• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

رفع موانع ازدواج

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: نیاز به ازدواج، موانع ازدواج.

پرسش: در حال حاضر جوانی که نیاز به ازدواج دارد، اما نه پول دارد، نه کاری و نه چیز دیگری، پدر و مادرش بی‌سواد هستند و کم‌درآمد و خود فرد هم درس می‌خواند (دانش‌جو است) وظیفه این دانش‌جو چیست؟

پاسخ:



هر جوانی، طبعاً به ازدواج و تشکیل خانواده علاقه دارد و نیازهای درونی، او را به اقدام در جهت تشکیل خانواده و ازدواج دعوت می‌کند؛ اما در این میان، مشکلات و موانعی وجود دارد که مدت‌ها او را از رسیدن به این هدف ارزشمند باز می‌دارد. در موقعیت و شرایطی وظیفه مرد این است که:

۱.۱ - اصلاح نگرش نسبت به ازدواج

ازدواج آن‌قدرها هم که فکر کرده‌اید مشکل نیست؛ بلکه ازدواج یک امر ساده و یک نیاز طبیعی است که زن و مرد به یک‌دیگر دارند. دو رکن اصلی ازدواج، زن و مرد هستند که در خطبه عقد، پیمان زندگی مشترک می‌بندند، تا در اداره زندگی تشریک مساعی نموده و تا پایان عمر نسبت به هم‌دیگر وفادار باشند. مرد به مقدار امکاناتش چیزی یا مبلغی را به عنوان نشانه صداقت، تقدیم همسرش می‌نماید که در عرف اسلامی، «مهر» نامیده می‌شود. اصل ازدواج همین امر ساده و بی‌تشریفات است که مقدور همه می‌باشد و می‌توان با همین وضعیتی که در سؤال آمده، همسر مناسب و شایسته برای خویش برگزینید. زنان و همسرانی که ساد‌گی را پذیرا باشند و مؤمن و با اخلاق وجود دارند.

۱.۱.۱ - حذف تجملات و توقعات زائد

در واقع چیزی که باعث ترس و وحشت بعضی شده و فکر می‌کنند که در شرایط فعلی نمی‌توانند ازدواج نمایید، یک‌سری آداب‌و‌رسوم و تجملات و توقعات زائد و غیر ضروری است که بر سر راه ازدواج و انتخاب همسر برای جوانان به وجود آمده است، اگر بتوان نگرش خود را نسبت به ازدواج مطابق آن‌چه اسلام گفته است، اصلاح نموده، به فکر آداب‌و‌رسوم زیاد و غیر ضروری نبود مطمئن باشید که زمینه ‌ازدواج فراهم است و می‌توان دختری را که از نظر معیارهای اسلامی مورد تأیید بوده و خانواده ایشان از نظر فرهنگی و اقتصادی هم‌سطح خانواده فرد می‌باشد باشد و در عین حال در بند آداب‌و‌رسوم تشریفاتی نباشند، برای خویش انتخاب نمایید. افراد زیادی بوده‌اند که با همین وضعیت اقدام به ازدواج نموده و زندگی ساده، سالم و اسلامی را در کنار همسر مهربان و متدین آغاز کرده‌اند.
البته درست است که نادیده گرفتن همه آداب‌و‌رسوم و تشریفات مربوط به ازدواج و بر پا نمودن مراسم ساده‌ سخت است، شاید این نوع ازدواج کسر شأن افراد باشد، شاید به ذهن افراد بیاید که اگر این‌گونه ازدواج کنم، دیگران چه خواهند گفت؟ و ده‌ها اشکال و ایراد از این قبیل، اما به هر حال باید اولویت‌ها را در نظر گرفت و زندگی را براساس واقعیت‌ها و معیارهای اسلامی پایه‌گذاری نمود، نه براساس انتظارات و توقعات دیگران و آداب‌و‌رسومی که هیچ پایه و اساسی ندارند.

