خطاب قرآن به اهل کتاب درباره علم خدا
ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف
کلیدواژه: اهل کتاب،
پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم)،
ایمان.
پرسش: با توجه به اینکه اهل کتاب در زمان پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) به قرآن ایمان نداشتند تا کلام خدا را بپذیرند؛ چرا
خداوند در آیه ۱۴۰
سوره بقره میفرماید: آیا شما بهتر میدانید یا خدا؟
پاسخ اجمالی: اهل کتاب به قرآن ایمان نداشتند و تا جایی پیش رفتند که انبیاء گذشته را نیز
یهودی و
نصرانی میپنداشتند قرآن آنها را خطاب قرار میدهد که شما که تا این اندازه اندیشه نکرده و انبیاء گذشته را یهودی و مسیحی میدانید، با این حال خود را آگاه به همه چیز میدانید؟! و در برابر نزول پیامبری جدید که از خاندان شما نیست، موضع میگیرید آیا شما بهتر میدانید یا خدا؟!
یهودیان و مسیحیان برای حق جلوه دادن خود، در هنگام گفتوگو با مسلمانان میگفتند: تمام پیامبران از میان جمعیت ما برخاسته، و دین ما قدیمیترین ادیان و کتاب ما کهنترین کتب آسمانی است و اگر پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) نیز پیامبر الهی است، باید از میان ما مبعوث شده باشد.
آنان به این مقدار نیز بسنده نکرده و پیامبرانی؛ مانند
ابراهیم (علیهالسّلام)،
اسماعیل (علیهالسّلام)،
اسحاق (علیهالسّلام) و
یعقوب (علیهالسّلام) و فرزندانشان را نیز
یهودی و
نصرانی میپنداشتند:
«اَمْ تَقُولُونَ اِنَّ اِبْراهِیمَ وَ اِسْماعِیلَ وَ اِسْحاقَ وَ یعْقُوبَ وَ الْاَسْباطَ کانُوا هُوداً اَوْ نَصاری...؛
یا میگویید ابراهیم، اسماعیل، اسحاق، یعقوب، و
اسباط یهودی یا نصرانی بودند!»
این سخن آنها در حالی است که این پیامبران در زمانی میزیستند که هنوز
حضرت موسی (علیهالسّلام) و حضرت
عیسی (علیهالسّلام) متولد نشده بودند! خدای متعال در قرآن میفرماید:
«یا اَهْلَ الْکتابِ لِمَ تُحَاجُّونَ فِی اِبْراهِیمَ وَ ما اُنْزِلَتِ التَّوْراةُ وَ الْاِنْجِیلُ اِلَّا مِنْ بَعْدِهِ اَ فَلا تَعْقِلُونَ؛
ای اهل کتاب! چرا درباره ابراهیم، گفتوگو و نزاع میکنید (و هر کدام، او را پیرو آیین خودتان معرفی مینمایید)؟! با آنکه تورات و انجیل، بعد از او نازل شده است؟ آیا اندیشهتان را به کار نمیگیرید؟!»
سپس خداوند در فرازی دیگر برای به چالشکشیدن عقیده آنها میفرماید: «قُلْ اَ اَنْتُمْ اَعْلَمُ اَمِ اللَّهُ؛
بگو شما بهتر میدانید یا خدا؟» به عبارتی دیگر، شما که تا ایناندازه اندیشه نکرده و ابراهیم و فرزندانش را یهودی و مسیحی میپندارید، خود را آگاه به همه چیز میدانید و در برابر نزول پیامبری جدید که از خاندان شما نیست، موضع میگیرید؟! به این بیان که معنای
استفهام نسبت به کسانی که از روی ظن و گمان خود چنین عقیدهای داشتند، آن است که آیا شما علم دارید یا خدا؟ یعنی تنها خداوند عالم است و شما از روی گمان و ظنّ حرف میزنید؛ اما نسبت به کسانی که علم داشتند که خدا بهتر میداند، ولی عناد میورزیدند و اعتراف نمیکردند، این استفهام نیز صحیح است؛ زیرا آیه در توبیخ آنها است، به این معنا که شما با اینکه میدانید خداوند بهتر از شما میداند؛ چرا به مقتضای علم خود اعتراف نمیکنید و در برابر خدا تسلیم نمیشوید.
علاوه بر این، برخی از اهل کتاب در کتابهای مخفی شده نزد خود (که از طرف خدا نازل شده بود) شواهدی بر حقانیت آنچه پیامبر (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) میفرمود داشتند، ولی آنرا کتمان میکردند ازاینرو خطاب به آنان اینگونه است که حتی در کتابهای مقدس شما (که سخن خدا است) اشاره به پیامبر اسلام (صلیاللهعلیهوآلهوسلّم) شده، اما شما خود را از خدا برتر دانسته و از پذیرفتن رسالت او خودداری میورزید.
پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «خطاب قران به یهودیان درباره علم خدا» تاریخ بازیابی۱۳۹۹/۹/۲۶.