• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

قیام‌های قبل از ظهور مهدی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: قیام، ظهور مهدی (علیه‌السلام)، قیام طاغوتی، پرچم، ضلالت، گمراهی.

پرسش: حدیثی از امام صادق (علیه‌السّلام) شنیده شده که فرموده است: «هر پرچمی که قبل از قائم ما برافراشته شود، ضلالت و گمراهی است»، منظور از این حدیث چیست؟ آیا این حدیث با ولایت یا با هر نوع حکومت مخالفت ندارد؟

پاسخ: از روایت مورد پرسش، دو نتیجه به دست می‌آید: اول این‌که در خود روایت یادشده، قرینه است که مراد از قیام، قیام‌های طاغوتی است و دوم این‌که ادله فراوانی در برابر اطلاق آن وجود دارد.

فهرست مندرجات

۱ - متن حدیث
۲ - قیام‌های پیش از قیام مهدی
۳ - قیام‌های مورد تأیید ائمه
       ۳.۱ - قیام زید بن علی
              ۳.۱.۱ - روایتی از امام رضا
              ۳.۱.۲ - روایتی از امام کاظم
       ۳.۲ - قیام مختار بن ابی‌عبیدی ثقفی
              ۳.۲.۱ - روایتی از امام سجاد
              ۳.۲.۲ - روایتی از امام باقر
       ۳.۳ - قیام یمانی
              ۳.۳.۱ - سخن استاد مطهری
       ۳.۴ - قیام امام خمینی
              ۳.۴.۱ - سخن یکی از بزرگان
۴ - دیدگاه امام خمینی
       ۴.۱ - برپایی قیام ضد حضرت
       ۴.۲ - برافراشتن پرچم به نام مهدویت
              ۴.۲.۱ - سخنی دیگر از امام
       ۴.۳ - اخبار و نشانه‌های ظهور مهدی
       ۴.۴ - پیش‌گویی
       ۴.۵ - اجرای قوانین الهی در تمام زمان‌ها
              ۴.۵.۱ - سخن امام خمینی
       ۴.۶ - ادله ولایت فقیه
              ۴.۶.۱ - دلیل عقلی
              ۴.۶.۲ - دلیل نقلی
                     ۴.۶.۲.۱ - حدیثی از امام زمان
۵ - نتیجه بحث
۶ - منابع
۷ - پانویس
۸ - منبع


آن‌چه در منابع روایی به دست آمد، حدیث ذیل است: «عَنْ ابی عبدالله کلّ رایةٍ ترفع قبل قیام القائم فصاحُبها طاغوتٌ یُعْبَدُ مِنْ دون الله عزّوجلّ؛ امام صادق (علیه‌السلام) فرمود: هر پرچمی قبل از قیام قائم (بلند شود)، صاحب آن طاغوت است (با این کار) غیر خدا را پرستیده و بندگی کرده است».


این روایت (یا مشابه آن) به هیچ وجه دلالت ندارد که قیام‌های به حق و تشکیل حکومت عادلانه، طاغوت، و عبادت غیر خداوند (یا گمراهی) است؛ بلکه در خود روایت قرینه داریم که مراد، قیام طاغوتی و قیام‌هایی است که در مسیر خدا و اهل ‌بیت نباشد؛ بلکه در عرض و مقابل آن‌ها باشد، آن قرینه ذکر کلمه «طاغوت» و جمله «یَعبدُ من دون الله» است.
مؤید این مطلب روایت دیگری است که می‌گوید: «و مَنْ رَفَعَ رایة ضلالة فصاحبها طاغوت؛ هر کسی پرچم ضلالت برافرازد، صاحبش طاغوت است»، در نتیجه روایت مذکور به قرائن خارجیه قید برمی‌دارد، که هر پرچمی که در مسیر ضلالت برافراشته شود، طاغوت است، نه پرچم حق، و هرگز به اطلاق روایت که هر قیامی قبل از ظهور مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) طاغوتی است نمی‌توان تمسک نمود؛ چراکه اطلاق آن حتی قیام امام حسین (علیه‌السلام) را هم شامل می‌شود؛ چون قبل از قیام مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) است و هرگز هیچ مسلمانی حتی انسان فهمیده‌ای در حقانیت قیام امام حسین (علیه‌السلام) شک ندارد.


