• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مقدم داشتن دختران بر پسران

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: دختر، تقدیم، پسر، پسران، اناث، ذکور، آیه، سوره شوری.

پرسش: آیا مقدم داشتن دختران بر پسران در آیه ۴۹ سوره شوری، اشاره به نکته‌ای دارد؟

پاسخ: این تقدیم می‌تواند از یک سو بیانگر اهمیتی باشد که اسلام به احیای شخصیت زن می‌دهد و شاید مقدم داشتن دختران بر پسران (در این آیه) اشاره بر این باشد که دختر خود یکی دیگر از هدیه‌های بزرگ خدا است، یا برای آن که مردم عهد جاهلی دختر را دوست نمی‌داشتند، ولی در عین حال خداوند دختر می‌بخشد، پس او بخشنده هر چیزی است که می‌خواهد و به هر گونه‌ای که بخواهد، آیا این بر وسعت فرمانروایی و شدت تسلط و چیرگی او دلالت نمی‌کند.




خداوند در قرآن کریم در زمینه مشیت و قدرت مطلقه خود می‌فرماید: «لله ملک السماوات و الارض یخلق ما یشاء یهب لمن یشاء اناثا و یهب لمن یشاء الذکور؛ مالکیت و حاکمیت آسمان‌ها و زمین از آن خدا است هر چه را بخواهد می‌آفریند؛ به هر کس اراده کند دختر می‌بخشد، و به هر کس بخواهد پسر می‌دهد.»

۱.۱ - احیای شخصیت زن

همان گونه که می‌دانید هیچ یک از کارهای خداوند حتی جا به جایی و تقدیم کلمات بدون دلیل و حکمت نیست، منتها بشر بدون عنایت الهی و امداد از سخنان پیشوایان دین (علیهم السّلام)، راهی برای دست یابی به این حکمت‌ها ندارد. در روایات به دلیل تقدیم کلمه اناث (دختران) بر ذکور (پسران) در این آیه اشاره‌ای نشده است. اما مفسران در برداشت‌های استحسانی می‌گویند؛ این تقدیم می‌تواند از یک سو بیانگر اهمیتی باشد که اسلام به احیای شخصیت زن می‌دهد، و از سوی دیگر به آنها که به دلیل پندارهای غلط از تولد دختر کراهت داشتند، بگوید او بر خلاف خواسته شما آنچه را که به آن تمایل ندارید می‌دهد، و این دلیل بر این است که انتخاب به دست شما نیست.
[۲] مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۰، ص۴۸، تهران، دار الکتب الاسلامیة، ۱۳۷۴ش.


۱.۲ - دختر هدیه‌ بزرگ خدا

و شاید مقدم داشتن دختران بر پسران (در این آیه) اشاره بر این باشد که دختر خود یکی دیگر از هدیه‌های بزرگ خدا است، یا برای آن که مردم عهد جاهلی دختر را دوست نمی‌داشتند، ولی در عین حال خداوند دختر می‌بخشد، پس او بخشنده هر چیزی است که می‌خواهد و به هر گونه‌ای که بخواهد، آیا این بر وسعت فرمانروایی و شدت تسلط و چیرگی او دلالت نمی‌کند.
[۳] مدرسی، سید محمدتقی، تفسیر هدایت، ج۱۲، ص۳۹۴- ۳۹۵، گروه مترجمان، مشهد، بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، چاپ اول، ۱۳۷۷ش.



۱. شوری/سوره۴۲، آیه۴۹.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۲۰، ص۴۸، تهران، دار الکتب الاسلامیة، ۱۳۷۴ش.
۳. مدرسی، سید محمدتقی، تفسیر هدایت، ج۱۲، ص۳۹۴- ۳۹۵، گروه مترجمان، مشهد، بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، چاپ اول، ۱۳۷۷ش.



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «مقدم داشتن دختران بر پسران»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۱/۲۴.    



جعبه ابزار