• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ویژگی هر امام نسبت به امام دیگر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: امامان معصوم، امام علی امام حسین.


پرسش: کدام امام از چهارده معصوم صفات و ویژگی‌های خاصی نسبت به سایر ائمه دارد؟


پاسخ: بر اساس آموزه‌های مذهبی، امامان معصوم دارای دو حیثیت و وجود هستند یکی وجود نورانی و دیگری وجود جسمانی، که از نظر وجود نورانی همه آنان نور واحد هستند، اما از نظر وجود جسمانی و دنیایی بر حسب شرایط زمانی و مکانی هر کدام دارای ویژگی خاصی به نظر می‌آیند؛ مانند امام علی در شجاعت و خطابه و امام حسین در جهاد و شهادت و امام باقر و امام صادق در تعلیم و تربیت و امام کاظم در تحمل زندان و.... و این تبلور این ویژگی‌ها است که به دلیل شرایط خاص در آنان به فعلیت رسیده است، نه این که بقیه از آن تهی باشند؛ بنابر این نمی‌توان گفت تنها یکی از امامان به صورت ویژه دارای خصوصیتی است که دیگران از آن بی‌بهره‌اند.
گفتنی است که در احادیث ما رتبه و جایگاه امامان در دنیا بر اساس ترتیب امامت آنان آمده است.




بر اساس آموزه‌های مذهبی، امامان معصوم دارای دو حیثیت و وجود هستند یکی وجود نورانی و دیگری وجود جسمانی، که از نظر وجود نورانی همه آنان نور واحد هستند، (فقال الامام علی بن الحسین (علیه‌السّلام) لا تعجبوا من قدرة الله انا محمد و محمد انا و قال محمد یا قوم لا تعجبوا من امر الله انا علی و علی انا و کلنا واحد من نور واحد و روحنا من امر الله اولنا محمد و اوسطنا محمد و آخرنا محمد و کلنا محمد،؛ امام فرمود: از قدرت خدا تعجب نکنید من محمدم و محمد من است و محمد گفت مردم تعجب نکنید از امر خدا من علی و علی من است همه ما یکی هستیم از یک نور روح ما از امر خدا است اول ما محمد و وسط ما محمد و آخر ما محمد و همه ما محمد هستیم.) اما از نظر وجود جسمانی و دنیایی بر حسب شرایط زمان و مکان، هر کدام از آنان دارای ویژگی خاصی به نظر می‌آیند؛ مانند امام علی در شجاعت و خطابه و امام حسین در جهاد و شهادت و امام باقر و صادق در تعلیم و تربیت و امام کاظم در تحمل زندان و.... و این تبلور این ویژگی‌ها است که به دلیل شرایط خاص در آنان به فعلیت رسیده است، نه این که بقیه از آن تهی باشند؛ بنابر این نمی‌توان گفت تنها یکی از امامان به صورت ویژه دارای خصوصیتی است که دیگران از آن بی‌بهره‌اند.


گفتنی است که در احادیث ما رتبه و جایگاه امامان در دنیا بر اساس ترتیب امامت آنان آمده است.
به عنوان نمونه به چند حدیث اشاره می‌کنیم.

۲.۱ - روایت امام صادق

امام صادق (علیه‌السّلام) فرمود هر کس زیارت امیرالمؤمنین (علیه‌السّلام) را ترک نماید خداوند متعال به او نظر نمی‌کند آیا زیارت نمی‌کنی کسی را که فرشتگان و پیامبران زیارت می‌کنند و همانا امیرالمؤمنین (علیه‌السّلام) از تمام امامان برتر است. (و قال الصادق (علیه‌السّلام) من ترک زیارة امیرالمؤمنین (علیه‌السّلام) لم ینظر الله تعالی الیه ا لا تزور من تزوره الملائکة و النبیون (علیه‌السّلام) و ان امیرالمؤمنین افضل من کل الائمة.)