از این گذشته ما قیام‌های فراوانی را داشته‌ایم در تاریخ توسط غیر ائمه (علیه‌السلام) و انسان‌های غیر معصوم، که مورد تأیید ائمه قرار گرفته‌اند که به برخی از آن‌ها اشاره می‌شود که این روایات با روایت فوق معارض است.

۳.۱ - قیام زید بن علی

درباره این قیام به روایات زیر توجه کنید:

۳.۱.۱ - روایتی از امام رضا

امام هشتم (علیه‌السلام) فرمود: زید از علما آل محمد بود و برای خداوند خشم نمود، و برای خداوند با دشمنانش جنگید تا به شهادت رسید.

۳.۱.۲ - روایتی از امام کاظم

امام هفتم هم فرمود: که عمویم زید در راه رضایت آل محمد (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) قیام کرد.
و روایات دیگر، که کاملاً ائمه اطهار قیام زید را و حتی پیامبر اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) قیام او را پیش‌گویی کرده و کاملاً تأیید فرمودند.

۳.۲ - قیام مختار بن ابی‌عبیدی ثقفی

درباره این قیام به روایات زیر توجه کنید:

۳.۲.۱ - روایتی از امام سجاد

امام زین‌العابدین (علیه‌السلام) در تأیید قیام او فرمود: اگر برده‌ای از زنگار برای یاری ما قیام کند بر همگان واجب است او را یاری رسانند.
از این روایت استفاده می‌شود که نه‌تنها قیام در حمایت و مسیر اهل‌ بیت ممنوع نیست، بلکه هر کس قیام کند، بر دیگران واجب است او را یاری کنند.

۳.۲.۲ - روایتی از امام باقر

هم‌چنین امام باقر (علیه‌السلام) فرمود: مختار قاتلان ما را کشت و از ما اهل ‌بیت خون‌خواهی [۷]     و دختران ما را ازدواج داد و در زمان مشکلات بین ما به تقسیم مال پرداخت.

و نیز فرمود: خدا رحمت کند مختار را که تمام حق ما را ستاند.
از گفتار امام باقر (علیه‌السلام) به‌خوبی تأیید و تمجید تشکیل حکومت در مسیر حمایت از اهل ‌بیت استفاده می‌شود.

۳.۳ - قیام یمانی

درباره این قیام در روایات بدان اشاره و تأیید شده است.

۳.۳.۱ - سخن استاد مطهری

استاد مطهری در این زمینه می‌فرماید: «از نظر روایات اسلامی در مقدمه قیام و ظهور امام یک سلسله قیام‌های دیگر از طرف اهل‌ حق صورت می‌گیرد، آن‌چه به نام قیام یمانی قبل از ظهور بیان شده است، نمونه‌ای از این سلسله قیام‌ها است، این جریان نیز ابتدا به ساکن و بدون زمینه قبلی قيام يماني قبل از ظهور بيان شده است، نمونه‌اي از اين سلسله قيام‌ها است، اين جريان نيز ابتدا به ساكن و بدون زمينه قبلي رخ نمي‌دهد. در برخي روايات اسلامي سخن از دولتي است از اهل حق كه تا قيام مهدي (عجل‌الله‌تعالی‌فرجه) ادامه پيدا مي‌كند.

۳.۴ - قیام امام خمینی

و هم‌چنین درباره انقلاب اسلامی، به رهبری امام خمینی (رحمة‌الله‌علیه) بشارت‌هایی داده شد.

۳.۴.۱ - سخن یکی از بزرگان

یکی از بزرگان معاصر می‌گوید: «از نظر شیعیان، انقلاب ایران، به عنوان زمینه‌ساز ظهور مطرح است. آنان کم‌و‌بیش می‌دانند که این علائم ظهور است، در روایت‌های موجود عبارت «رجل من قم؛ مردی از قم قیام می‌کند» و «و قوم من الشرق؛ و گروهی از مشرق دست به قیام می‌زنند» آمده است.
[۱۱] مجله انتظار، سال اول، شماره ۲، مصاحبه با استاد علی کورانی، ص۶۱.



