الهی امری منطقی و شرعی است و پیشوایان معصوم علیهم‌السلام نیز از نعمت‌های الهی استفاده می‌کردند.

۲.۱ - بیان یک روایت

شخص زاهد سطحی‌نگری به حضرت امام صادق علیه‌السلام که لباس زیبایی به تن داشت عرض کرد: پدرت علی علیه‌السلام لباس ساده می‌پوشید، چرا شما لباس فاخر پوشیده‌ای؟ امام علیه‌السلام در پاسخ، آیه «قل من حرّم زینة الله ...» را تلاوت کرد».


خداوند متعال در سوره تحریم، آیه ۱، خطاب به پیامبر اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ می‌فرماید: «یا ایها النبی لم تحرم ما احل الله لک تبتغی مرضات ازواجک و الله غفور رحیم؛ ای پیامبر! چرا چیزی را که خدا بر تو حلال کرده به خاطر جلب رضایت همسرانت بر خود حرام می‌کنی؟! و خداوند آمرزنده و رحیم است».


آیه مذکور به این مناسبت نازل شد که دو تن از همسران پیامبر اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ بر ضد آن حضرت توطئه کردند. ماجرا به این صورت بود که پیامبر اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ گاهی نزد همسرش زینب بنت حجش می‌رفت و او پیامبر را نگه می‌داشت و برای او عسل می‌آورد و آن حضرت میل می‌کرد. این خبر به گوش عایشه رسید و موضوع را با حفصه همسر دیگر پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ در میان گذاشت و با هم توطئه کردند که به پیامبر بگویند بوی نامناسبی از دهنش تراوش می‌کند و آن حضرت نیز به این مسأله بسیار حساس بودند، پیامبر اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ بعد از شنیدن آن سخن از حفصه فرمود: من نزد زینب بنت حجش عسل خوردم و من سوگند یاد می‌کنم که دیگر از آن عسل ننوشم، چون ممکن است زنبور آن عسل بر روی گیاه نامناسب و بدبویی نشسته باشد و تأکید کرد که این موضوع را به کسی نگویند.
ولی سرانجام این راز فاش شد و بعدها معلوم شد این قضیه توطئه بوده است. پیامبر اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ سخت ناراحت شد و آیات یادشده، نازل شد و ماجرا را پایان داد.


بنابراین آیه مذکور ارتباط چندانی با زهد ندارد، چون مسأله ترک آن عسل توسط پیامبر اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ به خاطر توطئه دیگران بود و پیامبر نفرمود که من هیچ‌گونه عسلی را نمی‌نوشم، بلکه فرمود: از آن عسلی که در نزد زینب بنت حجش است دیگر نمی‌نوشم. گرچه می‌توان برداشت کرد که انسان نباید حلال خدا را برخود حرام کند و می‌تواند از نعمت‌های مشروع و حلال خداوند متعال استفاده صحیح بکند.


در سوره اعراف، آیات ۳۱ و ۳۲، سخن از پوشش تن و سایر نعمت‌های زندگی و روش استفاده صحیح از آن‌ها سخن گفته است. می‌فرماید: «... زینت خود را به هنگام رفتن به مسجد با خود بردارید و بخورید و بیاشامید و اسراف نکنید، که خداوند مسرفان را دوست نمی‌دارد».

آیه مذکور زینت‌های جسمانی مثل پوشیدن لباس مرتب و پاکیزه، خوش‌بو بودن و... و نیز شامل زینت‌های معنوی و صفات انسانی و فضائل اخلاقی و ... می‌شود.
در ادامه می‌فرماید: از نعمت‌های خدا بخورید و بیاشامید؛ ولی زیاده‌روی نکنید، در آیه‌ بعدی (۳۲) تأکید می‌کند که تحریم زینت‌ها و پرهیز از غذاها و روزی‌های پاک و حلال نشانه‌ زهد و پارسایی و مایه قرب الهی نیست، و اگر نعمت‌های مشروع و حلال بد بودند، خداوند آن‌ها را خلق نمی‌کرد؛ بلکه زهد به معنای پرهیز از حرام‌های الهی، دل نبستن به دنیا، نداشتن حرص، قانع‌ بودن، اسراف و زیاده‌روی نکردن، و استفاده صحیح از نعمت‌ها می‌باشد.


روایات اسلامی هم با آیات مذکور تناقض و تضادی ندارد؛ و آن‌چه در روایات اسلامی درباره زهد به نعمت‌ها و لذت‌های حلال وارد شده، ناظر بر عدم دل‌بستگی‌ به دنیا، اسراف و زیاده‌روی نکردن و استفاده صحیح از نعمت‌ها و ... می‌باشد.

۷.۱ - روایتی از امام علی

حضرت علی علیه‌السلام می‌فرماید: «زهد کوتاهی آرزوها و گزاردن شکر نعمت‌ها و خویشتن‌داری در هنگام روبه‌رو شدن با محرمات است».

۷.۲ - روایتی از امام صادق

حضرت امام صادق علیه‌السلام می‌فرماید: «زهد آن است که هرچه تو را از خدا باز دارد رها کنی، بی‌آن که بر از دست دادن آن افسوس بخوری و بر اثر فرو گذاشتن آن دچار غرور و خودپسندی نشوی و ...».
[۹] محمدی ری شهری، محمد، میزان الحکمه، ج ۵، ص ۲۲۲۸ ـ ۲۲۲۷، ترجمه حمیدرضا شیخی، قم، مؤسسه دارالحدیث، چاپ دوم، ۱۳۷۹.




۱. ناصر مکارم شیرازی و همکاران، تفسیر نمونه، تهران، دارالکتب الاسلامیه، چاپ سوم، ۱۳۶۷، ج ۶، ص ۱۴۷ ـ ۱۵۴.
۲. محمدحسین طباطبایی، المیزان فی تفسیر القرآن، تهران، دارالکتب الاسلامیه، چاپ سوم، ۱۳۹۷ ق، ج ۸، ص ۶۷ ـ ۹۲.


۱. تحریم/سوره۶۶، آیه۱.    
۲. اعراف/سوره۷، آیه۳۱-۳۳.    
۳. محمدی ری شهری، محمد، میزان الحکمه، ج ۵، ص ۵۵، ترجمه حمیدرضا شیخی، قم، مؤسسه دارالحدیث، چاپ دوم، ۱۳۷۹.    
۴. اعراف (۷)، آیه ۳۲.    
۵. محمدی ری شهری، محمد، میزان الحکمه، ج ۵، ص ۱۳۴، ترجمه حمیدرضا شیخی، قم، مؤسسه دارالحدیث، چاپ دوم، ۱۳۷۹.    
۶. تحریم (۶۶)، آیه ۱.    
۷. مکارم شیرازی، ناصر و همکاران، تفسیر نمونه، ج ۲۴، ص ۲۷۱ ۲۸۴، تهران، دارالکتب الاسلامیه، چاپ سوم، ۱۳۶۷.    
۸. اعراف (۷)، آیه ۳۱ و ۳۲.    
۹. محمدی ری شهری، محمد، میزان الحکمه، ج ۵، ص ۲۲۲۸ ـ ۲۲۲۷، ترجمه حمیدرضا شیخی، قم، مؤسسه دارالحدیث، چاپ دوم، ۱۳۷۹.




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «زهد در قرآن»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۰۱/۲۳.    



جعبه ابزار