• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

یهودا

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: یهودا برادر حضرت یوسف ، یهودا شاگرد حضرت عیسی علیه‌السلام.
پرسش: یهودا نام یکی از برادران یوسف ـ علیه‌السلام ـ و نام یکی از حواریون عیسی ـ علیه‌السلام ـ است. می‌خواستم در‌باره خیانت یهودا به عیسی ـ علیه‌السلام ـ و نحوه رفتار یهودا با برادرش یوسف ـ علیه‌السلام ـ مطالبی را بیان نمایید.
پاسخ:
این دو یهودا نسبت و ارتباطی با هم ندارند؛ بلکه تنها تشابه اسمی دارند؛ اما با توجه به پرسش خلاصه‌ای از زندگی این دو نفر را بیان می‌کنیم.




یعقوب ابتدا با دخترخاله خود به نام لیا دختر لیان ازدواج کرد و از او شش پسر آورد:۱. روئیل؛ ۲. شمعون؛ ۳. لاوی؛ ۴. یهودا ؛ ۵. ریالون؛ ۶. یشجر. سپس لیا وفات کرد، یعقوب با خواهر او به نام راحیل ازدواج نمود که او هم دخترخاله یعقوب بود و از او دو پسر آورد:۷. یوسف ؛ ۸. بنیامین که کوچک‌ترین پسران یعقوب بودند. و دو کنیز داشت به نام‌های زلفة و بلهة و از این دو چهار پسر آورد ۹. داون (داود ـ خ ل)؛ ۱۰. تفتالی؛ ۱۱. حاد؛ ۱۲. واشر، دوازده پسر.
[۱] طیب، سیدعبدالحسین‌، أطیب البیان فی تفسیر القرآن، ج ‌۷، ص ۱۵۷، انتشارات اسلام، تهران، ۱۳۷۸ ش.

در این‌جا به چند مورد اساسی از زندگی یهودا اشاره می‌کنیم.




۲.۱ - ۱. نکته اول

نبوت در نسل لاوی بن یعقوب و پادشاهی در فرزندان «یهودا» بن یعقوب و به قولی در نسل یوسف بن یعقوب بود.


۲.۲ - ۲. نکته دوم

برخی نیز گفتند:یهود به "یهودا" که بزرگ‌ترین پسران حضرت یعقوب بود، منسوب هستند.
[۳] نجفی خمینی، محمدجواد، تفسیر آسان، ج‌ ۱، ص ۱۵۱، انتشارات اسلامیه‌، تهران، ۱۳۹۸ ق؛ اما در این‌که یهودا بزرگ‌ترین پسر حضرت یعقوب بود یا روئیل اختلاف هست.



۲.۳ - ۳. نکته سوم

زمانی که برادران حضرت یوسف پیشنهاد قتل و تبعید او در یک سرزمین دور دست را داده بودند در میان برادران یک نفر بود که از همه باهوش‌تر، و یا با وجدان‌تر بود، به همین دلیل با طرح قتل و تبعید یوسف در یک سرزمین دور‌دست که بیم هلاکت در آن بود، مخالفت نمود و طرح سومی را ارائه نمود و گفت:"اگر اصرار دارید کاری کنید، یوسف را نکشید؛ بلکه او را در قعر چاهی بیفکنید (به‌گونه‌ای که سالم بماند) تا بعضی از رهگذران و قافله‌ها او را بیابند و با خود ببرند" و از چشم ما و پدر دور شود، قرآن می‌فرماید:« قالَ قائِلٌ مِنْهُمْ لا تَقْتُلُوا یُوسُفَ وَ أَلْقُوهُ فِی غَیابَتِ الْجُبِّ یَلْتَقِطْهُ بَعْضُ السَّیَّارَةِ إِنْ کُنْتُمْ فاعِلِینَ ».


