اخلاق صنفی
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
کلیدواژه:اخلاق،فضایل اخلاقی، اخلاق عمومی.
پرسش :مقصود از اخلاق صنفی چیست؟
پاسخ :
اخلاق ، علاوه بر جنبه عمومی آنکه همه باید آنرا رعایت کنند، گاه جنبه صنفی نیز دارد و در بعضی اصناف و اشخاص، تأکید بیشتری نسبت به آن شده است و به عبارتی برخی از موضوعات اخلاقی در برخی اصناف، نمود بیشتری دارد؛ مانند عدالت که حاکمان باید بیشتر مواظب باشند. پس، اخلاق را میتوان در یک تقسیمبندی به دو نوع اخلاق «عمومی» و «صنفی» تقسیم کرد.
منظور از اخلاق عمومی، شناخت فضایل و رذایل، و آراستگی به فضایل و پیراستگی از رذایل است که عموم مردم باید بدان آراسته شوند. امّا همین اخلاق عمومی، در اقشار مختلف، برجستگیها، حساسیتها و ملاحظههای ویژهای میطلبد که به مجموعه این برجستگیها و ویژگیها «اخلاق صنفی» میگویند.
در روایات اسلامی علاوه بر جنبه عمومی اخلاق به صنفی بودن آن نیز اشاره شده است؛ چنانکه
پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله) میفرماید:«
عدالت خوب است، ولی در زمامداران خوبتر است.
صبر و
شکیبایی نیکو، ولی از فقرا نیکوتر است.
ورع و
پارسایی نیکو و در علما و دانشمندان نیکوتر است.
سخاوت پسندیده و در ثروتمندان پسندیدهتر است.
توبه ،
شایسته و در جوانان
شایستهتر است.
شرم و
حیا ، پسندیده و در زنان پسندیدهتر است».
روشن است که اوصافی مانند عدالت، سخاوت،
تقوا ، صبر، توبه و حیا برای همه مردم پسندیده است، اما از طرفی هر یک از این اوصاف، اخلاق صنفی برای یک قشر از اقشار جامعه محسوب میشود؛ یعنی انسان شدن شخص زمامدار، به عدالت اوست و همان عدالت، تجسّم انسانیّت اوست و وی را به خدا نزدیک میسازد. او هرچند صفات دیگر را نیز باید داشته باشد؛ اما برخورد و ارتباطش با عدالت، بیشتر از دیگران است و ضرورت بیشتری برای او دارد.
امام علی (علیه السلام) نیز اخلاق صنفی را در بُعد منفی برای چند قشر از اقشار جامعه بیان کرده است:«همانا خدای عزّ و جلّ شش گروه را به جهت شش خصلت عذاب میکند:عربها را به خاطر
تعصّب ، کدخدایان را به دلیل
تکبر ، زمامداران را به سبب ظلم و ستم، فقیهان را به علّت
حسد ، تُجّار و بازرگانان را به جهت
خیانت و روستاییان را به خاطر جهل».
خصلتهای ششگانه یاد شده، بیانگر اخلاق صنفی در بُعد منفی است؛ یعنی پرهیز از آنها برای همه لازم است، اما میزان خطر هرکدام از آنها برای اقشار مختلف جامعه به یک اندازه نیست و بعضی از آنها برای قشر خاصی خطر ویژهای محسوب میشود.
پایگاه اسلام کوئست