• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مال فرزند برای پدر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: مال، پدر، فرزند، حلال و حرام.

پرسش: چرا مال فرزند برای پدر حلال است، اما مال پدر برای فرزند حلال نیست؟

پاسخ: سرّ حلال بودن مال فرزند براى پدر و بدون اذن او و حلال نبودن مال پدر بدون اذنش براى فرزند اين است كه اولاً، فرزند در سخن خداوند، بخشيده‌شده به پدر معرفى شده است؛ ثانیاً، پدر مسئول مئونه فرزند است در حال صغر و كبر و از اين نظر مورد مؤاخذه واقع مى‌شود؛ چنان‌چه فرزند را به او نسبت داده و به مقتضاى فرموده حق تعالى، او را براى پدر مى‌خواند؛ ثالثاً، پدر مى‌تواند مال فرزند را بدون اذنش بردارد، براساس سخن پیامبر اکرم (صلّی‌اللَّه‌علیه‌وآله‌وسلّم) كه مى‌فرمايد: تو و مالت، مال پدرت مى‌باشيد.



درباره حلال بودن مال فرزند براى پدر و بدون اذن او و حلال نبودن مال پدر بدون اذنش براى فرزند، به روایتی اشاره می‌کنیم:

۱.۱ - دلیل اول

حضرت ابا الحسن الرّضا (علیه‌السلام) در جواب مسائلی مرقوم فرمودند:

سرّ حلال بودن مال فرزند براى پدر و بدون اذن او و حلال نبودن مال پدر بدون اذنش براى فرزند اين است كه:
فرزند در سخن حق تعالى، بخشيده‌شده به پدر معرفى شده است؛ خداوند فرموده:

«يَهَبُ لِمَنْ يَشاءُ إِناثاً وَ يَهَبُ لِمَنْ يَشاءُ الذُّكُورَ؛ خدا به هر كسى كه بخواهد، مؤنث بخشيده و به آن كس كه دوست داشته باشد، مذکر هبه مى‌كند»؛ و بديهى است وقتى خود فرزند بخشيده شده به پدر باشد، مالش به طريق اولى موهوب او محسوب مى‌گردد.

۱.۲ - دلیل دوم

از اين گذشته پدر مسئول مئونه فرزند است در حال صغر و كبر و از اين نظر مورد مؤاخذه واقع مى‌شود؛ چنان‌چه فرزند را به او نسبت داده و به مقتضاى فرموده حق تعالى، او را براى پدر مى‌خواند. حق تعالى در قرآن مى‌فرمايد:

«ادْعُوهُمْ لِآبائِهِمْ هُوَ أَقْسَطُ عِنْدَ اللَّهِ؛ شما پسرخوانده‌ها را به پدرانشان نسبت دهيد كه اين نزد خدا به عدل و راستى نزديك‌تر است».

۱.۳ - دلیل سوم

و دليل ديگر بر اين‌كه پدر مى‌تواند مال فرزند را بدون اذنش بردارد، فرموده پیامبر اکرم (صلّی‌اللَّه‌علیه‌وآله‌وسلّم) است كه مى‌فرمايد:
«انت و مالك لابيك؛ تو و مالت، مال پدرت مى‌باشيد».


در مورد مادر اين‌طور نبوده و حق ندارد از مال فرزندش بدون اذن او يا اذن پدرش بردارد؛ چراکه پدر در ارتباط با نفقه فرزند مورد مؤاخذه است نه مادر.


۱. ابن بابویه، محمد بن علی (شیخ صدوق)، علل الشرائع، ج۲، ص۵۲۴، ترجمه ذهنی تهرانی ایران، قم، چاپ اول، ۱۳۸۰ش.    



سایت حوزه نت، برگرفته از مقاله «مال فرزند برای پدر»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۰۸/۰۸.    



جعبه ابزار