• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

وظایف متقابل زن و شوهر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: وظایف، زن و شوهر، احترام، محبت، اخلاق، مسئولیت‌پذیری، حسن‌ظن.

پرسش: وظایف زن و شوهر نسبت به یکدیگر چیست؟

پاسخ:




برخی وظایف متقابل زن و شوهر، عبارت‌اند از:

۱.۱ - احترام

احترام زن و شوهر به یک‌دیگر در سلامت روحی، افزایش محبت و تحکیم خانواده تأثیر بسزایی دارد. دایره این احترام، شامل ارج نهادن به شخصیت یک‌دیگر، احترام به نظریات، افکار و سلیقه هم‌دیگر شده، و تمام شئون زندگی آن‌ها را تحت تأثیر نیکوی خود قرار خواهد داد.

۱.۲ - محبت

انسان‌ها نیازهای عاطفی فراوانی دارند که نیاز به محبت، یکی از اساسی‌ترین آن‌هاست. هر یک از زن و شوهر هم دوست دارند مورد محبت دیگری قرار گیرند و هم این‌که نسبت به دیگری ابراز علاقه کنند. زندگی بدون محبت جاذبه ندارد و اغلب انسان‌ها از آن گریزان‌اند.

۱.۲.۱ - حدیثی از رسول خدا

رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) می‌فرماید: «سخن مرد به همسرش که تو را دوست دارم، هرگز از قلبش بیرون نخواهد رفت».
[۱] حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه، ج۲۰، ص۲۳، مؤسسة آل البیت.


۱.۳ - گذشت و بخشش

گذشت و اغماض هر یک از زن و شوهر از لغزش‌ها و کارهای ناپسند دیگری در محیط خانواده از اهمیت فراوانی برخوردار است و بی‌توجهی به آن، جوّ صمیمیت و آسایش حاکم بر خانواده را به محیط اضطراب، بدبینی، عصبانیت و عیب‌جویی مستمر هر یک از اعضا نسبت به دیگری تبدیل خواهد کرد.
ایجاد آرامش روحی، زدودن کینه، فزونی عزت، طول عمر و... آثاری است که روایات، آن‌ها را بر گذشت و بخشش مترتب دانسته‌اند.

۱.۳.۱ - حدیثی از امام صادق

امام صادق (علیه‌السلام) می‌فرماید: «سه چیز از بزرگواری‌های دنیا و آخرت است: از کسی که به تو ظلم کرده، درگذری، و یا به کسی که از تو بریده، بپیوندی، و نسبت به کسی که با تو جاهلانه رفتار کرده، خویشتن‌دار باشی».

۱.۴ - مسئولیت‌پذیری

از جمله عوامل مؤثر در تأمین سعادت خانواده، حس مسئولیت‌پذیری متقابل همسران است. هر یک از زن و مرد باید بدانند که با قبول زندگی مشترک، مسئولیت‌هایی بر عهده آنان قرار می‌گیرد که پیش از تشکیل خانواده از آن آسوده بودند. این مسئولیت‌ها با توجه به اختیارات، توانایی‌ها و شرایط خاص هر یک از زن و شوهر بر عهده آنان قرار می‌گیرد، مسئولیت‌هایی از قبیل تأمین هزینه زندگی، مدیریت خانواده، همسرداری، تربیت اولاد و... وجود این حس باعث استحکام پیوند خانوادگی و آسایش روحی است.

۱.۵ - اخلاق

اخلاق، صفتی مهم و برجسته در زندگی انسان است. نیکو خویی با مردم ـ به‌ویژه با همسر و فرزندان ـ تأثیر عمیقی در شخصیت انسان می‌گذارد و جامعه و محیط خانواده را آکنده از صفا و صمیمیت می‌کند و عدم وجود آن زندگی را تیره و تار کرده و موجب عوارض منفی در قالب تندخویی، گرفتگی چهره، بی‌حوصلگی، اخم و بهانه‌گیری و... نمایان می‌شود و آثاری از قبیل ترس و اضطراب و ضایع شدن شخصیت انسانی و... را به ارمغان می‌آورد. خوش‌زبانی، احترام به اشخاص، فروتنی، سعه صدر، سلام کردن، دل‌جویی و مهربانی از جمله مصادیق خوش‌اخلاقی به شمار می‌رود.

