• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

صلوات در نماز

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: صلوات، پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله، اهل بیت علیهم‌السلام.
پرسش: در قرآن کریم نسبت به اینکه بر پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ صلوات بفرستید، امر وجود دارد. ما هم با توجه به سخن پیامبر که می‌فرمایند: «صلوات را ناقص نفرستید»، بر پیامبر و اهل بیتش سلام و صلوات می‌فرستیم. اما چرا این را در نماز انجام می‌دهیم و حکمت آن چیست؟ آیا سنت پیامبر در این راستاست؟ خودش نیز در نماز صلوات فرستاده است؟
پاسخ:



همان‌گونه که در پرسش مطرح شده است، برای صلوات فرستادن بر پیامبر اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ و اهل بیت ایشان روایات زیادی ـ در تفسیر آیه‌ شریفه‌ «إِنَّ اللَّهَ وَ مَلائِکَتَهُ یُصَلُّونَ عَلَی النَّبِیِّ یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَیْهِ وَ سَلِّمُوا تَسْلیماً»؛ «خدا و فرشتگانش بر پیامبر درود می‌فرستد. ای کسانی که ایمان آورده‌اید، بر او درود فرستید و سلام گویید و کاملاً تسلیم (فرمان او) باشید» ـ وجود دارد. این احادیث از طریق شیعه و سنی نقل شده و در همه‌ آنها تأکید شده است که باید «آل‌محمد» به هنگام فرستادن صلوات ذکر شود. حتی در بعضی از این روایات تصریح شده که اگر در صلوات، «آل‌محمد» ذکر نشود، آن صلوات ناقص و ناتمام است.


نماز خواندن پیامبر اسلام ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ همان‌گونه است که در منابع حدیثی بیان شده و همه‌ مسلمانان موظف به آن هستند و باید به‌گونه‌ای خوانده شود که آن‌ حضرت‌ بجا می‌آوردند. این مسئله نه‌تنها در نماز، بلکه در دیگر احکام دین نیز چنین است و باید مسلمانان از پیامبر اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ پیروی کنند.

۲.۱ - صلوات در تشهد نماز

در نماز، یکی از جاهایی که بر پیامبر و اهل بیت او صلوات فرستاده می‌شود، تشهد است؛ چنان‌که در روایات آمده است که خداوند متعال پیامبرش حضرت محمد ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ را به معراج برد. جبرئیل اذان گفت و نماز را به پیامبر آموخت؛ به همین کیفیت و شکلی که می‌خوانیم. سپس در تشهد به او فرمود: بر خودت و بر اهل بیتت درود بفرست. پیامبر گفت: صَلَّی اللَّهُ عَلَیَّ وَ عَلَی أَهْلِ بَیْتِی. از این جمله معلوم می‌شود که پیامبر اسلام ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ در تشهد بر خود و بر اهل بیت عصمت و طهارت ـ علیهم‌السلام ـ درود می‌فرستاد.


در روایات پیشوایان معصوم ـ علیهم‌السلام ـ نیز، تشهد با عبارت‌هایی مختلف نقل شده است که در تمام آنها گواهی بر عبودیت و رسالت حضرت محمد مصطفی ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ و نیز فرستادن صلوات بر آن حضرت و آل طاهرینش وجود دارد؛ مانند اینکه امام صادق ـ علیه‌السلام ـ کیفیت تشهد را این‌گونه فرمود: «الْحَمْدُ لِلَّهِ، أَشْهَدُ أَنْ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَحْدَهُ لَا شَرِیکَ لَهُ وَ أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً عَبْدُهُ وَ رَسُولُهُ اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ تَقَبَّلْ شَفَاعَتَهُ فِی أُمَّتِهِ وَ ارْفَعْ دَرَجَتَهُ». ‌ به همین دلیل فقها ی شیعه، فتوا بر لزوم صلوات در تشهد داده‌اند.


بنابراین پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ نماز و اجزای آن (مانند تشهد) را از پیش خود ابداع نکرده و تمام آنها (حتی چگونگی و محتوای صلوات) به دستور و راهنمایی خدای متعال بوده است.


۱. احزاب (۳۳)، آیه ۵۶.    
۲. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، محقق و مصحح:غفاری، علی‌اکبر، ج ۳، ص ۴۸۶، دار‌الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ چهارم، ۱۴۰۷ ق.    
۳. شیخ طوسی، محمد بن حسن، تهذیب الأحکام، ج ۲، ص ۹۲، دارالکتب الإسلامیة، تهران، چاپ چهارم، ۱۴۰۷ ق.    
۴. بحرانی، یوسف بن احمد، الحدائق الناضرة فی أحکام العترة الطاهرة، محقق و مصحح:ایروانی، محمدتقی، مقرم، سیدعبدالرزاق، ج ۸، ۴۵۶ ۴۵۹، ‌دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ اول، ۱۴۰۵ ق.    



پایگاه اسلام کوئست.    


رده‌های این صفحه : اخلاق اسلامی | دعا | صلوات | فقه | نماز




جعبه ابزار