۲.۲ - روایت هشام بن سالم

هشام بن سالم گفت: به حضرت صادق (علیه‌السّلام) عرض کردم امام حسن (علیه‌السّلام) افضل و بهتر است یا امام حسین (علیه‌السّلام) ؟ فرمود: امام حسن افضل از [[|امام حسین]] است. عرض کردم پس چه شد که امامت پس از آن جناب در فرزندان امام حسین قرار گرفت و به بازماندگان امام حسن نرسید.
فرمود: خداوند تبارک و تعالی خواست سنت موسی و هارون (علیه‌السّلام) را در مورد آن دو نیز جاری نماید مگر نه این بود که آن دو در نبوت شریک بودند چنانچه امام حسن و امام حسین (علیه‌السّلام) در امامت شرکت داشتند. خداوند نبوت را در فرزندان هارون قرار داد نه فرزندان موسی گر چه موسی افضل از هارون بود.
عرض کردم: آیا دو امام در یک زمان ممکن است فرمود نه مگر یکی از آن دو ساکت و پیرو امام همزمان خود باشد و دیگری گویا و رهبر او اما این طور که هر دو زبانشان گویا و مامور به امامت باشند در یک زمان نه. (عن هشام بن سالم قال قلت للصادق جعفر بن محمد (علیه‌السّلام) الحسن افضل‌ام الحسین فقال الحسن افضل من الحسین قلت فکیف صارت الامامة من بعد الحسین فی عقبه دون ولد الحسن فقال ان الله تبارک و تعالی احب ان یجعل سنة موسی و هارون جاریة فی الحسن و الحسین ا لا تری انهما کانا شریکین فی النبوة کما کان الحسن و الحسین شریکین فی الامامة و ان الله عزّوجلّ جعل النبوة فی ولد هارون و لم یجعلها فی ولد موسی و ان کان موسی افضل من هارون.)


اعمش روایت می‌کند که از حضرت صادق (علیه‌السّلام) پرسیدم برترین خلق بعد از رسول خدا و سزاوارترین آنان به خلافت کیست؟ فرمود علی بن ابی طالب (علیه‌السّلام) بعد از او حسن بعد او حسین دو سبط رسول خدا و دو فرزند بهترین زنان بعد علی بن الحسین، بعد محمد بن علی، سپس جعفر ابن محمد پس از او امامان هدایت کننده و هدایت شده؛ زیرا که در ایشان است ورع و عفت و راستی، صلاح و اجتهاد، پرداختن امانت به سوی نیک و بد، طول سجود، شب‌زنده داری، دوری از حرام، انتظار فرج، خوشرفتاری، همسایه داری. (الاعمش عن جعفر بن محمد (علیه‌السّلام) قال سالته عن افضل الخلق بعد رسول الله (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) و احقهم بالامر فقال علی بن ابی طالب (علیه‌السّلام) و بعده الحسن ثم الحسین سبطا رسول الله و ابنا خیرة النسوان ثم علی بن الحسین ثم محمد بن علی ثم جعفر بن محمد ثم من بعده الائمة الهداة المهدیون (علیه‌السّلام) فان فیهم الورع و العفة و الصدق و الصلاح و الاجتهاد و اداء الامانة الی البر و الفاجر و طول السجود و قیام اللیل و اجتناب المحارم و انتظار الفرج بالصبر و حسن الصحبة و حسن الجوار.)


۱. علامه مجلسی، بحار الانوار، ج۲۶، ص۱۶، مؤسسة الوفاء، بیروت، ۱۴۰۴ ه ق.    
۲. سید رضی، خصائص الائمة، ص۴۰، مجمع البحوث آستان قدس رضوی، ۱۴۰۶ ه ق.    
۳. علامه مجلسی، بحار الانوار، ج۲۵، ص۲۴۹.    
۴. دیلمی، حسن، ارشاد القلوب الی الصواب، ج۲، ص۴۲۱، انتشارات شریف رضی، ۱۴۱۲ ه ق.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «ویژگی هر امام نسبت به امام دیگر»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۲/۰۴.    



جعبه ابزار