• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

حوادث طبیعی بعد از عاشورا

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلید واژه: حوادث ، طبیعی، امام حسین(ع) ، عاشورا
پرسش: آيا صحیح است كه بعد از شهادت امام حسين (ع) برخي پديده هاي طبيعي مانند خون شدن خاك يا غيره اتفاق افتاد و حتي در جاهاي ديگران بنا به آنچه در تاريخ آنگلوساكسونها آمده است؟ چه پديده هايي اتفاق افتاد؟
با توجه به ماجراي فوت پسر پيامبر و سپس کسوف بعد از ان و سپس اينكه پيامبر گفتند كه خورشید و ماه براي فوق افراد نمي گيرد آياي حوادث مربوط به شهادت امام حسين (ع) را بايد باور كرد؟
پاسخ:




۱.۱ - ثبت رخدادها در منابع روایی شیعه و سنی

روایاتِ ناقلِ رخدادهاي عجيب پس از شهادت امام حسين‌(ع)، علاوه بر منابع روايي اهل سنت ، در بسياري از منابع روايي شیعه نيز به چشم مي‌خورد و تعداد زيادي از آنها از امامان معصوم‌علیهم‌السلام نقل شده است.

۱.۲ - سازگاری روایات با عقل و شواهد نقلی

از مضامينِ رواياتِ ياد شده آن چنان نيست كه با بداهت عقلي و شواهد نقلي ناسازگار باشد. و مواردي عجيب‌تر از آنها، در خوارقِ عاداتِ نقل شده براي پيامبران و ائمه ‌علیهم‌السلام به چشم مي‌خورد. البته ناگفته نماند كه در ميان اين روایات ، مواردي نيز وجود دارند كه قابل استبعاد بوده و به داستان‌سرايي شباهت بيشتر دارند تا نقل واقعيت.


بررسي تمام رخدادهاي عجيب در اين مختصرر نمي گنجد ما تنها به يك مورد كه شما هم از آن پرسش نموديد اكتفا مي كنيم و شما را به مطالعه متون مفصل ارجاع خواهيم داد.

۲.۱ - كسوف و تاريكي آسمان

يكي از رخدادهاي عجيبِ پس از شهادت امام حسين‌(ع) در روز عاشورا ، بروز كسوف (گرفتگي خورشید ) است، كه موجب تيرگي عجيب آسمان و حتي رؤيت ستارگان شد! اين حادثه ـ به همراه برخي رخدادهاي ديگر‌ وضعيتي را پديد آورد كه به گفتة برخي شاهدان، مردم تصور بروز قیامت را داشتند!
[۲] ابي‌بكر احمدبن‌حسين بيهقي، السنن الكبري، ناشر : دار الفكر، بيروت، ج۳، ص۳۳۷
علاوه بر اين، برخي از محدثان از بروز خسوف در شام روز عاشورا نيز خبر داده‌اند. در بعضي از گزارش‌ها، به تلاطم و برخورد ستارگان نيز اشاره شده است.
[۵] شمس‌الدين ذهبي، تاريخ الاسلام، ج۵، ص۱۵ـ۱۶
به هر حال چنين تحولي در روز عاشورا ، جزء گزارش‌هاي عجيب و مشهور در منابع شيعي و سني است.
[۷] سليمان‌بن‌احمد طبراني، المعجم الكبير، ج۳، ص۱۱۴



ممكن است با مشاهدة روايات ياد شده،(همانند شما) برخي، بي‌اختيار به روايت نبوي(ص) درباره كسوف آسمان پس از مرگ فرزندش ابراهيم منتقل شوند. كه ضمن خطبه‌اي فرمود: «اي مردم! كسوف خورشيد و ماه ، دو نشانه از نشانه‌هاي خداوند هستند و به امر الهي در حركتند، و مطيع اويند و به خاطر مرگ و زندگي كسي دچار كسوف نمي‌شوند، پس هرگاه كسوف كردند نماز به جاي آريد».
[۸] محمدبن‌منیع ابن‌سعد، الطبقات الکبری، ج ۱ ص ۱۴۲

بدين ترتيب، چگونه مي‌توان روايات حاكي از كسوف و تاريكي آسمان پس از شهادت امام حسين(ع) را پذيرفت؟
در پاسخ بايد گفت: آنچه در روايت نبوي‌(ص)نفي شده، رخداد كسوف يا خسوف به علت مرگ يا ولادت فردي از افراد است، حتي اگر فرزند پیامبر‌(ص) باشد؛ اما آنچه در روز عاشورا رخ داد صرفاً مرگِ يك فرزندِ پيامبر‌(ص) نبود، بلكه حادثه‌اي عظيم در تاريخ بشر بود كه از حوادث و فجايع متعددي تركيب شده و نقطة اوجِ آن، شهادت سبط رسول خدا‌(ص) با آن وضع دلخراش بود.
از اين رو ـ نه فقط انسان‌هاي با ايمان‌ـ كه نظام هستي متأثر از چنين رخدادي شد و حوادثي كه در حال شرح رخدادآنها هستيم- از جمله كسوف و خسوف- نمودها و جلوه‌هاي اين تأثر مي‌باشند. و اين در حالي است كه با مرگ يك مؤمن ـ بر اساس برخي روایات ـ تنها محل نمازش و نيز محل صعود اعمال و نزول رزق او در آسمان، بر او مي‌گريند.
براي آگاهي بيشتر به سايت http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=۱۳۹۱۰۸۳۰۰۰۰۹۲۶ بررسي رخدادهاي شگفت‌ پس از شهادت امام حسين(ع) مراجعه نماييد.


۱. جعفربن‌محمد ابن‌قولویه، کامل الزیارات، قم، انتشارات اسلامی، ص۷۹، باب ۲۴، ح۲    
۲. ابي‌بكر احمدبن‌حسين بيهقي، السنن الكبري، ناشر : دار الفكر، بيروت، ج۳، ص۳۳۷
۳. سخن علامه مجلسی در این باره چنین است:رأیت فی کثیر من کتب الخاصة و العامة وقوع الکسوف و الخسوف فی یوم عاشوراء و لیلته(علامة مجلسی، بحار الأنوار، بیروت – لبنان، ناشر دار إحیاء التراث العربی سال چاپ ۱۴۰۳ - ۱۹۸۳ م، ج ۵۵، ص ۱۵۳)    
۴. علی‌بن‌عیسی اربلی، کشف الغمة، ناشر دار الأضواء - بیروت – لبنان،ج۲، ص۲۶۸    
۵. شمس‌الدين ذهبي، تاريخ الاسلام، ج۵، ص۱۵ـ۱۶
۶. ابن‌شهرآشوب، مناقب آل ابی‌طالب، ج۳، ص۲۱۳    
۷. سليمان‌بن‌احمد طبراني، المعجم الكبير، ج۳، ص۱۱۴
۸. محمدبن‌منیع ابن‌سعد، الطبقات الکبری، ج ۱ ص ۱۴۲
۹. محمدبن یعقوب کلینی، الکافی، تحقیق علی‌اکبر غفاری، ج ۳، ص ۲۰۸، ح ۷    



سایت مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی    






جعبه ابزار