پرسش: در مورد مرحوم سید هاشم حداد و شاگردان ایشان مطالبی بفرمایید؟
پاسخ: سید هاشم حداد اهل شهر مقدس کربلا بود و در شهر مقدس نجف با عارف ربانی سید میرزا علی آقای قاضی آشنا شد و در حدود ۲۶ سال در نزد ایشان شاگردی نمود. از این جهت در علوم عرفانی و مشاهدات ربانی استاد کامل و صاحب نظر و در مقامات عرفانی از جایگاه بلندی برخوردار گشت، گرچه در مسائل فقهی، از متعبدین و از مقلدین محسوب میگردد. وی از شیفتگان و متوسلان به ائمه (علیهالسّلام) بوده است، به گونهای که در هر تغییر حالت و نشست و برخواست، ذکر یا صاحب الزمان، بر لب داشت. او در عین حال که صاحب کرامات، موت اختیاری و تجرد بوده است، طلب کرامات و اعمال آنها را از حظوظ نفس میدانسته است.
عارف الاهی مرحوم سید هاشم موسوی حداد اهل شهر مقدس کربلا بود که در سال ۱۳۸۶ هـ. ق در همان شهر بدنیا آمد. پدرش سید قاسم از شیعیان هند و مادرش هدیه از اعراب اصیل عراق بود.
شغل او نعل سازی و نعل کوبی بوده است؛ با این حال از نظر معیشتی در وضعیت سختی بسر میبرده است، به گونهای که تا آخر عمر در یک خانه ۵۰-۴۰ متری که از آن دیگران بوده، زندگی میکرده است. در عین حال هیچ نوع تقاضایی از کسی نمیکرد. غذای او غالبا نان و برگ ترب سفید بود. در طول عمر خواب چندانی نداشت. همیشه ساکت بود و اگر سؤالی میشد به طور مختصر و مفید جواب میداد. قرآن را با صوت حزین و آهنگ جذاب و دلربا میخواند. پیوسته با دیگران حالت تواضع و خضوع داشت به گونهای که در خدمت به دیگران هیچ گونه دریغ نداشت، اتاق را جارو میزد، ظرف را میشست و نیازهای منزل را فراهم میکرد.
وی در علوم اسلامی صاحب نظر بود و هرگونه سؤالی از مشکلترین مطالب منظومه حاجی، اسفار آخوند ملا صدرا ، فصوص الحکم و مصباح الانس را پاسخ گو بود. در مقامات عرفانی از عوالم کثرت عبور کرده و به فنا رسیده و حقیقت توحید ذات حق را درک کرده و آن را چشیده بود. درباره ائمه (علیهالسّلام) معتقد بود که آنها اولیای الاهی هستند که عابدان محض در برابر ربوبیت مطلقه خدایند که مظهر، افعال و صفات الاهیاند، لذا ائمه دارای ولایت مطلقه کلیهاند و آسمان و زمین و تمام مخلوقات، تحت ولایت ائمه (علیهالسّلام) هستند. وی وجود ائمه و افعال آنها را معجزه میدانستند. حال ایشان در تمام دهه عزاداری محرم ، منقلب بود و زیاد گریه میکرد. ایشان معتقد بود انسان باید در هر حال با خدا معامله کند و خواستن خوابها و رؤیاهای معنوی و روحانی و طلبیدن مکاشفه و اتصال با عالم غیب و... از خواهشهای نفسانی است.
مرحوم آیتالله سید محمد حسین حسینی طهرانی درباره او میگوید: او شاهباز بلند پروازی بود که هرچه طائر عقل و اندیشه اوج بگیرد و بخواهد وی را دریابد، میبیند او برتر و عالی تر است. حد او را فقط مرحوم قاضی میشناسد. شهید مطهری درباره او گفت: این سید حیات بخش است.