• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

نام یهودا

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: نام فرزند، یهودا.

پرسش: آیا می‌توانم نام فرزندم را «یَهودا» بگذارم به عنوان یک فرد مسلمان یا نه؟ آیا گناه محسوب می‌شود؟

پاسخ:




به عنوان مقدمه در جواب سؤال شما به عرض می‌رسانم که اسلام دینی کامل است که در همه شئون زندگی فردی و اجتماعی انسان‌ها دارای برنامه و دستور می‌باشد و برای هر چیزی و هر کسی حق او را و وظیفه او را تعیین نموده است و حتی در جزئی‌ترین مسائل هم اظهارنظر کرده است.


یکی از حوزه‌هایی که اسلام در آن وارد شده و به طور مفصل هم به آن پرداخته است، مسائل مربوط به خانواده می‌باشد که یکی از قسمت‌هایی که تقریباً بسیار جامع به آن پرداخته، مسائل حقوقی است که نسبت به آن تذکر داده و آن‌ها را برشمرده است. لذا در این باب به حقوق والدین و فرزندان اشاره کرده و حقوق متقابل را بیان فرموده است.


یکی از حقوقی که فرزند بر پدر و مادر دارد، انتخاب نام نیک برای فرزند است و این مطلب در احادیث گوناگونی مطرح شده است که به عنوان نمونه به دو مورد آن اشاره می‌نماییم.

۳.۱ - حدیثی از امام رضا

امام رضا (علیه‌السلام) فرمود: اولین نیکی که پدر به فرزند خود می‌کند این است که برای او نام نیکو انتخاب کند. پس شما هم برای فرزندان خود نام نیکو انتخاب کنید.

۳.۲ - حدیثی از پیامبر

پیامبر گرامی اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) در وصیت خود به حضرت علی (علیه‌السلام) فرمود: ‌ای علی! حق فرزند بر پدر و مادر این است که نام نیکو برای او انتخاب کنند و او را خوب تربیت کنند و به آداب خوب مؤدب کنند.
پس معلوم شد که یکی از حقوق فرزند بر والدین انتخاب نام نیک می‌باشد.


نکته دیگر این می‌باشد که نام نیک از نظر روحی و روانی تأثیر مثبت بر فرزند دارد. کما اینکه نام زشت هم تأثیر منفی دارد و وسیله‌ای برای خرد شدن شخصیت فرزند در اجتماع و در میان دوستانش می‌گردد. پس بر والدین لازم است که با انتخاب نام نیک، هم حق خود را ادا کنند و هم فرزند خود را خوش‌نام کنند. چه‌بسا یک نام زیبا در سعادت یک فرد تأثیر داشته باشد؛ مانند جریان حر بن یزید ریاحی که حضرت سیدالشهدا نام او را بامسما قلمداد کردند و از طرف دیگر با وجود این همه نام و اسم زیبا در اسلام شایسته نیست که مسلمان برای فرزند خود نام غیر اسلامی انتخاب کند؛


انتخاب نام یهودا حرام نیست و گناه ندارد؛ ولی برای یک خانواده مسلمان سزاوار نیست که برای فرزند خود این نام را انتخاب کند که چه‌بسا این نام باعث بروز مشکلاتی برای فرزند هم بشود؛ من جمله از دست دادن هویت اسلامی خود.
و نکته‌ای که نباید از آن غافل شد، تداعی این اسم با یهودی بودن و هم‌فکر و هم‌عقیده بودن با آن‌ها می‌باشد و این در جامعه ما که فرهنگی متفاوت و در تضاد با افکار یهودیت صهیونیستی دارد، هم‌خوانی ندارد؛ ازاین‌رو بهتر و شایسته است از اسم خوب خصوصاً اسامی ائمه (علیهم‌السلام) استفاده کنیم که بسیار به آن‌ها سفارش شده و پسندیده هم است.

۵.۱ - حدیثی از پیامبر اکرم

پیامبر گرامی اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) می‌فرمایند: «هرکس دارای چهار پسر باشد و یکی را با نام من نام‌گذاری نکند، در حقیقت به من جفا کرده است».

۵.۲ - حدیثی از امام حسین

امام حسین (علیه‌السّلام) می‌فرمایند: «اگر خداوند صد پسر هم به من مرحمت فرماید، همه را با نام پدرم "علی" نام‌گذاری می‌کنم و جز نام وی را انتخاب نمی‌کنم».

۵.۳ - زدودن فرهنگ بیگانه

در احادیث آمده است که رسول خدا نام‌های مردان و شهرها را تغییر می‌داد و بدین وسیله راه فرهنگ‌زدایی از فرهنگ بیگانه را خود نشان می‌دادند.
[۵] بابازاده، علی‌اکبر، مسائل ازدواج و حقوق خانواده، ص۸۷، انتشارات بدر.



۱. تربیت و آموزش کودک در اسلام، تألیف عصام عتیاوی، ترجمه دکتر عبدالصاحب یادگاری، نشر کانون ‌اندیشه‌های اسلام، ‌چاپ اول، سال ۱۳۷۰ش، قم.
۲. حقوق متقابل والدین و فرزندان، عبدالکریم پاک‌نیا، نشر کمال‌الملک، چاپ اول، سال ۸۲، قم.
۳. اسلام و تربیت کودکان، نوشته دکتر احمد بهشتی، ج۱، انتشارات سازمان تبلیغات، چاپ اول، سال ۸۰، تهران.
۴. روش‌های آسیب‌زا در تربیت، محمدرضا قائمی مقدم، مؤسسة پژوهشی حوزه و دانشگاه.


۱. کلینی، محمد بن یعقوب، اصول کافی، دارالاضواء، چاپ بیروت، ج۶، ص۱۸، ح ۳، باب الاسماء و الکَنی.    
۲. حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه، ج۲۱، ص۳۹۰، باب ۲۲، ابواب احکام اولاد، انتشارات آل‌البیت، چاپ قم، ۱۴۱۲ ه ق.    
۳. کلینی، محمد بن یعقوب، فروع کافی، ج۶، ص۱۹.    
۴. کلینی، محمد بن یعقوب، فروع کافی، ج۶، ص۱۹.    
۵. بابازاده، علی‌اکبر، مسائل ازدواج و حقوق خانواده، ص۸۷، انتشارات بدر.




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «نام یهودا»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۱۰/۱۸.    



جعبه ابزار