• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

وجه اشتراک پیامبران با مردم

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: پیامبر ، وجه اشتراک، سوره فرقان
پرسش: با توجه به تفسیر سوره فرقان، وجه اشتراک پیامبران با مردم چیست؟
پاسخ: آیات سوره فرقان، همچنین برخی دیگر از آیات قرآن ، در صدد بیان این مهم‌اند که پیامبران مبعوث از سوی خداوند برای هدایت مردم، از جنس خود آن‌ها هستند؛



رسولان الهی از عالمی دیگر نیامده‌اند؛ آنان از میان خود مردم برانگیخته شده‌اند؛ آن‌ها تمام خصایص و ویژگی‌های انسانی را مانند دیگر مردم دارند؛ می‌خورند، می‌خوابند، در کوچه و خیابان‌ها مانند بقیه راه ‌می‌روند. در برابر مخالفان و دشمنان دوشادوش مردم نبرد می‌کنند؛ آنان مانند اکثر مردم ازدواج می‌کنند و دارای زن و فرزند هستند؛ برای گذران زندگی خود، کار می‌کنند. به تناسب زمان خویش، بیشتر آن‌ها یا کشاورز بودند و یا دام‌دار.


این مسئله برای مردم گاهی موجب تردید می‌شد که چگونه کسی که از تمام جهات مانند ما است و با ما زندگی می‌کند بر او وحی می‌شود و ادعای رسالت دارد: «وَ قالُوا ما لِهذَا الرَّسُولِ یَأْکُلُ الطَّعامَ وَ یَمْشی‌ فِی الْأَسْواق...؛ و گفتند: این چه پیامبری است که غذا می‌خورد و در بازارها راه می‌رود؟ چرا فرشته‌ای به سوی او نازل نشده تا همراه وی هشدار دهنده باشد؟»
این جا است که قرآن کریم می‌فرماید: «وَ ما أَرْسَلْنا قَبْلَکَ مِنَ الْمُرْسَلینَ إِلاَّ إِنَّهُمْ لَیَأْکُلُونَ الطَّعامَ وَ یَمْشُونَ فِی الْأَسْواقِ... ما هیچ‌یک از رسولان را پیش از تو نفرستادیم، مگر این‌که غذا می‌خوردند و در بازارها راه می‌رفتند. »
به ویژه در مورد پیامبر اسلام صلوات‌الله‌علیه می‌فرماید: «لَقَدْ جاءَکُمْ رَسُولٌ مِنْ أَنْفُسِکُمْ عَزیزٌ عَلَیْهِ ما عَنِتُّمْ حَریصٌ عَلَیْکُمْ بِالْمُؤْمِنینَ رَؤُفٌ رَحیمٌ؛ هر آینه پیامبری از خود شما بر شما مبعوث شد، هر آن‌چه شما را رنج می‌دهد بر او گران می‌آید. سخت به شما دلبسته است و با مؤمنان رئوف و مهربان است. »
در این آیه به جای تعبیر «منکم»، «من انفسکم» آمده است. معنای آیه این است که ای مردم، پیامبری از جنس خود شما مردم به سوی شما آمد. گویی پاره‌ای از جان مردم و از روح جامعه در شکل پیامبر ظاهر شده است؛ به همین دلیل تمام دردهای آن‌ها را می‌داند، از مشکلات آنان آگاه است و در ناراحتی‌ها، غم‌ها و اندوه‌ها با آنان شریک است.


۱. فرقان/سوره۲۵، آیه۷.    
۲. فرقان/سوره۲۵، آیه۲۰.    
۳. توبه/سوره۹، آیه۱۲۸.    
۴. المیزان فی تفسیر القرآن، طباطبائی، سید محمد حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، دفتر انتشارات اسلامی، قم، ج ‌۹، ص ۴۱۱.    
۵. تفسیر نمونه، مکارم شیرازی، ناصر، دار الکتب الاسلامیة، تهران، ج ‌۸، ص ۲۰۶.    



پایگاه اسلام کوئست    


رده‌های این صفحه : تفسیر | قرآن شناسی




جعبه ابزار