معتقد نبودن به ظهور و قساوت قلب
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
کلیدواژه: ظهور،
امام زمان،
قساوت قلب.
پرسش: آیا در روایات آمده است که اگر ظهور امام زمان (عجّلاللهفرجهالشریف) را نزدیک نبینیم، قساوت قلب پیدا میکنیم؟ منظور از نزدیک دانستن ظهور و علت این نزدیک دانستن چیست؟
پاسخ: طبق آیه ۱۶
سوره حدید، غیبت طولانی امام مهدی (عجّلاللهفرجهالشریف) میتواند عاملی برای
غفلت و قساوت انسانهایی شود که از وجود آن حضرت غافل بوده و یا انتظار ظهور آن حضرت را ندارند؛ چرا که
انتظار فرج، محبوبترین اعمال نزد
خداوند است که انسان را از غفلت و قساوت قلب نجات میدهد. منظور از نزدیک دانستن ظهور آن است که چنان ظهور را نزدیک بدانیم که گویی امام زمان (عجّلاللهفرجهالشریف) همین ساعت ظهور خواهند نمود. حکمت نزدیک دانستن ظهور آن است که همواره خود را در حال آمادهباش بدانیم چرا که در این صورت، در کسب آمادگیها کمتر سهلانگاری خواهیم کرد.
در روایات این نکته مورد تاکید قرار گرفته است که همواره باید در انتظار ظهور بود. در همین زمینه به برخی از روایات اشاره میشود.
امام صادق (علیهالسّلام) فرمود: این آیه در سوره حدید که میفرماید: «
أَلَمْ يَأْنِ لِلَّذِينَ آمَنُوا أَنْ تَخْشَعَ قُلُوبُهُمْ لِذِكْرِ اللَّهِ وَمَا نَزَلَ مِنَ الْحَقِّ وَلَا يَكُونُوا كَالَّذِينَ أُوتُوا الْكِتَابَ مِنْ قَبْلُ فَطَالَ عَلَيْهِمُ الْأَمَدُ فَقَسَتْ قُلُوبُهُمْ ۖ وَكَثِيرٌ مِنْهُمْ فَاسِقُونَ؛ مانند کسانی نباشید که پیش از این به آنان کتاب داده شد و روزگار طولانی بر آنان گذشت پس دلهایشان سخت شد و بسیاری از آنان از ایمان دست برداشته و خارج شدند.»
درباره مردم زمان غیبت نازل شده است، سپس خداوند عزّ و جلّ میفرماید: "همانا خدا زمین را پس از
مرگ آن زنده میسازد، به تحقیق ما نشانهها را برای شما روشن کردیم، باشد که
اندیشه کنید آن حضرت فرمود: "منظور از روزگار طولانی، تنها روزگار غیبت است.»
هر چند شان نزول این آیه شریفه درباره
اهل کتاب است، اما بر اساس این روایت؛ از باب جری و تطبیق یکی از مصادیق این آیه زمان
غیبت امام زمان (عجّلاللهفرجهالشریف) میباشد؛ زیرا غیبت طولانی امام مهدی (عجّلاللهفرجهالشریف) میتواند عاملی برای غفلت و قساوت انسانهایی شود که از وجود آن حضرت غافل بوده و یا انتظار ظهور آن حضرت را ندارند؛ چرا که انتظار فرج حضرت مهدی (عجّلاللهفرجهالشریف) محبوبترین اعمال نزد خداوند است که انسان را از غفلت و قساوت قلب نجات میدهد.
همچنین امام صادق (علیهالسّلام) میفرماید: «نزدیکترین حالت بندگان به خداوند و رضایتبخشترین حالت خداوند نسبت به بندگان خود، زمانی است که آنان حجت خداوند را از دست داده و حجت پروردگار برای آنها ظاهر نشده و آنان جای او را ندانند، و با این وجود،
ایمان داشته باشند که حجت و پیمان خداوند باطل نگشته است. پس در این هنگام شب و روز انتظار گشایش (ظهور) داشته باشید. همانا بزرگترین چیزی که موجب خشم خداوند بر دشمنانش میشود این است که خداوند هنگامی که حجت خود را در میان مردم پنهان داشته و آنرا ظاهر نساخته به حتم میداند که دوستانش گرفتار تردید نمیشوند و اگر بداند که دوستانش دچار
شک میشوند به اندازه یک چشم بهم زدن حجتش را از میان آنها پنهان نمیساخت.»
حتی روایتی به این مضمون موجود است که ظهور را آنقدر نزدیک بدانیم که گویی زیر پایمان قرار دارد.
امام هادی (علیهالسّلام) فرمود: «زمانی که امام ظاهر از میان شما رفت پس منتظر ظهور از زیر پای خود باشید.»
در ضمن، نزدیکدانستن ظهور منافاتی با تعیین نکردن وقتی خاص برای آن ندارد. منظور از نزدیک دانستن ظهور آن است که چنان ظهور را نزدیک بدانیم که گویی امام زمان (عجّلاللهفرجهالشریف) همین ساعت ظهور خواهند نمود.
حکمت نزدیک دانستن ظهور آن است که همواره خود را در حال آمادهباش بدانیم. پس انتظار نه به معنای دستکشیدن از کار، بلکه دقیقاً به معنای شب و روز کار جانانه انجام دادن است به گونهای که زمینه را برای ظهور حضرت فراهم نماید.
منتظر واقعی کسی است که خود را از هر جهت برای یاری امام زمان آماده ساخته باشد؛ از اینرو گاه لازمه انتظار آن است که دست به تحقیقات گسترده و عمیق بزنیم؛ چون این نکته مسلم است که امام زمان از راه طبیعی میخواهند عدالت را بر جهان حاکم نمایند. پس به یک نظام اداری مستحکم نیاز خواهد بود و چنین نظام اداری منسجم و قوی بدون برنامه و کادر نیرومند، محقق نخواهد شد.
بر این اساس، نزدیکدانستن ظهور، این فایده را دارد که در کسب آمادگیها کمتر سهلانگاری خواهیم کرد.
در همین راستا بهترین معیار برای تشخیص اینکه ظهور را نزدیک میدانیم یا خیر! آن است که ببینیم در تشخیص و انجام وظایف خود تا چهاندازه موفق هستیم، اگر فرض نماییم امام مهدی (عجّلاللهفرجهالشریف) همین الآن ظهور کنند آیا برای
لبیک گفتن به او آماده هستیم یا خیر؟!
سایت اسلام کوئست، برگرفته از مقاله "معتقد نبودن به ظهور و قساوت قلب"، تاریخ بازیابی۱۳۹۹/۱۱/۲۱.