۲.۳.۱ - هدف گوینده از نکشتن یوسف

بدون شک قصد این پیشنهاد‌کننده آن نبوده که یوسف را آن‌چنان در چاه سرنگون سازند که نابود شود؛ بلکه هدف این بود که در نهان گاه چاه قرار گیرد تا سالم به دست قافله‌ها برسد.
از جمله "إِنْ کُنْتُمْ فاعِلِینَ" چنین استفاده می‌شود که این گوینده حتی این پیشنهاد را به‌صورت یک پیشنهاد قطعی مطرح نکرد، شاید ترجیح می‌داد که اصلاً نقشه‌ای بر ضد یوسف طرح نشود.

۲.۳.۲ - کدام‌یک از برادران یوسف؟

البته این‌که چنین پیشنهادی از طرف کدامین برادر یوسف طرح شد، در میان مفسران گفت‌وگوست، بعضی گفته‌اند نام او" روبین" بود که از همه باهوش‌تر محسوب می‌شد، و بعضی" یهودا" و بعضی" لاوی" را نام برده‌اند.

۲.۴ - ۴. نکته چهارم

پس از ربوده شدن یوسف توسط برادرانش حضرت یعقوب شب را در بالای بلندی که بر آن صحرا مشرف بود، با دختر خود به سر برد. از این طرف برادران را خواب ربود، لکن یهودا بیدار بود و فرصت یافته به سر چاه آمد، صدا زد:ای برادر! مرده‌ای یا زنده. یوسف گفت:کیستی که حال غریبان می‌پرسی. گفت:منم یهودا برادرجان، حال تو چگونه است؟ یوسف گریان شد و گفت: نه در روی زمین از زندگانم نه در زیر زمین از رفتگان. یهودا بسیار گریست. یوسف گفت:سفارش می‌کنم که وقتی به خانه رسیدید، مرا فراموش نکنید.
در تمام احوال یهودا می‌گریست، به صدای او برادران بیدار شدند، او را سرزنش و ملامت نموده، خواستند سنگ به چاه اندازند، یهودا نگذاشت، عاقبت سنگی به سر چاه انداخته روانه شهر شدند.
[۶] حسینی شاه عبدالعظیمی، حسین بن احمد، تفسیر اثنا عشری، ج ‌۶، ص ۱۸۵، انتشارات میقات‌، تهران چاپ اول، ۱۳۶۳ ش.‌



۲.۵ - ۵. نکته پنجم

زمانی که یوسف به برادرانش گفت:ما شما را جاسوس تشخیص داده‌ایم و شما را رها نمی‌کنیم تا برادر کوچک‌ترتان را بیاورید، آن وقت شما را در آن چه ادعا می‌کنید تصدیق نماییم، فرزندان یعقوب سه روز زندانی شدند، آن‌گاه احضارشان کرده، از میان ایشان شمعون را گرفته در پیش روی ایشان، کنده و زنجیر کرد و در زندان نگه داشت، سپس به بقیه اجازه مراجعت داد تا برادر کوچک‌تر را بیاورند. یوسف دستور داد تا خورجین‌هایشان را پر از گندم نموده پول هر کدامشان را هم در خورجینش گذاشتند، فرزندان یعقوب به کنعان بازگشته جریان را به پدر گفتند پدر از دادن بنیامین خودداری کرد و گفت:شما می‌خواهید فرزندان مرا نابود کنید، یوسف را نابود کردید، شمعون را نابود کردید، حالا نوبت بنیامین است؟ چنین چیزی ابداً نخواهد شد. چرا شما به آن مرد گفتید که ما برادری کوچک تر از خود نزد پدر داریم؟ گفتند:آخر او از ما و از کسان ما پرسش نمود و گفت:آیا پدرتان زنده است؟ آیا برادر دیگری هم دارید؟ ما هم ناگزیر جواب دادیم، ما چه می‌دانستیم که اگر بفهمد برادر کوچکتری داریم او را از ما مطالبه می‌کند؟ این کشمکش میان یعقوب و فرزندان هم چنان ادامه داشت تا آن که یهودا به پدر عهد و میثاقی سپرد که بنیامین را سالم برایش برگرداند، در این موقع یعقوب اجازه داد بنیامین را ببرند، و دستور داد تا از بهترین هدایای سرزمین کنعان نیز برای عزیز مصر برده و همیان‌های پول را هم که او برگردانیده دوباره ببرند، فرزندان نیز چنین کردند.