۱.۶ - حسن‌ظن

اعتماد طرفینی، سرمایه بزرگی برای زندگی مشترک است. در مقابل، بدگمانی آثار منفی زیادی در زندگی بر جا می‌گذارد. شخص بدگمان دارای روحیه منفی‌بافی و بیمارگونه است. او از سلامت روحی و تعادل روانی برخوردار نبوده، به رفتار و گفتار دیگران با دیده بدبینی می‌نگرد. انسانی که بر اثر روحیه بدبینی، به همسر خود اعتماد و اطمینان ندارد، از آرامش و صفای زندگی خانوادگی محروم خواهد بود. چنین فردی در روابط اجتماعی نیز موفق نخواهد شد؛ چراکه در نتیجه بدگمانی به دیگران، دوستان خود را از دست داده، تنها خواهد ماند.

۱.۶.۱ - حدیثی از امام علی

علی (علیه‌السلام) می‌فرماید: «بدگمانی بر هر کس چیره شود، بین او و هیچ دوستی، صلح و آرامش باقی نخواهد گذاشت».

۱.۷ - رفق و مدارا

یکی دیگر از وظایف متقابل همسران نسبت به یک‌دیگر، رفق و مدارا است. بدین معنا که در مقابل عیب‌ها و کاستی‌های همسر و رفتار ناخوش‌ایند او برخورد تند و خشن نداشته باشیم و با صمیمیت و دوستی با یک‌دیگر رفتار کنیم؛ زیرا طبیعی است که هر یک از زن و مرد در رفتار و گفتار خود کاستی‌هایی دارند که از نظر دیگری ناخوش‌آیند تلقی می‌شود.
البته معنای مدارا با همسر این نیست که نسبت به عیب‌ها و رفتار ناپسند او بی‌اعتنا باشیم؛ بلکه بدین معناست که در مورد اصلاح همسر ملاحظه ظرفیت او را کرده، بیش از توانش از او انتظار نداشته باشیم و به‌طور‌کلی در مورد ویژگی‌های نامطلوب او رفتاری بزرگوارانه پیشه کنیم.

۱.۸ - عفت و پاک‌دامنی

این صفت را هرچند به طور غالب در جامعه امروزی ما از زنان انتظار دارند، اما روایات نگاهی وسیع‌تر داشته و آن را وظیفه متقابل زن و شوهر، و برترین عبادت دانسته است.
عفت به تعبیر علی (علیه‌السلام) پایداری در برابر شهوات است.
[۲] آمدی، عبدالواحد، غررالحکم و دررالکلم، ج۱، ص۲۵۶، قم، مکتب الاعلام الاسلامی.

و این از زن و مرد مورد انتظار است. در روایات به هر یک از زن و مرد سفارش شده است که با آراستن خود برای دیگری، به هم‌دیگر در حفظ پاک‌دامنی یاری رسانید. پاک‌دامنی آثاری مانند مصونیت همسر از ناپاکان، تحکیم پیوند خانوادگی، جلب اعتماد همسر و... را به ارمغان می‌آورد.

۱.۹ - درک هم‌دیگر

ریشه بسیاری از اختلافات خانوادگی در عدم درک متقابل همسران از یک‌دیگر نهفته شده است. درک موقعیت و مشکلات همسر موجب می‌شود که انسان به نیکی‌های همسر توجه بیشتری کرده، قدردان زحمات او باشد. برعکس کسی که همسر خود را درک نمی‌کند، تمام تلاش‌های او را نادیده می‌گیرد و عیب‌ها و کاستی‌های همسر در نظرش بسیار جلوه می‌کند و نه‌تنها قدردان و مشوق همسرش نیست، بلکه با زخم زبان‌های خود، نشاط زندگی را از او سلب می‌کند. رها شدن از خودبینی و شناخت روحیات و مشکلات همسر اولین قدم‌های درک همسر است.