امام (رحمة‌الله‌علیه) توجیهات گوناگونی درباره حدیث کرده‌اند که به برخی از آن‌ها اشاره می‌شود:

۴.۱ - برپایی قیام ضد حضرت

۱. مراد روایتی است که در مقابل روایت حضرت باشد، نه روایتی که دعوت به ایشان و ولایتشان می‌کند.
[۱۴] مجله انتظار، سال اول، شماره ۲، مصاحبه با استاد علی کورانی، ص۸۱.
دلیل این توجیه ذیل روایت مذکور، و روایتی است که قید «رایة ضلالة» پرچم گمراهی دارد.

۴.۲ - برافراشتن پرچم به نام مهدویت

۲. مراد این است که پرچمی به عنوان مهدویت بلند کند.
[۱۵] مجله انتظار، سال اول، شماره ۲، مصاحبه با استاد علی کورانی، ص۱۴.
چنان‌که در طول تاریخ پرچم‌های زیادی به نام مهدی (عجل‌الله‌فرجه‌الشریف) قیام کردند؛ ولی گذشت زمان آن‌ها را رسوا نمود.

۴.۲.۱ - سخنی دیگر از امام

در جای دیگر می‌فرماید: این‌هایی که می‌گویند که هر عَلَمی بلند بشود و هر حکومتی، خیال کردند که هر حکومتی باشد، این برخلاف فرج است، ‌این‌ها نمی‌فهمند چی دارند می‌گویند ... حکومت نبودن یعنی این‌که همه مردم به جان هم بریزند و هم‌دیگر را بکشند ...، اگر فرض می‌کردیم دویست تا روایت هم در این باب داشتند، همه را به دیوار می‌زدیم، برای این‌که خلاف قرآن است.
[۱۷] مجله انتظار، سال اول، شماره ۲، مصاحبه با استاد علی کورانی، ص۱۵.


۴.۳ - اخبار و نشانه‌های ظهور مهدی

۳. (ممکن است روایت) راجع به خبرهای ظهور ولی‌عصر باشد و مربوط به علامات ظهور باشد و بخواهد بگوید در زمان غیبت عَلَم‌هایی که به عنوان امامت، قبل از قیام قائم برپا می‌شود، باطل است؛
[۱۹] مجله انتظار، سال اول، شماره ۲، مصاحبه با استاد علی کورانی، ص۱۸.
یعنی روایت مورد خاص را می‌گوید، لذا اطلاق ندارد.
[۲۰] ولایة الفقیه، ج۱، ص۲۳۸، تهران، دارالکتب الاسلامیّه.


۴.۴ - پیش‌گویی

۴. احتمال دیگر آن‌که از قبیل پیش‌گویی باشد؛ از این حکومت‌هایی که در جهان تشکیل می‌شود تا زمان ظهور که هیچ کدام به وظیفه خود عمل نمی‌کنند، همین‌طور هم تاکنون بوده، شما چه حکومتی در جهان بعد از حکومت علی بن ابی‌طالب (علیه‌السلام) سراغ دارید، که حکومت عادلانه باشد و سلطنتش طاغی و برخلاف حق نباشد.
[۲۱] مجله انتظار، سال اول، شماره ۲، مصاحبه با استاد علی کورانی، ص۱۸.


۴.۵ - اجرای قوانین الهی در تمام زمان‌ها

جواب دیگر این است که بر فرض روایت طبق ظاهر معنا شود، باز قابل اعتنا نمی‌باشد؛ چون در مقابل این روایات، آیات زیادی داریم که دستور به قیام برای خدا جهاد در راه خدا، امر به معروف و نهی از منکر، و مقابله با طاغوت داده است و هم‌چنین روایات فراوانی داریم که دستور به امر به معروف و نهی از منکر، قیام در راه خدا، نموده است و دستورات و قوانین فراوان حکومتی که در قرآن و روایات وجود دارد، نمی‌توانند مخصوص زمانی خاص باشد.

