• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

عوامل خوشبختی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه:خوشبختی، سعادت، نیکبختی.
پرسش :عوامل خوشبختی از نگاه قرآن و روایات چیست؟
پاسخ :



برای سعادت و خوشبختی انسان در دنیا و آخرت ، عوامل و موضوعات زیادی وجود داردکه باید مراعات شود تا شخص بتواند به این خواسته دست یابد. در قرآن هم به برخی از آنها البته به صورت جداگانه و پراکنده اشاره شده است که می‌توان میانه‌روی در انفاق ،
[۱] سوره اسراء/۱۷، آیه۲۹    :«وَ لا تَجْعَلْ یَدَکَ مَغْلُولَةً إِلی‌ عُنُقِکَ وَ لا تَبْسُطْها کُلَّ الْبَسْطِ فَتَقْعُدَ مَلُوماً مَحْسُواً»؛ هرگز دستت را بر گردنت زنجیر مکن، -و ترک انفاق و بخشش منما- و بیش از حدّ -نیز- دست خود را مگشای، تا مورد سرزنش قرار گیری و از کار فرومانی.
نیکی کردن به کسی که بدی کرده،
[۲] سوره فصلت/۴۱، آیه۳۴    ، «وَ لا تَسْتَوِی الْحَسَنَةُ وَ لاَ السَّیِّئَةُ ادْفَعْ بِالَّتی‌ هِیَ أَحْسَنُ فَإِذَا الَّذی بَیْنَکَ وَ بَیْنَهُ عَداوَةٌ کَأَنَّهُ وَلِیٌّ حَمیمٌ»؛ هرگز نیکی و بدی یکسان نیست بدی را با نیکی دفع کن، ناگاه -خواهی دید- همان‌کس که میان تو و او دشمنی است، گویی دوستی گرم و صمیمی است.
صبر و استقامت در کارها و هنگام بروز سختی‌ها
[۳] سوره لقمان/۳۱، آیه۱۷    ، «یا بُنَیَّ أَقِمِ الصَّلاةَ وَ أْمُرْ بِالْمَعْرُوفِ وَ انْهَ عَنِ الْمُنْکَرِ وَ اصْبِرْ عَلی‌ ما أَصابَکَ إِنَّ ذلِکَ مِنْ عَزْمِ الْأُمُورِ»؛ پسرم! نماز را برپا دار، و امر به معروف و نهی از منکر کن، و در برابر مصایبی که به تو می‌رسد شکیبا باش که این از کارهای مهمّ است.
و استغفار
[۴] سوره نوح/۷۱، آیه۱۰ – ۱۲    ، «فَقُلْتُ اسْتَغْفِرُواْ رَبَّکُمْ إِنَّهُ کاَنَ غَفَّارًا. یُرْسِلِ السَّمَاءَ عَلَیْکمُ مِّدْرَارًا. وَ یُمْدِدْکمُ بِأَمْوَالٍ وَ بَنِینَ وَ یجَعَل لَّکمُ‌ْ جَنَّاتٍ وَ یجَعَل لَّکمُ‌ْ أَنهْاراً»؛ به آنها گفتم:«از پروردگار خویش آمرزش بطلبید که او بسیار آمرزنده است... تا باران‌های پربرکت آسمان را پی در پی بر شما فرستد، و شما را با اموال و فرزندان فراوان کمک کند و باغ‌های سرسبز و نهرهای جاری در اختیارتان قرار دهد.
را نام برد.


