• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

رابطه عمل به قرآن و دانستن معنای آن

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: معنای قرآن، عمل به قرآن، درک قرآن.

پرسش: آیا ما می‌توانیم صرفاً به آیاتی که معنای آن‌ را می‌دانیم، عمل کنیم؟

پاسخ: قرآن دارای آیات محکم و روشن است؛ مانند این‌که نماز بخوانید، دروغ نگویید، غیبت نکنید و... بدیهی است عمل کردن به این آیات مانعی ندارد؛ اما بسیاری از آیات قرآن حاوی قوانین و دستوراتی هستند که به‌راحتی قابل فهم نیستند؛ لذا باید برای دریافت آنها به متخصصان علوم دینی مراجعه کرد. هم‌چنین فرد مسلمان نباید به مقدار دانسته‌هایش اکتفا کند و از بقیه‌ احکام و دستورات شانه خالی کند؛ بلکه باید به دانسته‌ها عمل کند و به دنبال فراگیری نادانسته‌ها باشد. به بیان دیگر، عمل به دانسته‌ها رفع تکلیف از نادانسته‌ها نمی‌کند.



انسان همواره باید در جست‌وجوی حقیقت و دریافت علم و دانش باشد. بدیهی است اگر با صدق نیت در این راه گام بردارد و به آنچه می‌داند عمل کند، خدا او را به مسیر درست راه‌نمایی خواهد کرد. قرآن کریم در این باره می‌فرماید: «وَ الَّذینَ جاهَدُوا فینا لَنَهْدِیَنَّهُمْ سُبُلَنا وَ إِنَّ اللَّهَ لَمَعَ الْمُحْسِنین»؛‌ و آنها که در راه ما (با خلوص نیّت ) جهاد کنند، قطعاً به راه‌های خود، هدایتشان خواهیم کرد و خداوند با نیکوکاران است.

پیامبر گرامی اسلام (صلی‌الله‌علیه‌وآله) می‌فرماید: «مَنْ عَمِلَ بِمَا یَعْلَمُ وَرَّثَهُ اللَّهُ عِلْمَ مَا لَمْ یَعْلَمْ»؛ هرکس به آنچه را که می‌داند عمل نماید، آنچه را که نمی‌داند، خداوند متعال به او می‌آموزد.


شایان توجه است که قرآن دارای آیات محکم و روشن است؛ مانند این‌که نماز بخوانید، دروغ نگویید، غیبت نکنید و... بدیهی است عمل کردن به این آیات مانعی ندارد؛ اما بسیاری از آیات قرآن حاوی قوانین و دستوراتی هستند که به‌راحتی قابل فهم نیستند؛ لذا باید برای دریافت آنها به متخصصان علوم دینی مراجعه نمود؛ چنان‌که قرآن می‌فرماید: «فَسْئَلُوا أَهْلَ الذِّکْرِ إِنْ کُنْتُمْ لا تَعْلَمُون‌»؛ اگر نمی‌دانید، از آگاهان بپرسید.


روشن است که فرد مسلمان نباید به مقدار دانسته‌هایش اکتفا کند و از بقیه‌ احکام و دستورات شانه خالی کند؛ بلکه باید به دانسته‌ها عمل کند و به دنبال فراگیری نادانسته‌ها باشد. به بیان دیگر، عمل به دانسته‌ها رفع تکلیف از نادانسته‌ها نمی‌کند.


۱. سوره عنکبوت/۲۹، آیه۶۹.    
۲. مجلسی، محمدباقر، بحار الانوار، ج ۴۰، ص ۱۲۸، دار إحیاء التراث العربی، بیروت، چاپ دوم، ۱۴۰۳ق.    
۳. سوره نحل/۱۶، آیه۴۳.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «رابطه عمل به قرآن و دانستن معنای آن»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۰۷/۲۴.    


رده‌های این صفحه : اخلاق اسلامی | علم




جعبه ابزار