• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

چگونگی تغییر رفتار در والدین

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: تغییر رفتار، پدر و مادر، درک، عمل، ریشه‌یابی.

پرسش: من وقتي با پدرم بحث مي‌كنم، جواب‌هاي عجيب و غريبي مي‌دهد؛ مثلاً وقتي مي‌گويم پدر جان صلاح نيست يك كمي خوش‌ اخلاق‌تر باشيد و بيشتر به ما محبت كنيد. در جواب مي‌گويد، من در جواني، سختي زيادي كشيده‌ام، فلذا اخلاقم اين‌طور شده است و يا در مسئله خمس مي‌گويد، ما كه چيزي نداريم. لطفاً مرا راهنمايي كنيد كه چطور با پدرم برخورد كنم؟

پاسخ:




سه روش «جست‌وجو»، «درک» و «عمل» روش‌هايي هستند كه مشاوران براي حل مشكلات افراد و خانواده‌ها پيشنهاد مي‌كنند. هيچ‌يك از روش‌ها به‌تنهايي، كارساز نيست. تنها صحبت كردن در مورد شرايط، مشكل را حل نمي‌كند. رسيدن به مرحله درك، (يعني اينكه ببينيد چرا اين رفتار رخ مي‌دهد و چه اقدامي مي‌توانيد انجام دهيد) به معني موفقيت در حل مشكل نيست؛ بلكه بايد توأم با گام سوم، يعني عمل باشد؛ يعني ايجاد تغيير در واكنش‌ها و رفتارتان تا اينكه اوضاع همان‌طوري ‌كه مايليد، پيش رود.



يكي از وظايف ما، در برابر پدر و مادر، تکریم و بزرگ‌داشت آنان است كه در قرآن كريم در آيات مختلف به آن سفارش شده است. وقتي شما از جهت تكريم و احسان به پدر خود، كم نياوريد و هميشه در خدمت و تكريم او باشيد، مطمئناً دل او نرم مي‌شود. افتخار مي‌كند كه فرزندش، اهل دین و مذهب است و در مسير صراط مستقیم قدم برمي‌دارد.


دومين قدم، ريشه‌يابي رفتارهاي پدر است كه چه موقعي بداخلاقي مي‌كند. شايد موقعي كه از سر كار به خانه برمي‌گردد، از افراد خانواده انتظاراتي دارد و با برآورده نشدن انتظارات، بدرفتاري مي‌كند. شايد به علت پیری و از كارافتادگي پدر، افراد خانواده اهميتي برايش قائل نيستند؛ بنابراين عقده‌اش را بر سر بچه‌ها خالي مي‌كند و ... .


هر گروهي از افراد جامعه ـ به ويژه افراد خانواده ـ زماني كه با هم در ارتباط هستند، با اختلاف نظرها و بعضي رفتارها، روبه‌رو خواهند شد. رفتار خاصي كه در اين ميان، از افراد خانواده بروز مي‌كند، به تدريج در او شكل گرفته است. بنابراين همان‌طوري‌ كه رفتار انسان ـ اعم از خوب و بد ـ به مرور زمان و به تدريج به وجود مي‌آيد، تغيير رفتار هم به تدريج رخ مي‌دهد.


درباره بيان احکام شرعی و احکام مربوط به خمس به موارد زیر اشاره می‌کنیم:

۵.۱ - گفتن و آگاهي دادن

در مورد وجوهات شرعیه (از جمله خمس) وظيفه شما، گفتن و آگاهي دادن در مورد آن است.
در صورتي كه با آگاهي دادن، قبول نكرد، تکلیف از شما ساقط است و تكليف براي پدرتان است، نه براي شما.
در مواقعي كه پدرتان خسته و يا ناراحت هستند و به طور كلي، بدرفتاري مي‌كنند، اصلاً بحث و مشاجره نكنيد. زماني كه ديديد رفتارشان خوب است، آن موقع، در هر زمينه‌اي كه خواستيد، بحث كنيد. هنگامي كه بحث مي‌كنيد، بي‌احترامي نكنيد، هرچند پدرتان بر سر شما فریاد بزند. در اين صورت، حتي عدم توافق با پدرتان نيز مي‌تواند همراه با تفاهم و يا حس شوخ‌طبعي باشد.

۵.۲ - مطالعه کردن کتاب

اگرتوان مطالعه دارد، مي‌توانيد کتاب‌هاي مفيدي را دراين زمينه تهيه کنيد و به طور غير مستقيم از پدر بخواهيد که آن کتاب‌ها را مطالعه کند.

۵.۳ - کمک گرفتن از مادر

اگر مادر شما ارتباط خوبي با پدر دارد، از ايشان نيز مي‌توانيد کمک بگيريد.

۵.۴ - شرکت در مراسم مذهبی

زمينه حضور خانواده در مراسم هاي مذهبي و جلسات سخنراني و موعظه علما را فراهم نماييد.

۵.۵ - یاری خواستن از واسطه مورد اعتماد

از يک بزرگ‌تري که پدر شما او را قبول دارد، استفاده کنيد تا او تذکرات لازم را بدهد. البته بايد دقت کنيد در اين مسئله شخصیت پدرتان لطمه نبيند.


۱. والدين ناسالم، سوزان فوروارد، مترجم مينو كسائيان ـ چاپ اول، انتشارات ماني، ۱۳۷۸ ش.






سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «چگونگی تغییر رفتار در والدین»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۱۰/۱۰.    



جعبه ابزار