• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ضمیر جمع در خطابات قرآن

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلید واژه: قرآن، ضمیر جمع، خطابات
پرسش: چرا در قرآن مجید خدا در خطاب بر ما انسان‌ها از ضمیر جمع استفاده کرده است، به طورر مثال "انّا أنزلناه فی لیلة القدر"؟
پاسخ: "در آیة "انّا انزلناه فی لیلة القدر" ضمیر جمع به کار برده با آن که او یکتا و یگانه است تا بر عظمت نازل کننده (خدا) دلالت کند. بدیهی است آن چه را که بخشنده ای بزرگ می بخشد و می فرستد، قطعاً‌ با اهمیّت و عظیم است و نظیرش را در لفظ "الم نشرح لک صدرک" می توان یافت".



خداوند متعال یگانه است، ولی آوردن ضمیر جمع به چند جهت ممکن است باشد:

۱.۱ - اهمیت موضوع

گاهی آوردن ضمیر جمع به جهت اهمیت دادن به موضوع مهمی بوده که باید به آن اهمیّت ویژه ای داده می شد، مانند حفظ و نگه داری قرآن از تحریف . خداوند می فرماید: "انّا نحن نزّلنا الذّکر و انّا له لحافظون؛ ما قرآن را نازل کردیم و خود آن را حفظ می کنیم".
این تعبیر مشحون از اعجاز و متضمّن پنج ضمیر جمع به جهت اهمیت دادن به قرآن است. بنابراین جمع آوردن ضمیر گاهی به جهت اهمیت موضوع است.

۱.۲ - خطاب به ملائکه و کارگزاران الهی

برخی از کارهای الهی به واسطه ملائکه که جنود و کارگزاران الهی هستند انجام می شود. در این گونه موارد جهت تفخیم و تعظیم ضمیر جمع آورده می شود مانند: "إنّا کلّ شی خلقناه بقدر؛ ما هر چیزی را به اندازه خلق کردیم".

۱.۳ - جهت تعظیم

گاهی جمع آوردن ضمیر فقط برای تفخیم و تعظیم است، مانند: "انّا هدیناه السبیل؛ ما راه را به شما نشان دادیم".
[۴] آیت الله صافی، معارف دین، ج ۱، ص ۱۷۸
گاه ضمیر متکلم وحده بیان می شود که عنایت خاص به چیزی و به خلق بلاواسطة چیزی معلوم شود و احتمال مداخله غیر و وسائط دفع شود، مثل: "یا موسی انّنی أنا الله" در این مورد آوردن ضمیر جمع منافی با مقصود است.
[۵] آیت الله صافی، معارف دین، ج ۱، ص ۱۷۸


۱.۴ - دیدگاه آیت الله طالقانی

مرحوم آیت الله طالقانی در تفسیر پرتوی از قرآن فرمود: "در آیة "انّا انزلناه فی لیلة القدر" ضمیر جمع به کار برده با آن که او یکتا و یگانه است تا بر عظمت نازل کننده (خدا) دلالت کند. بدیهی است آن چه را که بخشنده ای بزرگ می بخشد و می فرستد، قطعاً‌ با اهمیّت و عظیم است و نظیرش را در لفظ "الم نشرح لک صدرک" می توان یافت".
[۶] آیت الله طالقانی،‌ تفسیر پرتوی از قرآن ، ص ۲۷۴؛ تفسیر نمونه، ج ۲۷، ص ۱۸۱



۱. حجر (۱۵) آیه ۹    
۲. قمر(۵۴) آیه ۴۹    
۳. انسان (۷۶) آیه ۳    
۴. آیت الله صافی، معارف دین، ج ۱، ص ۱۷۸
۵. آیت الله صافی، معارف دین، ج ۱، ص ۱۷۸
۶. آیت الله طالقانی،‌ تفسیر پرتوی از قرآن ، ص ۲۷۴؛ تفسیر نمونه، ج ۲۷، ص ۱۸۱



سایت مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی    



جعبه ابزار