• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

معترض در قضیه غدیر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: غدیر، حضرت علی، سوره معارج.

پرسش: در حالی معترض در قضیه غدیر که عذاب شد، حارث بن نعمان معرفی شده که چنین نامی در کتاب‌های معروفی مانند الاستیعاب (که مخصوص ذکر اسامی و شرح حال اصحاب است)، نیامده است. چگونه چنین چیزی ممکن است؟



آیات نخستین سوره معارج:
«سَاَلَ سائِلٌ بِعَذَابٍ وَاقِعٍ• لِلْکَافِرِینَ لَیسَ لَهُ دَافِعٌ• مِنَ اللهِ ذِی الْمَعَارِجِ؛ تقاضا کننده‌ای، تقاضای عذابی کرد که واقع شد. این عذاب، ویژه کافران است و هیچ کس نمی‌تواند آن را دفع کند. از سوی خداوندِ ذی المعارج است (خداوندی که فرشتگانش بر آسمان‌ها صعود می‌کنند).»
یکی از رویدادهای مهمّی که پس از حادثه غدیر و معرّفی علی (علیه‌السّلام) به جانشینی پیامبر خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) اتّفاق افتاد، نزول عذاب بر معترض بر این اقدام پیامبر خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) بود. این رویداد، گواه بر ولایت الهی امیر مؤمنان (علیه‌السّلام) است.


اسامی اصحابی که در این کتب آمده، اسامی همه یاران پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) نیست، بلکه مربوط به برخی از آنان است. مثلاً در کتاب اسد الغابة، که از مهم‌ترین کتاب‌هایی است که اصحاب پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) را بر می‌شمرد، تنها نام ۷۵۵۴ نفر آمده است، در حالی که در حجة الوداع، ده‌ها هزار نفر در محضر پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) بودند. بنا‌بر‌این، بی‌تردید نام بسیاری از اصحاب پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) در این کتاب و کتاب‌های دیگر نیامده است. علاوه بر این، همان‌طور که اشاره شد، وی یهودی بوده است.


۱. معارج/سوره۷۰، آیه۱-۳.    



حدیث‌نت، برگرفته از مقاله «معترض در قضیه غدیر» تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۵/۳.    



جعبه ابزار