• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مقصود از جاهلیت در احادیث تحذیر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: جاهلیت، احادیث تحذیر.

پرسش: مقصود از دوران جاهلیت در احادیث تحذیر چیست؟



احادیثی که مرگ بدون امام را مرگ جاهلیت می‌داند مورد اتّفاق همه مسلمانان است. هیچ کس نمی‌تواند صدور این مضمون را از پیامبر اسلام مورد تردید قرار دهد. اما مقصود از دوران جاهلیت در این حدیث:
از نظر قرآن کریم و احادیث اسلامی، عصر رسالت رسول اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌) عصر علم و پیش از بعثت آن حضرت، دوران جاهلیت است، بدین معنا که پیش از بعثت پیامبر اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) به دلیل تحریفی که در ادیان آسمانی پدید آمده بود مردم راهی برای شناخت حقایق هستی نداشتند و آن‌چه که به نام دین بر جوامع مختلف بشری حکومت می‌کرد چیزی جز خرافات و موهومات نبود. در واقع ادیان تحریف شده و عقاید موهوم ابزاری برای سلطه زر و زور بر انسان شده بودند و این واقعیتی است که تاریخِ قبل از اسلام نیز آن را تأیید می‌کند.


بعثت مبارک رسول اللّه (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌)، آغاز عصر علم بود. اساسی‌ترین مسؤولیت ایشان مبارزه با خرافات و تحریفات و روشن‌کردن حقایق برای مردم بود. او خود را برای مردم هم‌چون پدری می‌دانست که آنان را می‌پروراند و آموزش می‌دهد. ایشان می‌فرمود: «در واقع من برای شما هم‌چون پدری هستم که به شما می‌آموزم».
[۱] ابن حنبل، احمد، مسند ابن حنبل، ج۳، ص۵۳، ح۷۴۱۳.
[۲] ابو‌عبدالرحمان نسائی، احمد بن شعیب، سنن نسائی، ج۱، ص۳۸.
[۴] الجامع الصغیر، ج۱، ص ۳۹۴، ح۲۵۸۰.

آن حضرت نبوّت خود را پدیده‌ای منطبق با موازین عقلی و علمی معرفی می‌کرد که اگر دانشمندان در صدد شناخت آن برآیند می‌توانند به‌سادگی راستگویی‌اش را درباره ارتباط او با مبدأ هستی درک کنند: «وَ یَرَی الّذینَ اُوتُوا العلمَ الّذی اُنْزِلَ الیکَ مِنْ رَبِّکَ هُوَ الْحَقّ».
ایشان نیز مردم را از پیروی هر چه که علم آن را تأیید نمی‌کند. به شدّت بر حذر می‌داشت و این آیه را برای آنان تلاوت می‌فرمود: «و چیزی را که بدان علم نداری دنبال مکن»


۱. ابن حنبل، احمد، مسند ابن حنبل، ج۳، ص۵۳، ح۷۴۱۳.
۲. ابو‌عبدالرحمان نسائی، احمد بن شعیب، سنن نسائی، ج۱، ص۳۸.
۳. ابن ماجه قزوینی، محمد بن یزید، سنن ابن ماجه، ج۱، ص۱۱۴.    
۴. الجامع الصغیر، ج۱، ص ۳۹۴، ح۲۵۸۰.
۵. سندی، محمد بن عبد الهادی، حاشیة السندی علی سنن ابن ماجه، ج۱، ص۱۳۱.    
۶. سبا/سوره۳۴، آیه۶.    
۷. اسراء/سوره۱۷، آیه۳۶.    



حدیث‌نت، برگرفته از مقاله «مقصود از جاهلیت در احادیث تحذیر» تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۴/۲۷.    



جعبه ابزار