برخی وظایف اختصاصی شوهر، عبارت‌اند از:

۲.۱ - سرپرستی و مدیریت

مرد به حکم عقل و شرع سمت سرپرستی خانواده را به عهده دارد؛ زیرا او در بعد جسمی و عقلی بر زن برتری داشته و برای اداره خانواده توانایی بیشتری دارد. زن مانند گل، تحمل آفتاب سوزان و باد و طوفان را ندارد. زن نیز توان تحمل مسئولیت‌های سنگین و طاقت‌فرسای زندگی را ندارد.

۱.۶.۱ - حدیثی از امام علی

علی (علیه‌السّلام) به امام مجتبی چنین ‌اندرز می‌دهد: «به زن بیش از امور شخصی‌اش کار مسپار که زن ـ چون ـ دسته گل است نه قهرمان».
[۳] امام علی (علیه‌السلام)، نهج‌البلاغه، نامه ۳۱.

مسئولیت‌های مرد، تنها در رسیدگی به بعد مادی خانواده محدود نمی‌شود؛ بلکه هدایت افراد خانواده، نظارت همیشگی در تربیت آن‌ها، امر به معروف و جلوگیری از انحرافات اخلاقی آن‌ها و … از وظایف خطیر مرد است. البته باید توجه داشت که موفقیت مرد در مدیریت خانواده تنها با حکومت بر دل افراد خانواده میسر است.

۲.۲ - تأمین هزینه زندگی

از آن‌جا که اداره امور اصلی خانه بر عهده زن است، طبیعی است که مرد باید عهده‌دار تأمین هزینه‌های زندگی باشد و بدین خاطر نباید هیچ منتی بر خانواده خود بگذارد؛ چراکه این وظیفه‌ای است که به واسطه سرپرستی خانواده بر عهده او قرار گرفته است.

۲.۳ - توسعه بر خانواده

افراد خانواده برای تأمین زندگی همراه با رفاه نسبی، به سخاوت مرد نیاز دارند؛ چنان‌چه از این ناحیه در تنگنا قرار بگیرند، لطمه‌های روحی و جسمی فراوانی به آنان وارد خواهد شد. توسعه بر خانواده به معنای اسراف و تبذیر در امور زندگی نیست؛ بلکه به معنای بخل نورزیدن و سعی در ایجاد رفاه مناسب برای خانواده، متناسب با امکانات اقتصادی مرد است.

۲.۳.۱ - حدیثی از امام رضا

امام رضا (علیه‌السلام) می‌فرماید: شایسته است که مرد بر خانواده خودش توسعه دهد تا آرزوی مرگ او را نکنند.

۲.۴ - پرهیز از استبداد رأی

مرد اگرچه رئیس و سرپرست خانواده است، اما نباید به امر و نهی بپردازد؛ بلکه باید به نظرات همسر و فرزندان خود توجه نماید. خودخواهی و سخت‌گیری بیجا، منجر به ایجاد روش استبدادی در خانواده می‌شود و به روابط سالم خانوادگی و نیز تربیت صحیح کودکان لطمه می‌زند. این نکته به ‌اندازه‌ای اهمیت دارد که یکی از علائم ایمان شمرده شده است.

۱.۲.۱ - حدیثی از رسول خدا

رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) می‌فرماید: «مؤمن به میل خانواده‌اش غذا می‌خورد؛ ولی منافق، خانواده‌اش به میل او غذا می‌خورند».


برخی وظایف اختصاصی زن، عبارت‌اند از:

۳.۱ - حفظ اسرار شوهر

هرگز نباید اسرار شوهر را برملا کرد؛ چون با این کار اعتماد شوهر از بین می‌رود. علت این‌که بعضی از مردها درباره کارشان به زن خود مشورت نمی‌کنند، یکی همین است که به رازداری او اعتماد ندارند و می‌ترسند آن‌چه گفته‌اند فردا نُقل! مجلس دوستان خانم شود.

