• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

نقش نظافت در کسب محبت خدا

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه:نظافت، پاکیزگی، محبت الهی، خشنودی خدا، مسواک زدن، سدر.
پرسش : نظافت و پاکیزگی در کسب محبت و خشنودی خدا چه نقشی دارد؟
پاسخ :



بدن تمیز ، لباس پاکیزه ، استفاده از عطر و... می‌تواند نوعی حالت روحانی برای انسانی که از حس زیباشناسی فطری برخوردار است به‌وجود آورده و باعث افزایش محبت او به خدا، و زیاد شدن محبت خدا به انسان پاکیزه شود.


ملا احمد نراقی (رحمةالله) درباره اهمیت طهارت و نظافت ظاهری و ارتباط آن با طهارت باطنی می‌نویسد:«و آن اهمّ امور است از برای عبادت ، زیرا طهارت ظاهر ، وسیله حصول طهارت باطن است. و از این جهت مدح آن در آیات و اخبار وارد شده...؛ زیرا دل آدمی از غیر خدا پاک نمی‌شود تا نفس او از اخلاق ذمیمه پاک نگردد. و نفس از آنها پاک نمی‌شود تا اعضا و جوارح از لوث گناهان، پاک نگردد. و اعضا از گناهان طاهر نمی‌شود تا از ظاهر بدن ازاله حدث و خبث نگردد».
[۱] نراقی، ملا احمد، معراج السعادة، ص ۸۳۸، قم، هجرت، چاپ ششم، ۱۳۷۸ش.



ائمه معصومین(علیهم‌السلام) پاکیزه‌ترین افراد در زندگی شخصی، در اجتماع، و در ارتباط با خدا بودند. به همین جهت روایات زیادی از آن بزرگواران راجع به نظافت و پاکیزگی بدن و لباس و محل زندگی وارد شده که باعث خشنودی خداوند می‌شود و به شخص پاکیزه ثواب داده می‌شود. در این‌جا برای نمونه؛ به روایاتی درباره اهمیت و ارزش نظافت و پاکیزگی و نقش آن در کسب محبت و خشنودی خدای تعالی اشاره می‌شود:

۳.۱ - عطر زدن

امام صادق (علیه‌السلام):«دو رکعت نماز کسی که -به هنگام نماز- خود را معطّر می‌کند از هفتاد رکعت نماز کسی که عطر نمی‌زند، برتر است».

۳.۲ - ویژگی‌های مسواک

امام صادق(علیه‌السلام): مسواک زدن دوازده ویژگی دارد: سنّت پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌وآله) است، دهان را پاک و پاکیزه می‌کند، روشنی چشم را افزون می‌کند، موجب خوشنودی خداوند است، دندان‌ها را سفید می‌کند، ریزش و ساییدگی دندان را از بین می‌برد، لثه‌ها را محکم می‌کند، اشتها و میل به خوردن غذا را زیاد می‌کند، بلغم را از بین می‌برد، حافظه آدمی را می‌افزاید، باعث دو برابر شدن حسنات می‌گردد، فرشتگان خدا را شاد می‌کند.

۳.۳ - شستن سر با سدر

امام صادق(علیه‌السلام):« رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌وآله) سر مبارکش را با سدر می‌شست و می‌فرمود:سرهایتان را با برگ سدر بشوئید؛ زیرا هر فرشته مقرّب و هر پیامبر مرسلی آن‌را پاکیزه شمرده است. هر کس سر خود را با برگ سدر بشوید، خداوند تا هفتاد روز وسوسه شیطان را از او دور می‌کند؛ و کسی که خداوند تا هفتاد روز وسوسه شیطان را از او دور کند، گناه نمی‌کند؛ و کسی که گناه نکند، وارد بهشت می‌شود».

۳.۴ - نگاه کردن در آئینه

رسول خدا(صلی‌الله‌علیه‌وآله)فرمود:«خداوند بر جوانی که زیاد در آئینه نگاه کند و با هر نگاهی سپاس خداوندی را به‌جای آورد، بهشت خود را واجب کرده است».

۳.۵ - جارو کردن مسجد

رسول خدا(صلی‌الله‌علیه‌وآله):«هر کس در روز پنجشنبه شب جمعه ، مسجدی را جارو کند و خاک آن‌را بروبد و بیرون ببرد حتّی اگر به مقدار سرمه چشم باشد، خداوند گناهان او را می‌بخشد».


از این روایات به‌دست می‌آید که خدا زیبایی و نظافت و پاکیزگی را دوست دارد و از او خشنود است و به شخص پاکیزه ثواب می‌دهد و او را وارد بهشت می‌کند. البته شخص پاکیزه باید مؤمن باشد.


۱. نراقی، ملا احمد، معراج السعادة، ص ۸۳۸، قم، هجرت، چاپ ششم، ۱۳۷۸ش.
۲. شیخ صدوق، محمد بن علی‌، ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، ص ۴۰، قم، دار الرضی، چاپ اول، ۱۴۰۶ق.    
۳. شیخ صدوق، محمد بن علی‌، ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، ص ۱۸، قم، دار الرضی، چاپ اول، ۱۴۰۶ق.    
۴. شیخ صدوق، محمد بن علی‌، ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، ص ۲۰، قم، دار الرضی، چاپ اول، ۱۴۰۶ق.    
۵. شیخ صدوق، محمد بن علی‌، ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، ص ۲۵، قم، دار الرضی، چاپ اول، ۱۴۰۶ق.    
۶. شیخ صدوق، محمد بن علی‌، ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، ص ۳۱، قم، دار الرضی، چاپ اول، ۱۴۰۶ق.    



پایگاه اسلام کوئست    



جعبه ابزار