• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

گزیده نشدن مؤمن

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: مؤمن، گزیده نشدن، سوراخ.

پرسش: لطفاً بفرمایید حدیث «مؤمن از یک سوراخ، دو بار گزیده نمی‌شود»، از کدام معصوم است؟ این حدیث در چه هنگام و در چه ماجرایی بیان شد؟ لطفاً متن عربی حدیث را هم بنویسید.

پاسخ:




این حدیث («مؤمن از یک سوراخ، دو بار گزیده نمی‌شود») از پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) در پایان جنگ احد بیان نقل شده و اصل ماجرا چنان‌که شیخ طوسی در کتاب الخلاف بیان نموده‌اند، چنین می‌باشد:

«روی ان اباعزة الجمحی وقع فی الاسر یوم بدر، ‌فقال: یا محمد! انی ذو علیة فامنن علی و مَنَّ علیه علی ان لایعود الی القتال فمَرَّ الی مکه فقال: انی سخِرْتُ بمحمد و عاد الی القتال یوم احد فدعا رسول الله ان لایفلت. فوقع فی الاسر فقال انی ذو عیله فامنن علی. فقال النبی (صلی‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم): امنّ علیک حتی ترجع الی مکه فتقول فی نادی قریش: انی سخرت بمحمد مرتین، لا یلسع المومن، من جُحْرٍ مرتین فقتله (صلی‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم) بیده.


ترجمه آن چنین است: اباعزه الجمحی در واقعه جنگ بدر اسیر شد و به پیامبر عرض کرد: ‌ای محمد! من عیال‌وار هستم، منت بر من بگذار و آزادم نما.حضرت او را آزاد نمود؛ بدین شرط که دیگر به جنگ با مسلمانان برنگردد. ابوعزه به مکه برگشت و گفت من محمد را مسخره نمودم و در جنگ احد دوباره بر علیه مسلمانان به جنگ برگشت. پیامبر نیز دعا نمود که فرار نکند؛ ‌پس اباعزه اسیر مسلمانان شد و دوباره به پیامبر عرض کرد که من عیال‌وار هستم و آزادم کن. رسول الله (صلی‌الله‌عليه‌وآله‌وسلم) فرمودند که: آیا آزادت کنم تا به مکه برگردی و در گروه قریش فریاد بزنی که من دو بار محمد را مسخره نمودم؛ سپس فرمودند: «مؤمن از یک سوراخ دو بار گزیده نمی‌شود»؛ پس پیامبر او را به دست خود کشت.


البته این حدیث با ‌اندک اختلافی در الفاظ در منابع دیگر ذکر شده است و با توجه به این‌که جنگ احد در سال سوم هجرت اتفاق افتاده است، پس بیان حضرت مربوط به همین سال می‌باشد و هم‌چنین با توجه به نقل آن در بیش‌تر جوامع روایی، نشان از صحت سند دارد.


۱ـ جامع الخلاف و الوفاق، ‌علی بن محمدبن القمی سبزواری، تحقیق شیخ حسین حسنی بیرجندی، ناشر: پاسدار اسلام، ص۲۳۶.
۲. مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل، ‌محقق نوری، موسسه آل البیت، ج۱۱، ص۱۲۰.
۳. شرح اصول کافی، مولی محمد صالح مازندرانی، ‌ج۹، ‌ ص۱۸۲.
۴. الخرائج و الجرائح، قطب‌الدین راوندی، تحقیق: موسسه الامام المهدی، ‌ ج۱، ص۱۴۹.


۱. شیخ طوسی، محمد بن حسن، الخلاف، ج۴، ‌ص۱۹۳، ‌موسسه نشر اسلامی، چاپ اول.    




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «گزیده نشدن مؤمن»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۰۳/۲۵.    



جعبه ابزار