در روایات نیز به عوامل زیادی اشاره شده است که در ادامه به برخی از آنها اشاره می‌کنیم:
پیامبر اسلام (صلی الله علیه وآله) فرمود:
۱. «إِنَّ مِنْ‌ سَعَادَةِ الْمَرْءِ الْمُسْلِمِ:أَنْ یُشْبِهَهُ وَلَدُهُ، وَ الْمَرْأَةُ الْجَمْلَاءُ ذَاتُ دِینٍ، وَ الْمَرْکَبُ الْهَنِی‌ءُ، وَ الْمَسْکَنُ الْوَاسِع‌»؛ از عوامل خوشبختی مرد مسلمان این است که فرزندش مثل او باشد و همسر متدیّن زیبارو داشته باشد و از مَرکَب خوب و خانه وسیعی برخوردار باشد.
۲. «أَرْبَعٌ مَنْ کُنَّ فِیهِ نَشَرَ اللَّهُ عَلَیْهِ کَنَفَهُ وَ أَدْخَلَهُ الْجَنَّةَ فِی رَحْمَتِهِ حُسْنُ‌ خُلُقٍ‌ یَعِیشُ‌ بِهِ فِی النَّاسِ وَ رِفْقٌ بِالْمَکْرُوبِ وَ شَفَقَةٌ عَلَی الْوَالِدَیْنِ وَ إِحْسَانٌ إِلَی الْمَمْلُوکِ»؛ هرکس که این چهار صفت را داشته باشد، خدا او را در پناه خود قرار داده و وارد بهشت می‌کند:کسی که دارای اخلاق نیکویی باشد که با آن در بین مردم زندگی کند. به افراد رنج کشیده رحم کند. نسبت به پدر و مادرش مهربان باشد. و به بردگانش -زیردستاننش- نیکی کند.


۱. سوره اسراء/۱۷، آیه۲۹    :«وَ لا تَجْعَلْ یَدَکَ مَغْلُولَةً إِلی‌ عُنُقِکَ وَ لا تَبْسُطْها کُلَّ الْبَسْطِ فَتَقْعُدَ مَلُوماً مَحْسُواً»؛ هرگز دستت را بر گردنت زنجیر مکن، -و ترک انفاق و بخشش منما- و بیش از حدّ -نیز- دست خود را مگشای، تا مورد سرزنش قرار گیری و از کار فرومانی.
۲. سوره فصلت/۴۱، آیه۳۴    ، «وَ لا تَسْتَوِی الْحَسَنَةُ وَ لاَ السَّیِّئَةُ ادْفَعْ بِالَّتی‌ هِیَ أَحْسَنُ فَإِذَا الَّذی بَیْنَکَ وَ بَیْنَهُ عَداوَةٌ کَأَنَّهُ وَلِیٌّ حَمیمٌ»؛ هرگز نیکی و بدی یکسان نیست بدی را با نیکی دفع کن، ناگاه -خواهی دید- همان‌کس که میان تو و او دشمنی است، گویی دوستی گرم و صمیمی است.
۳. سوره لقمان/۳۱، آیه۱۷    ، «یا بُنَیَّ أَقِمِ الصَّلاةَ وَ أْمُرْ بِالْمَعْرُوفِ وَ انْهَ عَنِ الْمُنْکَرِ وَ اصْبِرْ عَلی‌ ما أَصابَکَ إِنَّ ذلِکَ مِنْ عَزْمِ الْأُمُورِ»؛ پسرم! نماز را برپا دار، و امر به معروف و نهی از منکر کن، و در برابر مصایبی که به تو می‌رسد شکیبا باش که این از کارهای مهمّ است.
۴. سوره نوح/۷۱، آیه۱۰ – ۱۲    ، «فَقُلْتُ اسْتَغْفِرُواْ رَبَّکُمْ إِنَّهُ کاَنَ غَفَّارًا. یُرْسِلِ السَّمَاءَ عَلَیْکمُ مِّدْرَارًا. وَ یُمْدِدْکمُ بِأَمْوَالٍ وَ بَنِینَ وَ یجَعَل لَّکمُ‌ْ جَنَّاتٍ وَ یجَعَل لَّکمُ‌ْ أَنهْاراً»؛ به آنها گفتم:«از پروردگار خویش آمرزش بطلبید که او بسیار آمرزنده است... تا باران‌های پربرکت آسمان را پی در پی بر شما فرستد، و شما را با اموال و فرزندان فراوان کمک کند و باغ‌های سرسبز و نهرهای جاری در اختیارتان قرار دهد.
۵. حمیری، عبد الله بن جعفر، قرب الإسناد، ص ۷۷، قم، مؤسسه آل البیت(علیهم السلام)، چاپ اول، ۱۴۱۳ق.    
۶. شیخ صدوق، الخصال، محقق و مصحح:غفاری، علی اکبر، ج ۱، ص ۲۲۵، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ اول، ۱۳۶۲ش.    



پایگاه اسلام کوئست    






جعبه ابزار