• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مصداق یابی علائم ظهور

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: نشانه ظهور، امام زمان، اسلام، شیعه.

پرسش: آیا مصداق‌یابی علائم ظهور امام زمان (عجل‌الله‌فرجه‌الشریف) تعیین زمان ظهور حضرت نیست؟ (اخیراً برخی پایگاه‌های اینترنتی اقدام به مصداق‌یابی افراد در روایات مربوط به آخرالزمان نموده‌اند؛ از جمله این پایگاه‌ها می‌توان به http://u۳۱۳. blogfa. com و seyedkhorasani. blogfa. com و irani-mahdavi. persianblog. ir اشاره نمود. آیا این عمل آنان با توجه به این‌که نشانه‌های بسیاری را برای ادعای خود می‌آورند، می‌تواند مصداق تعیین وقت برای ظهور باشد؟)

پاسخ: در روایات نه‌تنها وقت و زمان خاصی برای ظهور امام زمان (عجل‌الله‌فرجه‌الشریف) تعیین نشده، بلکه از تعیین وقت برای ظهور امام زمان (عجل‌الله‌فرجه‌الشریف) ممانعت شده است؛ زیرا وقت ظهور و قیام امام زمان (علیه‌السلام) بر کسی جز خداوند متعال معلوم نیست و آن‌چه در روایات آمده، تنها نشانه‌های ظهور است و دلالتی بر وقت خاص آن ندارد. بر این اساس اگر مقصود این سایت‌ها از مصداق‌یابی، تعیین وقت ظهور باشد، کار آن‌ها صحیح نبوده؛ اما اگر مرادشان این است که این‌ها نشانه است و بعد از ظهور این نشانه‌ها امام زمان ظهور خواهد کرد، ولی مقدار آن را تعیین نکنند، وقت تعیین نکرده‌اند.



در روایات نه‌تنها وقت و زمان خاصی برای ظهور امام مهدی (عجل‌الله‌فرجه‌الشریف) تعیین نشده، بلکه از تعیین وقت برای ظهور امام زمان (عجل‌الله‌فرجه‌الشریف) ممانعت شده است:
به چند روایت در این زمینه اشاره می‌کنیم:

۱.۱ - روایت اول

فضیل می‌گوید از امام صادق (علیه‌السلام) سؤال کردم آیا ظهور امام زمان (عجل‌الله‌فرجه‌الشریف) وقت خاصی دارد، حضرت سه بار فرمودند: «کذب الوقاتون؛
[۱] صافی گلپایگانی، لطف الله، منتخب الاثر، ص۴۶۳، چاپ سوم، مرکز نشر کتاب طهران.
آن‌ها که وقت آن را تعیین می‌کنند، دروغ گفتند».

۱.۲ - روایت دوم

در روایت دیگری امام جعفر صادق (علیه‌السلام) می‌فرماید: آن‌هایی که وقت خاصی را به عنوان وقت ظهور معرفی می‌کنند، دروغ‌گو هستند ما اهل بیت هرگز وقتی را برای ظهور امام زمان (عجل‌الله‌فرجه‌الشریف) تعیین نکرده‌ایم.
[۳] صافی گلپایگانی، لطف الله، منتخب الاثر، ص۴۶۳، چاپ سوم، مرکز نشر کتاب طهران.


۱.۳ - روایت سوم

در روایت دیگری امام صادق (علیه‌السلام) می‌فرماید: هر کسی را که برای ظهور حضرت مهدی (عجل‌الله‌فرجه‌الشریف) وقت تعیین کند، دروغ‌گو بدانید؛ چراکه ما اهل بیت وقت خاصی تعیین نکرده‌ایم؛ بنابراین کلام او منسوب به ما و از طرف ما نبوده؛ بلکه از پیش خود سخن گفته و دروغ است.
[۴] صافی گلپایگانی، لطف الله، منتخب الاثر، ص۴۶۳، چاپ سوم، مرکز نشر کتاب طهران.


۱.۴ - روایت چهارم

در بعضی روایات داریم که حتی خود امام زمان (عجل‌الله‌فرجه‌الشریف) نیز وقت ظهورشان را نمی‌دانند و خدای متعال هنگام ظهور به واسطه علائم خاصی، زمان ظهور را به حضرت اطلاع می‌دهند.


مفضل بن عمرو از امام صادق (علیه‌السلام) درباره تفسیر آیه «و اذا نقر فی الناقور» سؤال کرد که امام در پاسخش فرمودند: ان منا اماما مستترا فاذا اراد الله عزوجل اظهار امره نکت فی قلبه نکتة فظهر و امر بامر الله عزوجل؛ که از این روایات به‌خوبی استفاده می‌شود که خود امام زمان (عجل‌الله‌فرجه‌الشریف) نیز زمان ظهورشان را نمی‌دانند و در هنگامه ظهور، خدای متعال به‌ واسطه علائم خاصی زمان ظهور را به حضرت اطلاع می‌دهند.


بنابراین وقت ظهور و قیام امام مهدی (علیه‌السلام) بر کسی جز خداوند متعال معلوم نیست و آن‌چه در روایات آمده، تنها نشانه های ظهور است و دلالتی بر وقت خاص آن ندارد. بر این اساس با صرف‌نظر از این‌که تعیین مصداق و اعلام آن به صورت یقینی، کاری صحیح است یا نه؟ درباره آن‌چه در سؤال آمده است، باید گفت: اگر مقصود این سایت‌ها از مصداق‌یابی، تعیین وقت ظهور باشد، کار آن‌ها صحیح نبوده؛ اما اگر مرادشان این است که این‌ها نشانه است، اما و بعد از ظهور این نشانه‌ها امام زمان ظهور خواهد کرد و تعیین نکنند که بعد از آن چه مقدار به طول خواهد انجامید تا امام ظهور کنند، وقت تعیین نکرده‌اند.


۱. صافی گلپایگانی، لطف الله، منتخب الاثر، ص۴۶۳، چاپ سوم، مرکز نشر کتاب طهران.
۲. شیخ طوسی، ابی‌جعفر، محمد بن حسن، الغیبة، ص۴۲۶.    
۳. صافی گلپایگانی، لطف الله، منتخب الاثر، ص۴۶۳، چاپ سوم، مرکز نشر کتاب طهران.
۴. صافی گلپایگانی، لطف الله، منتخب الاثر، ص۴۶۳، چاپ سوم، مرکز نشر کتاب طهران.
۵. مدثر/سوره۷۴، آیه۹.    
۶. شیخ صدوق، محمد بن علی، کمال‌الدین و تمام النعمة، ج۱، ص۳۴۹، ح ۴۲.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «مصداق‌یابی علائم ظهور»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۱/۱۶.    



جعبه ابزار