۲.۶ - ۶. نکته ششم

پس از آن‌که برادران یوسف وی را شناختند، بنا به قولی یهودا به یوسف گفت:ای یوسف پیراهن خون‌آلود تو را پیش پدر برده‌ام، حال پیراهنت را به من ده تا ببرم شاید که فرح و شادی این، تدارک آن را بنماید. یوسف پیراهن را به او داد و دویست راحله با ما یحتاج سفر به آنها تسلیم نمود، از مصر به طرف کنعان روانه شدند. در مجمع نقل نموده که یهودا موافقت کاروان ننمود، هفت قرص نان برداشته سر و پای برهنه به طرف کنعان روی نهاد، و مسافت میان کنعان و مصر هشتاد فرسخ بود.
[۸] تفسیر اثنا عشری، ج‌ ۶، ص ۲۹۰.




در انجیل لوقا باب ششم اسامی دوازده نفر که حضرت عیسی ـ علیه‌السلام ـ از شاگردان خویش انتخاب‌ کرد بدین قرار است:۱. پطرس، ۲. اندریاس، ۳. یعقوب، ۴. یوحنا، ۵. فیلپس، ۶. برتولما، ۷. متی، ۸. توماء، ۹. یعقوب بن حلفی، ۱۰. شمعون، ۱۱. یهودا برادر یعقوب، ۱۲. یهودای اسخر یوطی(خائن).
[۹] قرشی، سید‌علی‌اکبر، تفسیر أحسن الحدیث، ج‌۲، ص ۸۶ و ۸۷، بنیاد بعثت‌، تهران، چاپ سوم، ۱۳۷۷ ش.

در مورد "یهودا" شاگرد حضرت عیسی ـ علیه‌السلام ـ دیدگاه‌های متفاوتی وجود دارد که به برخی ار آنها اشاره می‌کنیم.




۴.۱ - ۱. دیدگاه اول

برخی می‌گویند:یهودا از مردم جلیلیه و چهره و زبانش به عیسی شباهت داشت. آنچه در انجیل برنابا فصل ۱۱۵ و ۱۱۶ آمده، این است:«چون سپاهیان با یهودا به محل مسیح نزدیک شدند، او داخل غرفه‌ای شد و یهودا پشت سر او خود را به غرفه رساند و در را گشود. مسیح از آنجا صعود کرد و خدا یهودا را در چهره و نطق شبیه عیسی کرد؛ چنان‌که بر شاگردان هم که از خواب بیدار شده بودند، مشتبه شد و او را معلم خطاب کردند، سپس سپاهیان او را گرفته و بستند و او هرچه می‌گفت من عیسی نیستم، یهودا هستم! او را می‌زدند و مسخره می‌کردند»،
[۱۰] طالقانی، سیدمحمود، پرتوی از قرآن، ج ‌۵، ص ۱۵۶، ناشر: شرکت سهامی انتشار، تهران، چاپ چهارم، ۱۳۶۲ ش.‌
بنابراین شخص دستگیر و مصلوب شده ،همان شاگرد مسیح ، یهودا بود که خود را با پولی به اسرائیلیان فروخت و جای عیسی را به آنان نشان داد. جرج سایل از قدمای مسیحی نیز نقل کرده که یهودا شبیه به عیسی بود و او را با عیسی اشتباه کردند.
[۱۱] طالقانی، سیدمحمود، پرتوی از قرآن، ج ‌۵، ص ۱۵۶، ناشر: شرکت سهامی انتشار، تهران، چاپ چهارم، ۱۳۶۲ ش.‌


۴.۲ - ۲. دیدگاه دوم

در اناجیل معروف، پایان زندگی یهودا واضح نیست.

