• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

برخورد با توهین کننده

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه:توهین، بی احترامی، اخلاق اسلامی.
پرسش :اگر کسی به انسان توهین کرد، طبق آموزه‌های دینی چگونه باید با او رفتار کرد؟



با سلام. اگر در خیابان کسی به ما توهین کرد و حرف‌های رکیک زد با او چکار کنیم؟ ما هم به او جواب بدیهم و با او زد و خرد کنیم؟ یا به او توجه نکنیم و به راهمان ادامه دهیم؟ یا از راه پلیس و از مراجع قانونی وارد شویم؟ بهترین راه را در این مورد ذکر بفرمایید.


بهترین کار در این‌گونه موارد، چشم‌پوشی است؛ به دلیل آن‌که در آموزه‌های دینی چنین سفارش شده است و پیشوایان دین ما به عنوان الگوهای اخلاقی نیز در عمل این‌گونه رفتار می کردند. قرآن کریم در این باره می‌فرماید:
۱. «وَ الَّذینَ صَبَرُوا ابْتِغاءَ وَجْهِ رَبِّهِمْ وَ أَقامُوا الصَّلاةَ وَ أَنْفَقُوا مِمَّا رَزَقْناهُمْ سِرًّا وَ عَلانِیَةً وَ یَدْرَؤُنَ بِالْحَسَنَةِ السَّیِّئَةَ أُولئِکَ لَهُمْ عُقْبَی الدَّارِ»؛ آنان که به طلب ثواب پروردگار خویش صبر پیشه کردند، و نماز گزاردند و در نهان و آشکار از آنچه به آنها روزی داده‌ایم انفاق کردند و بدی را به نیکی دفع می‌کنند. سرای آخرت خاص آنان است.
۲. «وَ لا تَسْتَوِی الْحَسَنَةُ وَ لاَ السَّیِّئَةُ ادْفَعْ بِالَّتی‌ هِیَ أَحْسَنُ فَإِذَا الَّذی بَیْنَکَ وَ بَیْنَهُ عَداوَةٌ کَأَنَّهُ وَلِیٌّ حَمیمٌ»؛ خوبی و بدی برابر نیستند. همواره به نیکوترین وجهی پاسخ ده، تا کسی که میان تو و او دشمنی است چون دوست مهربان تو گردد.
۳. «...وَ إِذا مَرُّوا بِاللَّغْوِ مَرُّوا کِراماً»؛ و هنگامی که با لغو و بیهودگی برخورد کنند، بزرگوارانه از آن می‌گذرند.
در روایت آمده است:«مَا تَسَابَّ اثْنَانِ إِلَّا غَلَبَ أَلْأَمُهُمَا»؛ دو نفر به همدیگر فحش و ناسزا نگفتند، مگر آن‌که پست‌ترین آنها غلبه کرد.
طبق این سخن معصوم(علیه السلام) فحش و ناسزا گفتن از صفات افراد پست بوده و انسان‌های بزرگوار هرگز به چنین کاری اقدام نمی‌کنند.
«.. وَ سَمِعَ رَسُولُ اللَّهِ (ص) امْرَأَةً تُسَابُّ جَارِیَةً لَهَا وَ هِیَ صَائِمَةٌ فَدَعَا رَسُولُ اللَّهِ ص بِطَعَامٍ فَقَالَ لَهَا کُلِی فَقَالَتْ إِنِّی صَائِمَةٌ فَقَالَ کَیْفَ تَکُونِینَ صَائِمَةً وَ قَدْ سَبَبْتِ جَارِیَتَکِ إِنَّ الصَّوْمَ لَیْسَ مِنَ الطَّعَامِ وَ الشَّرَابِ»؛
[۵] طوسی، محمد بن الحسن، محقق، مصحح، خرسان، حسن، ج ۴، ص ۱۹۴، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ چهارم، ۱۴۰۷ق.‌
امام صادق (علیه السلام) می‌فرماید: رسول خدا (صلی الله علیه وآله) شنید خانمی به کنیز و خدمت‌کارش فحش و ناسزا می‌گوید در حالی‌که روزه است. پیامبر او را دعوت به خوردن کرد، آن خانم گفت من روزه‌ام. در این هنگام پیامبر به او فرمود چطور روزه‌ای در حالی‌که به خدمت‌کار ناسزا می‌گویی....
گفتنی است که گذشت در این‌ مسئله تا جایی است که این موضوع تکرار نشود که اگر چنین شد بهترین راه مراجعه به مراجع قانونی است.


۱. . سوره رعد/۱۳، آیه۲۲.    
۲. سوره فصلت/۴۱، آیه۳۴.    
۳. سوره فرقان/۲۵، آیه۷۲.    
۴. لیثی واسطی، علی بن محمد، عیون الحکم و المواعظ، محقق، مصحح، حسنی بیرجندی، حسین، ص ۴۷۷، دار الحدیث، قم، چاپ اول، ۱۳۷۶ش.‌    
۵. طوسی، محمد بن الحسن، محقق، مصحح، خرسان، حسن، ج ۴، ص ۱۹۴، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ چهارم، ۱۴۰۷ق.‌



پایگاه اسلام کوئست    






جعبه ابزار