۱.۲ - کمک گرفتن از دیگران

مشکلات حقیقی در مورد ازدواج را با کمک و مشورت دیگران برطرف سازید؛
البته یک‌سری مشکلات حقیقی است که آداب، رسوم، تشریفات و تجملات در آن نقشی ندارند؛ مانند: شکل انتخاب همسر، بی‌کاری و بی‌درآمدی جوانان، مسکن و هزینه‌های سرسام‌آور رهن و اجاره و کرایه منزل و ...؛ یعنی شاید به ذهن شما بیاید که اگر مراسم ازدواج را با حداقل هزینه و در کمال سادگی برگزار نمایید، مشکلات بعدی را چگونه باید حل کرد، با این مشکلات نیز باید دو نوع برخورد داشت:

۱.۲.۱ - چاره‌اندیشی و برنامه بلندمدت

راه‌حل‌های درازمدت برای مشکلات بی‌کاری، مسکن و... جوانان بیش‌تر مربوط به مسئولان مملکت و مربیان جامعه است که باید برای کل جامعه چاره‌اندیشی کنند؛ البته تسهیلاتی ـ ولو محدود ـ از سوی دولت برای ازدواج جوانان در نظر گرفته شده که در صورت واجد بودن شرایط شما می‌توانید از آن استفاده نمایید.

۱.۲.۲ - چاره‌اندیشی و راه‌حل‌های کوتاه‌مدت

چاره‌اندیشی و راه‌حل‌های کوتاه‌مدت بیش‌تر مربوط به خود و خانواده است. اگر برای فرد مقدور است در ایام تعطیلات یا یکی دو ساعت در طول روز به کار ولو کارهای عادی، مشغول شده و پول آن را پس‌انداز کند. هم‌چنین می‌توان مقداری از هزینه‌های زندگی‌ را کم نمود. مشورت با دیگران نیز برای کاریابی مفید است.

۱.۳ - امید داشتن به امدادهای الهی

به امدادهای الهی جدّاً امیدوار باشید؛ خداوند و پیشوایان ما، در این‌باره به جوانان وعده‌های امیدبخشی داده‌اند و بر ما واجب است که به عنوان یک مسلمان به این وعده‌ها ایمان داشته باشیم، وعده‌های آن بزرگواران تخلف‌ناپذیر است.

۱.۳.۱ - سخن خداوند متعال

خداوند می‌فرماید: «مردان و زنان بی‌همسر خود را همسر دهید، اگر فقیر و تنگ‌دست باشند، خداوند از فضل خود آنان را بی‌نیاز می‌سازد، خداوند گشایش‌دهنده و آگاه است».

۱.۳.۲ - حدیثی از پیامبر

پیامبر اسلام (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلم) درباره زیاد شدن روزی با ازدواج می‌فرماید: «اتخذوا الأهل فإنه أرزق لكم؛ زن بگیرید؛ زیرا که ازدواج کردن روزی شما را بیش‌تر می‌کند».
[۲] راوندی، فضل‌الله بن علی، النوادر، ص۳۶.

در جای دیگر می‌فرماید: «... هر کس از ترس تنگ‌دستی ازدواج نکند، از ما نیست».
[۴] حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل ‌الشیعة، ج۳، ص۵.


تجربه نیز نشان داده است جوانانی که با فقر و تنگ‌دستی اما با توکل و امید به خدا ازدواج نموده‌اند، سریعاً‌ مشغول به کار شده و زندگی‌شان سامان یافته است.


اگر احساس نیاز به ازدواج شدید بود و از طرفی حتی با رعایت راه‌حل‌های مذکور اقدام به ازدواج مقدور نیست، سعی کنید که با واقع‌نگری، عبادت و ورزش، تا حدودی این نیاز را کنترل نموده، و در فرصت مناسب‌تری به ازدواج اقدام کنید.


۱. سیدمهدی شمس‌الدین، انتخاب همسر و ازدواج، انتشارات شفق، ۱۳۷۸.
۲. علی قائمی، تشکیل خانواده در اسلام، انتشارات امیری، ۱۳۷۸ ش.
۳. اسدالله محمدی‌نیا، بهشت جوانان، انتشارات سبط اکبر، ۱۳۷۹ ش.


۱. نور/سوره۲۴، آیه۳۳.    
۲. راوندی، فضل‌الله بن علی، النوادر، ص۳۶.
۳. حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل ‌الشیعة، ج۱۴، ص۷.    
۴. حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل ‌الشیعة، ج۳، ص۵.
۵. حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل ‌الشیعة، ج۱۴، ص۲۴.    




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «رفع موانع ازدواج»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۰۷/۱۳.    



جعبه ابزار