۴.۲.۱ - أ. انجیل متی

در انجیل متی ۲۷، چنین آمده است:«در آن هنگام چون یهودای تسلیم کننده او دید که بر او فتوا دادند، پشیمان شده سی پاره نقره را به رؤسای کهنه و مشایخ رد کرده گفت:گناه کردم که خون بی‌گناهی را تسلیم نمودم. گفتند ما را چه، خود دانی. پس آن نقره را در هیکل انداخته روانه شد و رفته خود را خفه کرد».

۴.۲.۲ - ب. اعمال رسولان

در اعمال رسولان ۱:۱۸ چنین ذکر شده:«... پس او از اجرت ظلم خود زمینی خریده بر وی در افتاده از میان پاره شد و تمام امعایش ریخت».

۴.۲.۳ - ج. اناجیل دیگر

در اناجیل دیگر خبری از سرنوشت یهودا نیامده است.
[۱۲] طالقانی، سیدمحمود، پرتوی از قرآن، ج ‌۵، ص ۱۵۶، ناشر: شرکت سهامی انتشار، تهران، چاپ چهارم، ۱۳۶۲ ش.‌




۱. طیب، سیدعبدالحسین‌، أطیب البیان فی تفسیر القرآن، ج ‌۷، ص ۱۵۷، انتشارات اسلام، تهران، ۱۳۷۸ ش.
۲. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، مترجمان، ج ‌۳، ص ۸۰، انتشارات فراهانی‌، تهران، ۱۳۶۰ ش.‌    
۳. نجفی خمینی، محمدجواد، تفسیر آسان، ج‌ ۱، ص ۱۵۱، انتشارات اسلامیه‌، تهران، ۱۳۹۸ ق؛ اما در این‌که یهودا بزرگ‌ترین پسر حضرت یعقوب بود یا روئیل اختلاف هست.
۴. یوسف (۱۲)، آیه ۱۰.    
۵. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج ‌۹، ص ۳۲۴، دار الکتب الإسلامیة، تهران‌، چاپ اول، ۱۳۷۴ ش.‌    
۶. حسینی شاه عبدالعظیمی، حسین بن احمد، تفسیر اثنا عشری، ج ‌۶، ص ۱۸۵، انتشارات میقات‌، تهران چاپ اول، ۱۳۶۳ ش.‌
۷. طباطبایی، محمدحسین، المیزان فی تفسیر القرآن، موسوی همدانی، محمدباقر، ج‌ ۱۱، ص ۳۶۲، دفتر انتشارات اسلامی جامعه‌ مدرسین حوزه علمیه قم‌، چاپ پنجم، ۱۳۷۴ ش.    
۸. تفسیر اثنا عشری، ج‌ ۶، ص ۲۹۰.
۹. قرشی، سید‌علی‌اکبر، تفسیر أحسن الحدیث، ج‌۲، ص ۸۶ و ۸۷، بنیاد بعثت‌، تهران، چاپ سوم، ۱۳۷۷ ش.
۱۰. طالقانی، سیدمحمود، پرتوی از قرآن، ج ‌۵، ص ۱۵۶، ناشر: شرکت سهامی انتشار، تهران، چاپ چهارم، ۱۳۶۲ ش.‌
۱۱. طالقانی، سیدمحمود، پرتوی از قرآن، ج ‌۵، ص ۱۵۶، ناشر: شرکت سهامی انتشار، تهران، چاپ چهارم، ۱۳۶۲ ش.‌
۱۲. طالقانی، سیدمحمود، پرتوی از قرآن، ج ‌۵، ص ۱۵۶، ناشر: شرکت سهامی انتشار، تهران، چاپ چهارم، ۱۳۶۲ ش.‌



پایگاه اسلام کوئیست.    


رده‌های این صفحه : تاریخ انبیاء | حضرت عیسی




جعبه ابزار