• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

شبهه ستایش عمر توسط امام علی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: امام علی، عمر بن حطاب.

پرسش: امام علی (علیه‌السّلام) در خطبه ۲۲۸ نهج البلاغه از عمر بسیار ستایش کرده است. این خطبه چگونه با دیگر سخنان امام و دیگر امامان سازگار است؟



عبارت خطبه چنین است:
«لِلَّهِ بَلَاءُ فُلَانٍ فَلَقَدْ قَوَّمَ الْاَوَدَ وَ دَاوَی الْعَمَدَ وَ اَقَامَ السُّنَّةَ وَ خَلَّفَ الْفِتْنَةَ ذَهَبَ نَقِی الثَّوْبِ قَلِیلَ الْعَیبِ اَصَابَ خَیرَهَا وَ سَبَقَ شَرَّهَا اَدَّی اِلَی اللَّهِ طَاعَتَهُ وَ اتَّقَاهُ بِحَقِّهِ رَحَلَ وَ تَرَکهُمْ فِی طُرُقٍ مُتَشَعِّبَةٍ لَا یهْتَدِی بِهَا الضَّالُّ وَ لَا یسْتَیقِنُ الْمُهْتَدِی.»
«خداوند فلانی را خیر دهد، چه این که کژی‌ها را راست کرد و درد را درمان نمود. سنّت را به پا داشت، و فتنه را پشت سر‌انداخت. با جامه پاک و کم‌عیب از دنیا گذشت. به خیر حکومت رسید و از بدی آن پیشی جست. بندگی حق را به‌جا آورد، و حقّ تقوای او را مراعات نمود. از میان رفت و مردم را در راه‌های گوناگون رها کرد، که گم‌راه در آن هدایت نیابد، و راه یافته پا بر جای بر یقین نماند.»


آقای مهدی مردانی طی مقاله‌ای با عنوان «اعتبار سنجی انگاره ستایش امام علی (علیه‌السّلام) از خلیفه دوم بر پایه خطبه ۲۲۸ نهج البلاغه» در فصل‌نامه علوم حدیث، ش ۵۹-۶۰ به تفصیل این خطبه را بررسی کرده و به این نتیجه رسیده است که: مراد از «فلان» عمر است اما این جملات برای امام نیست بلکه امام، جملات ندبه‌گر خلیفه (دختر ابو‌حثمه) را نقل کرده است و از این نقل امام (علیه‌السّلام) تأیید و تصدیقی نسبت به خلیفه استفاده نمی‌شود.


۱. امام علی (علیه السلام)، نهج البلاغه، ص۲۳۶.    



حدیث‌نت، برگرفته از مقاله «شبهه ستایش عمر توسط امام علی» تاریخ بازیابی۱۳۹۷/۵/۱۶.    


رده‌های این صفحه : مقالات حدیث‌نت




جعبه ابزار