• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

صلاة وسطی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلید واژه: سوره بقره ، نماز ظهر، صلوة وسطی
پرسش: در سوره بقره آيه ۲۳۸ به نماز ظهر تاكييد بيشتري دارد؟ چرا مگر بيشتر عرفا نمي گويند نماز صبح و بيدار بودن در سحر بهتر است. چرا قرآن از بين نمازها به نماز ظهر تاكيد دارد؟
پاسخ:



حَافِظُواْ عَلىَ الصَّلَوَاتِ وَ الصَّلَوةِ الْوُسْطَى‌ وَ قُومُواْ لِلَّهِ قاَنِتِين: در انجام همه نمازها،(به خصوص) نماز وسطى ظهر     كوشا باشيد! و از روى خضوع و اطاعت، براى خدا بپاخيزيد.
از آنجا كه نماز مؤثرترين رابطه انسان با خدا است، و در صورتى كه با شرائط صحيح انجام گيرد دل را لبريز از عشق و محبت خدا مى‌كند و در پرتو آن انسان بهتر مى‌تواند خود را از آلودگى به گناه پاك سازد، در آيات قرآن تاكيد فراوانى روى آن شده است، مبادا گرما و سرما و گرفتاري هاى دنیا و پرداختن به مال و همسر و فرزند شما را از اين امر مهم باز دارد.


در اين كه: منظور از" صلوة وسطى" (نماز ميانه) چيست؟ مفسران، تفسيرهاى زيادى ذكر كرده‌اند، در تفسير مجمع البیان شش قول، و در تفسير فخر رازى هفت قول، و در تفسير قرطبى ده قول، و در تفسير روح المعانی سيزده قول نقل شده است.
بعضى آن را نماز ظهر، و بعضى نماز عصر، و بعضى نماز مغرب و بعضى نماز عشا و بعضى نماز صبح و بعضى نماز جمعه، و بعضى نماز شب يا خصوص نماز وتر دانسته‌اند و براى هر يك از اين اقوال، توجيهى ذكر كرده اند،

۲.۱ - نماز ظهر

با قرائن مختلفى كه در دست است روشن مي شود كه منظور همان نماز ظهر است زيرا علاوه بر اين كه نماز ظهر در وسط روزو يا وسط نماز صبح و نماز عصر انجام مى‌شود، و شان نزول آيه نيز گواهى مى‌دهد، و روایات متعددى كه از معصومین (ع) نقل شده بر آن تاكيد دارند.
تاكيد روى نماز ظهر به خاطر اين بوده كه بر اثر گرماى هواى نيمروز تابستان ، يا گرفتاري هاى شديد كسب و کار ، نسبت به آن كمتر اهميت مى‌دادند و كمتر به طرف آن مي رفتند، آيه فوق اهميت نماز وسطى، و لزوم محافظت بر آن را مورد تاكيد قرار داده است.

۲.۲ - شأن نزول آیه

دليل بر اين معنا شأن نزول اين آیه هم مي تواند باشد كه نقل شده است كه آن در وسط روز است و نماز ظهر اولين نمازى است كه واجب شده است و از امام علی (ع) نقل شده كه از پیغمبر اسلام (ص) نقل كرده كه فرمود خداوند در آسمان دنيا دائره‌اى دارد كه وقتى خورشيد از آن مى‌گذرد تمام اشياء تسبیح خدا مى‌كنند از اين رو خداوند در اين وقت نماز ظهر را واجب كرده است و آن همان ساعتى است كه درهاى آسمان باز شده و تا نماز ظهر خوانده نشود بسته نمى‌گردد و در آن ساعت دعا مستجاب مى‌شود.
[۳] مجمع البيان فى تفسير القرآن، علامه طبرسي،مترجمان، ناشر انتشارات فراهانى، تهران، سال ۱۳۶۰ ش، نوبت اول، ج‌۳، ص ۵۵ ؛ تفسير آسان، نجفى خمينى محمد جواد، ناشر انتشارات اسلاميه، تهران ، سال ۱۳۹۸ ق، نوبت اول ،ج‌۲، ص ۸۹

مطلب بعد اين كه قرآن به مناسبتهاي مختلف يكي از نمازها را مورد تاكيد قرار مي دهد در جايي كه مردم گرما را بهانه شركت نكردن در نماز جماعت ظهر مطرح مي كردند روي نماز ظهر تاكيد مي كند در سوره اسراء هم به مشهود بودن نماز صبح دقت دارد تا در اول وقت خوانده شود . (مشهود بودن يعني اين كه نماز صبح اگر در اول وقت خوانده شود هم ملائکه شب مي نويسند و هم ملائكه روز .)


۱. بقره (۲ ) آیه ۲۳۸    
۲. تفسیر نمونه،مکارم شیرازی ناصر،ناشر دار الکتب الإسلامیة، تهران، سال چاپ ۱۳۷۴ ش، نوبت اول، ج‌۲، ص ۲۰۶ و ۲۰۷    
۳. مجمع البيان فى تفسير القرآن، علامه طبرسي،مترجمان، ناشر انتشارات فراهانى، تهران، سال ۱۳۶۰ ش، نوبت اول، ج‌۳، ص ۵۵ ؛ تفسير آسان، نجفى خمينى محمد جواد، ناشر انتشارات اسلاميه، تهران ، سال ۱۳۹۸ ق، نوبت اول ،ج‌۲، ص ۸۹



سایت مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی    



جعبه ابزار