• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

غذا خوردن امام حسین با فقرا

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: امام حسین، غذا خوردن با فقرا، مسعده بن صدقه
پرسش: آیا حدیث زیر از جهت سندی صحیح است؟ «غذا خوردن امام حسین (علیه‌السّلام) با دو مرد و دعوت آن دو به خانه خود». متن کامل حدیث را بیان کنید.
پاسخ: در سند این روایت؛ شخصی با نام «مسعدة بن صدقه» وجود دارد که در توثیق او اختلاف وجود دارد.



در روایتی درباره غذا خوردن امام حسین (علیه‌السّلام) با فقرا چنین نقل شده است:
«عن مسعدة بن صدقة قال: مر الحسین بن علی بمساکین قد بسطوا کساء لهم -فالقوا: علیه کسرا فقالوا- هلم یا ابن رسول الله، فثنی ورکه فاکل معهم، ثم تلا "انه لا یحب المستکبرین" ثم قال: قد اجبتکم فاجیبونی قالوا: نعم یا ابن رسول الله و تعمی عین، فقاموا معه حتی اتوا منزله، فقال للرباب: اخرجی ما کنت تدخرین»
مسعدة بن صدقه می‌گوید: امام حسین (علیه‌السّلام) از کنار گروهی از فقرا عبور می‌کرد که عبای خود را پهن کرده بودند و چند پاره‌ای نان روی آن ریخته و مشغول خوردن بودند. آنان به امام حسین (علیه‌السّلام) گفتند: یا بن رسول الله! بیا (با ما غذا بخور)، امام (علیه‌السّلام) نشست و با ایشان مشغول غذا خوردن شد و این آیه را تلاوت کرد: «انه لا یحب المستکبرین؛ خدا افراد متکبر را دوست ندارد.» سپس به فقرا فرمود: «من دعوت شما را پذیرفتم، شما هم دعوت مرا اجابت نمائید!» گفتند: اطاعت می‌کنیم‌ای فرزند رسول خدا. آن گاه برخاستند و وارد منزل امام حسین (علیه‌السّلام) شدند. آن بزرگوار به رباب فرمود: «آنچه را که ذخیره نموده‌ای بیاور!».

۱.۱ - وثاقت مسعدة بن صدقه

در سند این روایت؛ شخصی با نام «مسعدة بن صدقه» وجود دارد که در توثیق او اختلاف نظر وجود دارد؛ مسعدة بن صدقه از راویان و اصحاب امام صادق (علیه‌السّلام) است. به هر حال؛ با چشم پوشی از سند روایت، در محتوای روایت اشکالی به نظر نمی‌آید تا آن را نپذیریم؛ چرا که سیره و روش ائمه اطهار (علیه‌السّلام) کمک به فقرا و جویا شدن از حالات آنها بوده است.


۱. نحل/سوره۱۶، آیه۲۳.    
۲. عیاشی، محمد بن مسعود، التفسیر، محقق، مصحح، رسولی محلاتی، هاشم، ج۲، ص۲۵۷، تهران، المطبعة العلمیة، چاپ اول، ۱۳۸۰ق.    
۳. شیخ طوسی، رجال طوسی، ص۱۴۶، نجف اشرف، انتشارات حیدریه، ۱۳۸۱ق.    
۴. حائری مازندرانی، محمد بن اسماعیل، منتهی المقال فی احوال الرجال، ج۶، ص۲۵۳-۲۵۴، قم، مؤسسه آل البیت، چاپ اول، ۱۴۱۶ق.    
۵. سبحانی، جعفر، موسوعة طبقات الفقهاء، ج۳، ص۵۷۷ – ۵۷۸، قم، مؤسسه امام صادق، ۱۴۱۸ق.    



پایگاه اسلام کوئست برگرفته از مقاله «غذا خوردن امام حسین با فقیران» تاریخ باز یابی ۱۳۹۳/۰۶/۱۰.    



جعبه ابزار