۴.۵.۱ - سخن امام خمینی

امام خمینی (رحمة‌الله‌علیه) در این زمینه می‌فرماید: «ممکن است صدها هزار سال دیگر (بگذرد) و مصلحت اقتضا نکند که حضرت تشریف بیاورد و در طول این مدت طولانی (آیا) احکام اسلام باید بر زمین بماند و اجرا نشود و هر که هر کاری خواست بکند؟
(آیا) قوانینی که پیامبر اسلام، در راه بیان و تبلیغ و نشر و اجرای آن ۲۳ سال زحمت طاقت‌فرسا کشید، فقط برای مدت محدودی بود؟ آیا خداوند اجرای احکامش را محدود کرد به دویست سال؟ و (آیا) پس از غیبت صغری، اسلام دیگر همه چیزش را رها کرده است؟

۴.۶ - ادله ولایت فقیه

جواب سوم این است که مسئله ولایت فقیه و تشکیل حکومت اسلامی با‌ ادله فراوان نقلی و عقلی همراه است که هرگز روایت فوق‌الذکر در مقابل آن قدرت استقامت ندارد. به عنوان نمونه به یک دلیل عقلی و یک دلیل نقلی اشاره می‌شود:

۴.۶.۱ - دلیل عقلی

در این جا جهت اختصار فقط
[۲۴] واعظی، احمد، حکومت اسلامی، ص۱۷۲، چاپ اول، ۱۳۸۰.
به یک دلیل عقلی اشاره می‌شود:
«حیات اجتماعی بشر و نیز کمال فردی و معنوی او، از سویی نیازمند قانون الهی در ابعاد فردی و اجتماعی است که مصون و محفوظ از ضعف و نقص و خطا و نسیان باشد، و از سوی دیگر نیازمند حکومت دینی و حاکمی عالم و عادل برای تحقق و اجرای قانون کامل، حیات انسانی در بعد فردی و اجتماعی‌اش بدون این دو و یا با یکی از آن دو متحقق نمی‌شود و فقدان آن دو، در بعد اجتماعی، سبب هرج و مرج و فساد و تباهی جامعه می‌شود که هیچ انسان خردمندی به آن رضا نمی‌دهد، این برهان که دلیل عقلی است، هم شامل زمان انبیا می‌شود که نتیجه‌اش ضرورت نبوت است و هم شامل زمان پس از نبوت رسول خاتم که ضرورت امامت را نتیجه می‌دهد و هم ناظر به عصر غیبت امام معصوم است که حاصلش ضرورت ولایت فقیه است».
[۲۵] جوادی آملی، عبدالله، ولایت فقیه، ص۱۵۱ـ۱۵۲، قم، ‌ نشر اسراء، ۱۳۷۸ش.


۴.۶.۲ - دلیل نقلی

آیات و روایات فراوانی بر مسئله ولایت فقیه دلالت دارند که فقط به یک روایت اشاره می‌شود.
[۲۶] واعظی، احمد، حکومت اسلامی، ص۱۴۷-۱۶۷، چاپ اول، ۱۳۸۰.
[۲۷] علی‌زاده، اکبر اسد، در ساحل‌ اندیشه، ص۲۳۲ـ۲۳۹، قم، مؤسسة‌ امام صادق (علیه‌السّلام)، چاپ اول، ۱۳۸۰.


۴.۶.۲.۱ - حدیثی از امام زمان

امام زمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) در قسمتی از پاسخ به پرسش اسحاق می‌نویسد: «در پیش‌آمدها به راویان احادیث ما مراجعه کنید، آن‌ها حجت من بر شما هستند و من حجت خدایم».


نتیجه این‌که: اولاً در خود روایت مذکور قرینه است که مراد از قیام، قیام‌های طاغوتی است و در ثانی ادله فراوانی در برابر اطلاق آن وجود دارد.


۱. مجله انتظار، شمارة ۱، سال اول، ص۱۲۶ـ۱۴۳.
۲. حکومت اسلامی، احمد واعظی، ص۱۴۷ـ۱۴۲.
۳. رهبری پرچمدار مبارزه با کفر و استکبار، احمد آذری قمی، ص۲۶ـ۵۰.


