• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تدفین پیامبر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: تدفین پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله.
پرسش: آیا این حقیقت دارد که در زمان تدفین پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ به غیر از خانواده ایشان یعنی‌ حضرت فاطمه سلام‌الله‌علیها و حضرت علی‌ علیه‌السلام کس دیگری وجود نداشته و اشخاصی‌ مثل ابوبکر، عثمان و عمر مشغول تعیین جانشین بوده‌اند؟
پاسخ: در منابع تاریخی و حدیثی اهل سنت جریان تجهیز و تدفین پیامبر گرامی اسلام این‌گونه گزارش شده است که علی بن ابی‌طالب ـ علیه‌السلام ـ و فضل بن عباس و اسامة بن زید بدن پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ را غسل دادند. اول کسی که بر رسول خدا ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ نماز گزارد، عباس بن عبدالمطلب و بنی‌هاشم بودند و پس آن‌گاه مهاجران و پس آن‌گاه انصار و پس آن‌گاه دیگر مردم که گروه‌گروه نماز می‌گزاردند. بعد از گذشت سه روز امام علی همراه فضل و اسامة در قبر آن حضرت وارد شدند و بدن مطهر آن حضرت را به خاک سپردند. براساس این گزارشات، اگرچه ابوبکر و عمر همچون سایر مسلمانان بر بدن پیامبر اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ نماز خواندند، اما در مراسم تدفین نبی مکرم اسلام حضور نداشتند.



در منابع تاریخی و حدیثی اهل سنت جریان تجهیز و تدفین پیامبر گرامی اسلام این‌گونه گزارش شده است:

۱.۱ - غسل دادن

"وکیع بن جرّاح و عبدالله بن نمیر از اسماعیل بن ابوخالد از عامر نقل می‌کنند که می‌گفته است: پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله را علی بن ابی‌طالب ـ علیه‌السلام ـ و فضل بن عباس و اسامة بن زید غسل دادند. علی ـ علیه‌السلام ـ عهده‌دار غسل بود و می‌گفت: پدر و مادرم فدای تو باد که در مرگ و زندگی پاک و پاکیزه‌ای." فضل و اسامة پرده را نگهداشته بودند.
همین مطلب را یعقوب بن ابراهیم بن سعد از پدرش از صالح بن کیسان از ابن شهاب نقل می‌کند و نیز عارم بن فضل از حمّاد بن زید، از معمر، از زهری نقل کرده‌اند.

۱.۲ - نماز خواندن

محمد بن عمر (واقدی‌) از ابن ابوسبرة، از عباس بن عبدالله بن معبد، از پدرش، از عبد‌الله بن عباس نقل می‌کند که می‌گفته است: اول کسی که بر رسول خدا ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ نماز گزارد، عباس بن عبدالمطلب و بنی‌هاشم بودند و پس آن‌گاه مهاجران و پس آن‌گاه انصار و پس آن‌گاه دیگر مردم که گروه‌گروه نماز می‌گزاردند. و چون نماز مردان به پایان آمد، پسر بچگان نماز گزاردند و پس آن‌گاه زنها.

۱.۳ - قرار دادن پیامبر در قبر



۱.۳.۱ - اول

وکیع بن جرّاح و عبدالله بن نمیر، از اسماعیل بن ابوخالد، از عامر نقل می‌کنند که می‌گفته است: علی علیه‌السلام و فضل و اسامة در گور رسول خدا رفتند. عامر گوید: مرحب یا ابن ابومرحب برایم نقل کرد که عبدالرحمن بن عوف را نیز با خود در گور بردند. وکیع در حدیث خود از قول شعبی گوید: خویشاوندان میت عهده‌دار این کارند.

۱.۴ - دوم

وکیع بن جرّاح و فضل بن دکین از شریک، از جابر، از عامر نقل می‌کند که می‌گفته است چهار تن از برای دفن پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ در گور رفتند. فضل در حدیث خود گوید: کسی که آن چهار تن را دیده بود، از برای من نقل کرد.

۱.۵ - سوم

فضل بن دکین از سفیان ثوری، از اسماعیل، از عامر نقل می‌کند که می‌گفته است مرحب یا ابن ابو مرحب می‌گفت: گوییا هم اکنون آن چهار تن را در مرقد پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ می‌بینم و یکی از ایشان عبدالرحمن بن عوف بود.


بنابراین گرچه ابوبکر و عمر همچون سایر مسلمانان بر بدن پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله نماز خواندند، اما در غسل و تجهیز آن حضرت دخالتی نداشتند و در مراسم دفن آن حضرت حاضر نبودند؛ زیرا اگر حضور می‌داشتند، قطعاً وارد شدن در قبر پیامبر و دفن آن حضرت را مایه افتخار و مباهات خود دانسته و چنین سعادت بزرگی را از دست نمی‌دادند.


۱. ابن سعد، الطبقات‌ الکبری، ترجمه، ج ‌۲، ص ۲۶۲.    
۲. ابن سعد، الطبقات‌ الکبری، ترجمه، ج ‌۲، ص ۲۹۰.    
۳. ابن سعد، الطبقات‌ الکبری، ترجمه، ج ‌۲، ص ۲۹۴.    



پایگاه اسلام کوئست.    






جعبه ابزار