• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

فضایل دعای جوشن کبیر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: دعای جوشن کبیر، قبر، فضایل.

پرسش: دعایی که می‌گویند اگر آن را بخوانی و همراه خود در قبر داشته باشی، در روز آخرت، خداوند تمام اعمال تو را پوشیده نگه می‌دارد و پرده از کارهای تو بر‌نمی‌دارد، آن دعا چیست؟

پاسخ: دستورات دین اسلام و مجموعه قوانین آن همچون زنجیر به هم پیوسته هستند. هر کدام باید با شرایط و در جایگاه درست خودش انجام پذیرد ... اگر بدون رعایت شرایط آن چون پاشیدن عطر بر بدن مردار، آن هم در دل گرمای شدید باشد، باعث آلودگی شدید فضا می‌گردد ... .



در میان دعاهای رسیده از معصومین (علیهم‌السلام)، دعای جوشن کبیر از جایگاه ممتاز و والایی برخوردار است. دعایی که تشکیل شده از هزار و یک اسم خداوند و در میان آن، اسم اعظم نیز وجود دارد.

۱.۱ - بیان یک روایت

روایتی در شأن و فضیلت این دعا رسیده که به طور خلاصه، بیان می‌شود، جبرئیل، در یکی از غزوات بر پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلم) نازل شد؛ در حالی که زرهی بر تن پیامبر اکرم بود و ایشان از سنگینی زره، در اذیت بود. جبرئیل عرضه داشت: پروردگارت سلام می‌رساند و می‌گوید: این زره را از تن بیرون آر و این دعا را بخوان. همانا این دعا، امان برای تو و امت تو می‌باشد. پس هر کس آن را قرائت کند، موقع خروج از منزل یا این‌که آن را با خود داشته باشد، خداوند او را حفظ می‌کند و حق او، بر خداوند می‌باشد و خداوند توفیق انجام کارهای صالح را به او عنایت می‌کند و او مثل کسی است که کتاب‌های چهارگانه را خوانده باشد و عوض هر حرفی، دو درجه در بهشت و دو خانه از خانه‌های بهشت به او عطا می‌کند و ثواب حضرت ابراهیم و حضرت موسی و حضرت عیسی (علیهم‌السلام) را به او عطا می‌کند و ... هر کس آن را بر کفن خود بنویسد، خداوند حیا می‌کند از این‌که او را به آتش، عذاب کند ... و هر کس با نیت خالص، این دعا را در اول ماه رمضان بخواند، خداوند توفیق درک شب قدر را به او عنایت می‌کند ... و خداوند تبارک و تعالی (در قیامت) ندا می‌دهد: ‌ای بنده من! بدون حساب وارد بهشت شو و هر کس در ماه رمضان، این دعا را سه مرتبه بخواند، خداوند تبارک و تعالی، بدنش را بر آتش، حرام می‌کند و بهشت را بر او واجب می‌کند و خداوند تبارک و تعالی، دو ملک را بر او موکل می‌گرداند که او را از معاصی حفظ می‌کنند و در طول زندگیش در امان خداوند تبارک و تعالی خواهد بود ... .
[۱] کفعمی، ابراهیم، مصباح المتهجد، ج۱، ص۲۴۷، بیروت، مؤسسة النعمان، بیروت، ۱۴۱۲ هـ.



نکته قابل ذکر این‌که دین اسلام دین جامعی است؛ مثلاً در فضایل این دعا، عنوان شد «کسی که آن را بر کفن خود بنویسد، خداوند او را عذاب نمی‌کند یا این‌که بدون حساب، وارد بهشت می‌شود و...» این فضایل، وقتی سودمند است که انسان مؤمن، واجبات و محرمات خود را رعایت کند و به حقوق الهی و مردم، احترام گذارد و پای‌بند باشد. در این موقع اگر احیاناً، قصوری از او سر زده، می‌تواند با استفاده از دعاها و فواید آن‌ها، خود را بهره‌مند سازد.
دعای جوشن کبیر به طور کامل در «مفاتیح الجنان» از مرحوم شیخ عباس قمی (رحمة‌الله‌علیه)، ذکر شده است.

۲.۱ - روایتی از امام حسین

به هر شکل از امام حسین (علیه‌السّلام) روایت شده که فرموده است: پدرم علی بن ابی‌طالب (علیه‌السّلام)، مرا به حفظ این دعا (دعای جوشن کبیر) و بزرگ‌داشت آن توصیه فرموده‌اند و آن این‌که آن را بر کفن پدرم بنویسم و آن را به خانواده‌ام یاد دهم و ایشان را تشویق کنم به یادگیری آن و دعای جوشن کبیر، هزار و یک اسم است و در میان آن اسم اعظم خداوند است.
[۲] کفعمی، ابراهیم، مصباح المتهجد، ج۱، ص۳۱۲، بیروت، مؤسسة النعمان، بیروت، ۱۴۱۲ هـ.



آن‌چه در پایان قابل بیان است، این است که: دستورات دین اسلام و مجموعه قوانین آن همچون زنجیر به هم پیوسته هستند. هر کدام باید با شرایط و در جایگاه درست خودش انجام پذیرد... اگر بدون رعایت شرایط آن چون پاشیدن عطر بر بدن مردار، آن هم در دل گرمای شدید باعث آلودگی شدید فضا می‌گردد... .


۱. کفعمی، ابراهیم، مصباح المتهجد، ج۱، ص۲۴۷، بیروت، مؤسسة النعمان، بیروت، ۱۴۱۲ هـ.
۲. کفعمی، ابراهیم، مصباح المتهجد، ج۱، ص۳۱۲، بیروت، مؤسسة النعمان، بیروت، ۱۴۱۲ هـ.




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «فضایل دعای جوشن کبیر»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۰۵/۰۸.    



جعبه ابزار