• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

امام علی و جنگ صفین

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: امام علی علیه‌السلام، جنگ صفین.
پرسش: مسیحی‌ها می‌گویند، مسعودی در مروج الذهب نوشته است: علی ـ علیه‌السلام ـ در جنگ صفین در یک شبانه‌روز ۵۲۵ نفر را کشت؛ آیا این، سخن دروغ است؟
پاسخ: ابوالحسن علی ابن الحسین مسعودی، در کتاب مروج الذهب از صفحه ۷۳۱ تا صفحه ۷۶۲، به ذکر واقعه صفین پرداخته است.



مسعودی در صفحه ۷۴۶ سطر ۱۴ می‌نویسد: «... و این شب جمعه بود و آن را «لیلة الهریر» گفتند، تعداد کسانی که علی ـ علیه‌السلام ـ در آن شب و روز به دست خود کشته بود، پانصد و بیست و سه کس بود، که بیشترشان در روز کشته شده بودند؛ زیرا وی وقتی یکی را می‌کشت، به هنگام ضربت زدن الله‌اکبر می‌گفت و ضربت او خطا نمی‌کرد و یکی را می‌کشت؛ این را کسانی که در جنگ‌ها همراه وی بوده‌اند، یعنی فرزندانش و کسانی دیگر نقل کرده‌اند.»
[۱] مسعودی، ابوالحسن علی ابن الحسین، مروج الذهب، ترجمه ابوالقاسم پاینده، تهران، شرکت انتشارات علمی و فرهنگی وابسته به وزارت فرهنگ و آموزش عالی، چاپ سوم، ۱۳۶۵، ج ۱، ص ۷۴۶.



بلاذری می‌نویسد: «در یکی از آخرین روزهای جنگ، نبرد چنان سخت شد که از نماز صبح آغاز شد و تا نیمه شب ادامه داشت. در تمام این مدت، اشتر به کار تحریک و تحریض سپاه مشغول بود؛ این شب را «لیلة الهریر» نامیده‌اند. مجدداً جنگ از نیمه آن شب آغاز شد و تا ظهر فردا ادامه داشت. امام ضمن خطبه‌ای فرمود: جز یک نفس از دشمن نمانده است. فردای «لیلة الهریر» جنگ تا ظهر آن ادامه داشت.
پس نتيجتاً امام با دست خالی نمی‌جنگيده و برای كشتن دشمن ضربت می‌زده و در جنگ معمولاً به‌وسيله شمشیر ضربت می‌زنند و تعداد كشته شدگان توسط حضرت علی ـ عليه‌السلام ـ ۵۲۳ نفر بوده و اين مطلب از نظر عقلی هم به سه دليل ممكن است:




۳.۱ - دلیل اول:

اينكه همگان به شجاعت و توان بالای نظامی حضرت علی ـ عليه‌السلام ـ معترفند كه هيچ‌كس به مانند علی ـ عليه‌السلام ـ در غزوات پيامبر فعاليت‌ و تلاش ننموده است؛ به‌گونه‌ای كه در جنگ بدر از هفتاد نفری كه از مشركان كشته شدند، تقريباً نيمی از آنها به دست علی ـ عليه‌السلام ـ به قتل رسيدند و در جنگ احد با وجود زخم‌های زياد بر بدن مباركش هنوز می‌جنگيده و در غزوه احزاب در سن ۲۳ سالگی پهلوان بزرگ عرب عمر ابن عبدود را كشت و پيروزی به بدست آن حضرت واقع شد و... كه بيانگر شجاعت و بی‌باكی امیرالمؤمنین علی ـ عليه‌السلام ـ است.

۳.۲ - دلیل دوم:

لشكر شام كاملاً ضعيف شده بودند و روحیه خود را از دست داده بودند؛ به‌گونه‌ای كه امام در روز «ليلة الهرير» فرمودند: «جز يك نفس از دشمن نمانده است.»

۳.۳ - دلیل سوم:

جنگ در «ليلة الهرير» طولانی بوده، از اذان صبح تا نيمه شب و از نيمه شب تا ظهر كه حداقل ۳۵ ساعت می‌شود به طول انجاميده و امام علی ـ عليه السلام ـ با آن شجاعت بی‌نظير و ضعف دشمن و فرصت و وقت طولانی می‌توانسته اين تعداد از نفرات دشمن را به هلاکت برساند.


۱. مسعودی، ابوالحسن علی ابن الحسین، مروج الذهب، ترجمه ابوالقاسم پاینده، تهران، شرکت انتشارات علمی و فرهنگی وابسته به وزارت فرهنگ و آموزش عالی، چاپ سوم، ۱۳۶۵، ج ۱، ص ۷۴۶.
۲. البلاذری، احمد ابن یحیی، فتوح البلدان، تحقیق علامه شیخ محمد باقر محمودی، بیروت، ۱۳۹۷، ج ۲، ص ۳۲۳.    



سایت اندیشه قم    






جعبه ابزار