• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

عدالت در زندگی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: عدالت، زندگی، عادل.

پرسش: عدالت در زندگی فردی و اجتماعی چگونه است؟

پاسخ: عدل و عدالت،‌ از مسائل مهم زندگی بشری و از برجسته‌ترین معارف دینی است كه در صورت رعایت آن، بسیاری از دردهای بشری التیام می‌یابد و بسیاری از نیازهای زیبا و فطری بشری برآورده می‌شود. رعایت عدل به معنای واقعی کلام، نیاز به شناخت جنبه‌های گوناگون آن و نیز تبیین آن از منظر معارف الهی دارد.




«یا اَیهَا الَّذِینَ آمَنُوا کونُوا قَوَّامِینَ لِلَّهِ شُهَداءَ بِالْقِسْطِ وَ لا یجْرِمَنَّکمْ شَنَآنُ قَوْمٍ عَلی اَلَّا تَعْدِلُوا اعْدِلُوا هُوَ اَقْرَبُ لِلتَّقْوی وَ اتَّقُوا اللَّهَ اِنَّ اللَّهَ خَبِیرٌ بِما تَعْمَلُونَ»؛ «ای کسانی که ایمان آورده‌اید! همواره برای خدا با تمام وجود قیام کنید و به انصاف و عدالت گواهی دهید و هرگز دشمنی با قومی، شما را به بی‌عدالتی وادار نکند. به عدالت رفتار کنید که به تقوا نزدیک‌تر است و از خداوند پروا کنید که همانا خدا به آنچه انجام می‌دهید، آگاه است».


کم‌تر مسئله‌ای است که در اسلام به اهمیت عدالت باشد؛ زیرا مسئله "عدل" همانند مسئله "توحید" در تمام اصول و فروع اسلام ریشه دوانده؛ یعنی همان‌طور که هیچ‌یک از مسائل عقیده‌ای و عملی، فردی و اجتماعی، اخلاقی و حقوقی، از حقیقت توحید و یگانگی جدا نیست، هم‌چنین هیچ‌یک از آنها را خالی از روح "عدل" نخواهیم یافت.
بنابراین جای تعجب نیست که"عدل" به عنوان یکی از اصول مذهب و یکی از زیربناهای فکری مسلمانان شناخته شود؛ گرچه عدالتی که جزء اصول مذهب است، یکی از صفات خدا است و در اصل خداشناسی که نخستین اصل از اصول دین است، مندرج می‌باشد، ولی ممتاز ساختن آن بسیار پر معنی است و به همین دلیل در مباحث اجتماعی اسلام روی هیچ اصلی به‌ اندازه عدالت تکیه نشده است.
[۳] قرائتی، محسن، تفسیر نور، ج۲، ص۲۵۰، ۱۰ جلد، مرکز فرهنگی درس‌هایی از قرآن ـ تهران، چ ۴، ۱۳۸۹.



مشابه این آیه با‌ اندکی تفاوت، در آیه ۱۳۵ سوره نساء آمده است:

«قَوَّامِینَ بِالْقِسْطِ شُهَداءَ لِلَّهِ وَ لَوْ عَلی اَنْفُسِکمْ اَوِ الْوالِدَینِ وَ الْاَقْرَبِینَ»؛ «قیام به عدالت کنید و گواهان برای خدا باشید؛ هرچند به زیان خود یا والدین و بستگان شما باشد.


تفاوت میان این دو آیه، آن است که این آیه سفارش می‌کند: کینه‌ها و دشمنی‌ها شما را منحرف نکند؛ ولی آیه سوه نساء می‌فرماید: علاقه‌ها و وابستگی‌ها شما را از مرز عدالت خارج نکند. آری، عوامل انحراف از عدالت یا بغض و کینه است، یا حب و دوستی که هر آیه به یکی از آنها اشاره دارد. از آن‌جا که نادیده گرفتن کینه‌های درونی درباره مردم دشوار است؛ لذا در این آیه چند فرمان و چند تشویق به کار رفته است: لا یجْرِمَنَّکمْ ... اعْدِلُوا هُوَ اَقْرَبُ ... اتَّقُوا اللَّهَ.


پیام‌هایی که از مطالب بالا به دست می‌آید، بدین شرح است:

۵.۱ - قیام برای خدا

اگر انگیزۀ انسان، کینه‌های او شد، اخلاصی در کار نیست؛ ولی اگر قیام برای خدا باشد، کینه‌ها در اجرای عدالت بی‌اثر می‌شود: «قَوَّامِینَ لِلَّهِ ... لا یجْرِمَنَّکمْ».

۵.۲ - عدالت مستمر

عدالت مستمر به صورت ملکه و عادت، ارزش کاملی است، گرچه عدالت لحظه‌ای مطلوب است: «کونُوا ... شُهَداءَ بِالْقِسْطِ ...».

۵.۳ - عدالت مؤمنان

مؤمنان، هم رابطه با خدا دارند: «قَوَّامِینَ لِلَّهِ» و هم در رابطه با مردم گواهی به عدل می‌دهند: «شُهَداءَ بِالْقِسْطِ».


اگر باور کنیم که خدا عمل‌کرد ما را می‌داند، به عدل رفتار خواهیم کرد: «شُهَداءَ بِالْقِسْطِ ... اِنَّ اللَّهَ خَبِیرٌ بِما تَعْمَلُونَ».

۶.۱ - کنترل کینه‌ها

انسان‌های کینه‌توز و عقده‌ای نمی‌توانند عادل باشند. (برای رسیدن به عدالت باید کینه‌ها را کنترل کرد): «لا یجْرِمَنَّکمْ».

۶.۲ - احساسات و عدالت

احساسات باید تحت الشعاع عدالت باشد: «لا یجْرِمَنَّکمْ ... اعْدِلُوا».

۶.۳ - انحراف از عدالت

کینه‌جویی، از عوامل انحراف از عدالت است: «شَنَآنُ قَوْمٍ عَلی اَلَّا تَعْدِلُوا».

۶.۴ - عدالت نسبت به دشمنان

در سیاست‌گذاری‌ها و روابط داخلی و خارجی، حتی نسبت به دشمنان هم عادل باشیم: «شَنَآنُ قَوْمٍ».

۶.۵ - رابطه عدالت با تقوا

انسان‌های عادل و منصف، به تقوا نزدیک‌ترند: «اعْدِلُوا هُوَ اَقْرَبُ لِلتَّقْوی».
[۵] قرائتی، محسن، تفسیر نور، ۱۰ جلد، مرکز فرهنگی درس‌هایی از قرآن ـ تهران، چ ۴، ۱۳۸۹.



۱. مائده/سوره۵، آیه۸.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۴، ص۳۰۱.    
۳. قرائتی، محسن، تفسیر نور، ج۲، ص۲۵۰، ۱۰ جلد، مرکز فرهنگی درس‌هایی از قرآن ـ تهران، چ ۴، ۱۳۸۹.
۴. نساء/سوره۴، آیه۱۳۵.    
۵. قرائتی، محسن، تفسیر نور، ۱۰ جلد، مرکز فرهنگی درس‌هایی از قرآن ـ تهران، چ ۴، ۱۳۸۹.



سایت حوزه نت، برگرفته از مقاله «عدالت در زندگی»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۰۹/۰۲.    



جعبه ابزار