۳.۲ - دخالت نکردن بیجا در کار شوهر

انسان به طور ذاتی خواستار آزادی و استقلال عمل است و این روحیه در مردها قوت بیشتری دارد. خانم‌ها گمان نکنند دخالت‌های خیرخواهانه آن‌ها همیشه به نفع شوهر تمام می‌شود، گاهی همین موضوع، بحرانی جدی در زندگی زناشویی ایجاد می‌کند. بنابراین سعی کنید هرگز به استقلال مرد ضربه نزنید.

۳.۳ - خانه‌داری

خانه‌داری و تدبیر امور منزل گرچه از نظر حقوقی به عهده زن نیست، اما از نظر اخلاقی این وظیفه به عهده او گذاشته شده است. خانه‌داری مهم‌ترین شغل است. متأسفانه خانم‌هایی که فقط به کار خانه‌داری اشتغال دارند، ارزش‌های واقعی خود و کارشان را نمی‌دانند. یک زن خانه‌دار واقعی، مدیر با لیاقتی است که همه کارهای یک مجموعه مهم را شخصاً انجام می‌دهد و خود مجری طرح‌هایی است که پی‌ریزی می‌کند. بسیاری از مردان که شهرت و مقام و اهمیت بین‌المللی دارند، فقط در اثر حسن تدبیر، و اخلاق و لیاقت «یک زن خانه‌دار» به اوج ترقی و پیشرفت رسیده‌اند.

۳.۴ - پاسداری از حریم و ارزش‌های خانواده

بزرگ‌ترین مسئولیت زن در مورد همسرش این است که به‌عنوان ناموس مرد و نماینده او در خانه، با رفتار و گفتارش، از حریم و ارزش‌های خانواده پاسداری کند. چنین زنی هم از مال شوهر محافظت می‌کند و با اسراف‌کاری و تجمل‌گرایی ثروت همسرش را ضایع نمی‌سازد و هم از آبروی خانوادگی و شخصیت همسر در مقابل خطرات دفاع می‌کند و هم با حفظ حجاب، خود را از نامحرم می‌پوشاند و... .
تمکین و تأمین نیاز جنسی شوهر، قدرشناسی، تشویق و تعریف از شوهر، عدم شرطی کردن محبت ورزیدن و... از دیگر نکاتی است که رعایت آن‌ها باعث لطافت و شادابی زندگی می‌شود.


۱. اخلاق در خانه، حسین مظاهری، قم، انتشارات رئوف، ۱۳۷۱ ش.
۲. مردان زمینی، زنان زمینی، کنت ونینگ، ترجمه مهرداد فیروزبخت.تهران انتشارات شناخت، ۱۳۷۸ ش.
۳. چه‌گونه با تفاهم زندگی کنیم، حسن (قاسم) ملکی، زنجان، انتشارات نیکان کتاب، ۱۳۸۳ ش.
۴. تفاهم (روان‌شناسی رفتار)، کیهان‌نیا، تهران، نشر، مادر، ۱۳۷۹ ش.
۵. همسران، زندگی، الگوی بالندگی، احمد لقمانی، چ ۶، قم، انتشارات عطر سعادت، ۱۳۸۰ ش.


۱. حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه، ج۲۰، ص۲۳، مؤسسة آل البیت.
۲. آمدی، عبدالواحد، غررالحکم و دررالکلم، ج۱، ص۲۵۶، قم، مکتب الاعلام الاسلامی.
۳. امام علی (علیه‌السلام)، نهج‌البلاغه، نامه ۳۱.
۴. حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه، ج۲۱، ص۵۴۱، مؤسسة آل‌ البیت.    
۵. حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه، ج۲۱، ص۵۴۲، مؤسسة آل‌ البیت.    




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «وظایف متقابل زن و شوهر»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۰۸/۱۷.    



جعبه ابزار