۱. حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه، ج۱۱، ص۳۷، ح۶، بیروت، داراحیاء التراث العربی، چاپ دوم.    
۲. کلینی، محمد بن یعقوب، روضة کافی، ج۸، ص۲۹۶، ح۴۵۶، تهران، دارالکتب الاسلامیه.    
۳. حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه، ج۱۱، ص۳۹، ح ۱۱، بیروت، داراحیاء التراث العربی، چاپ دوم.    
۴. حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه، ج۱۱، ص۳۹، ح ۱۱، بیروت، داراحیاء التراث العربی، چاپ دوم.    
۵. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۴۶، ص۱۹۹، بیروت، داراحیاء التراث العربی، چاپ دوم، ‌۱۴۰۳ق ۱۹۸۳م.    
۶. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۴۵، ص۳۶۵، بیروت، داراحیاء التراث العربی، چاپ دوم، ‌۱۴۰۳ق ۱۹۸۳م.    
۷. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۴۵، ص۳۴۳، بیروت، داراحیاء التراث العربی، چاپ دوم، ‌۱۴۰۳ق ۱۹۸۳م.    
۸. شیخ طوسی، محمد بن حسن، رجال کشی، ص۱۲۵، ح۱۹۹.    
۹. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۲، ص۲۵۳، بیروت، داراحیاء التراث العربی، چاپ دوم، ‌۱۴۰۳ق ۱۹۸۳م.    
۱۰. مطهری، مرتضی، قیام و انقلاب مهدی از دیدگاه فلسفه تاریخ، ص۶۷۶۸، قم، انتشارات صدرا.    
۱۱. مجله انتظار، سال اول، شماره ۲، مصاحبه با استاد علی کورانی، ص۶۱.
۱۲. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۲، ص۲۴۳، بیروت، داراحیاء التراث العربی، چاپ دوم، ‌۱۴۰۳ق ۱۹۸۳م.    
۱۳. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۵۷، ص۲۱۶، ح۳۷، بیروت، داراحیاء التراث العربی، چاپ دوم، ‌۱۴۰۳ق ۱۹۸۳م.    
۱۴. مجله انتظار، سال اول، شماره ۲، مصاحبه با استاد علی کورانی، ص۸۱.
۱۵. مجله انتظار، سال اول، شماره ۲، مصاحبه با استاد علی کورانی، ص۱۴.
۱۶. امام خمینی، روح الله، صحیفه نور، ج۲۰، ص۱۹۶۱۹۷.    
۱۷. مجله انتظار، سال اول، شماره ۲، مصاحبه با استاد علی کورانی، ص۱۵.
۱۸. امام خمینی، روح الله، صحیفه نور، ج۲۰، ص۱۹۸.    
۱۹. مجله انتظار، سال اول، شماره ۲، مصاحبه با استاد علی کورانی، ص۱۸.
۲۰. ولایة الفقیه، ج۱، ص۲۳۸، تهران، دارالکتب الاسلامیّه.
۲۱. مجله انتظار، سال اول، شماره ۲، مصاحبه با استاد علی کورانی، ص۱۸.
۲۲. سبا/سوره۳۴، آیه۴۶.    
۲۳. حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه، ج۱۱، ص۳۹۵، بیروت، داراحیاء التراث العربی، چاپ دوم.    
۲۴. واعظی، احمد، حکومت اسلامی، ص۱۷۲، چاپ اول، ۱۳۸۰.
۲۵. جوادی آملی، عبدالله، ولایت فقیه، ص۱۵۱ـ۱۵۲، قم، ‌ نشر اسراء، ۱۳۷۸ش.
۲۶. واعظی، احمد، حکومت اسلامی، ص۱۴۷-۱۶۷، چاپ اول، ۱۳۸۰.
۲۷. علی‌زاده، اکبر اسد، در ساحل‌ اندیشه، ص۲۳۲ـ۲۳۹، قم، مؤسسة‌ امام صادق (علیه‌السّلام)، چاپ اول، ۱۳۸۰.
۲۸. حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه، ج۱۸، ص۱۰۱، ح۹، باب اوصاف القاضی، تهران، المکتبة الاسلامیه، چاپ اول، ۱۳۸۰.    




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «قیام‌های قبل از ظهور مهدی»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۰۴/۱۹.    



جعبه ابزار