• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

راه برخورد با مجالس گناه

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: عروسی، مجلس گناه، معصیت.

پرسش: من به نوار ترانه علاقه قلبی ندارم امّا اقوام و فامیل درمراسم جشن عروسی، تولد و.... . از نوار ترانه استفاده می‌کنند و من متأسفانه به چند دلیل وارد این مجالس می‌شوم اول به این دلیل که این افراد ناراحت نشوند و در مراسم جشن خودم شرکت کنند و هم‌چنین دوست ندارم که فکر کنند که من بسیار مذهبی و خشک هستم و به دلیل بعدی آن این است که من بعضی اوقات احساس خستگی می‌کنم و احساس می‌کنم که شاد نیستم.... . چه کنم وقتی از این مراسم بر می‌گردم عذاب وجدان می‌گیرم و حتی نمی‌توانم راحت نماز بخوانم؟



در نوشتار زیر سعی بر آن شده که در قالب نکاتی جواب شما داده شود:

۱.۱ - مشقت حرکت در مسیر حق

حرکت در مسیر حق سخت است؛ گاهی به انسان توهین می‌شود؛ گاهی ممکن است او را خشک مقدس و.... بنامند اما مگر پیامبر (صلّی‌الله‌علیه‌و‌آله) و اصحاب ایشان با این حرف‌ها و برتر از این (شکنجه‌ها) صحنه را خالی کردند؟ در روایتی از امام صادق (علیه‌السّلام) داریم برای مومن سزاوار نیست در مجلسی بنشیند که در آن معصیت می‌شود او قدرت به تغییر آن ندارد.
از روایت چنین بر می‌آید که انسان مؤمن اجتماعی است، در مجالس شرکت می‌کند (سخن نیکو و آداب پسندیده دارد، ترفندهای زیبا به کار می‌برد) تا در آن مجلس گناه نشود و از آن بالاتر اینکه آن مجلس را تبدیل به مجلس ذکر و عبادت می‌کند امّا اگر دید قادر به تغییر مجلس نیست آن مجلس را ترک می‌کند. راستی آیا ترک کردن یک مجلس سخت‌تر است یا هجرت از یک وطن بخاطر حفظ عبادت (هجرت مسلمانان به مدینه) و یا پناه به غار (اصحاب کهف) و تبعید به خارج (امام خمینی به پاریس) و.... آیا حضرت خدیجه (سلام‌الله‌علیها) با آن همه ثروتش گوش به حرف زنان مکه داد؟ همان‌هایی که می‌گفتند‌ای خدیجه تو کجا و محمد یتیم و.... . کجا؟ سخت است ولی به رضایت خداوند و کسب لذت دائمی وصف نشدنی بهشت می‌ارزد.

۱.۲ - فعال بودن

اگر می‌توانید مجلس را خود به دست بگیرید یعنی با ظرافت برنامه‌ریزی کنید که در مجلس حاضر شوید ولی خودتان از «اصل روان‌شناختی جایگزین» استفاده کنید. یعنی تنها حذف ترانه نکنید بلکه خود بگوئید امروز می‌خواهیم فلان فیلم کمدی را ببینیم یا خودتان نوارهای مجاز ببرید و قبل از اینکه آنها نوار بگذارند نوار بگذارید. در حالات امام خمینی (رحمه‌الله‌علیه) می‌خوانیم که ایشان با ظرافت خاص وقتی دیدند در مجلسی غیبت می‌شود جلسه را به دست می‌گرفتند و بحث را عوض می‌کردند. پس منتظر نمانید آنها برای شما برنامه بریزند.

۱.۳ - خدمت دلسوزانه و جاهلانه

برخی بخاطر عدم شناخت و بینش‌قوی نسبت مسائل اسلام از حکمت‌ها و فلسفه‌های مسایل دینی بیگانه‌اند (یعنی مثل شما نیستند که در خانواده‌ای متدین و آگاه به مسائل دینی رشد کرده باشند). گاهی این افراد دوست دارند به انسان خدمت کنند اما حقیقت امر را نمی‌دانند، نمی‌دانند که واقع گناه چه آسیب‌های روحی و روانی (دنیوی ـ اخروی) برای انسان دارد. بنابراین تلاش می‌کنند برای شاد کردن شما مثلاً غیبت کنند یا نوار ترانه بگذارند. شما باید با توجه به این که او در قسمت بینش ضعیف است به «اصل بینش» توجه کنید یعنی آنها را با مسائل دین آشنا سازید (بیان غیر مستقیم، نامه، اهداء کتب، دعوت به مراسم دینی، برگزاری دعا در منزل و دعوت از آنها و.....) . البته این امر باید به تدریج شکل بگیرد یعنی نباید در یک جلسه به او اطلاعات فراوانی بدهید که خسته شود.

۱.۴ - گفتگوی صمیمانه

به آنها در اوقات دیگر گفتگوی صمیمانه داشته باشید. با دلائل منطقی آنها را قانع کنید که هر نهی‌ای که از طرف خدا رسیده در آن ضرر دنیوی و اخروی وجود داشته است. البته این گفتگو باید در فضایی دوستانه انجام پذیرد به گونه‌ای که طرف مقابل در بحث با شما احساس امنیت کند چون اگر متوجه شود شخصیت او مورد حمله قرار گرفته است در صدد دفاع برمی‌آید و بحث شما به جرّ و بحث تبدیل خواهد شد که از آن نتیجه‌ای نخواهید گرفت پس برای این کار از برجسته کردن صفات مثبت آنها، آشنا کردن آنها با فوائد عمل به دستورات و ضررهای بی‌توجهی به مسائل دینی را گوشزد کنید.

۱.۵ - الگوهای عملی موفق

سعی کنید الگوی عملی برای آن خانواده باشید اگر در همه ابعاد زندگی موفق باشید مطمئناً آنها شما را خشک مقدس نمی‌خوانند افراد خشک مقدس افرادی هستند که یک بعدی رشد می‌کنند و به مسائل دیگر زندگی (هنر، کار، معاشرت‌های سالم، تفریح و....) توجه ندارند. اگر چنین اموری را رعایت کنید مطمئناً آنها شما را الگو قرار می‌دهند.

۱.۶ - عینی کردن فوائد دین

برای این افراد از فوائد دنیوی دین‌داری بگوئید مثلاً بگوئید طبق آمار، طلاق در بین اقشار متدین بسیار‌اندک است یا بگوئید روان‌شناسان غرب به این نتیجه رسیده‌اند که دعا برای افراد بیمار اثر فوق العاده‌ای دارد (البته اول مطالعات خوبی در این زمینه انجام دهید).

۱.۷ - ایجاد محبت

با بیان کرامت‌های [[اهل‌بیت (علیه‌السّلام)] و توجه ائمه (علیه‌السّلام) به ما مخصوصاً آقا امام زمان (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) رابطه عاطفی شدیدی بین آنها و اهل بیت برقرار سازید.

۱.۸ - بیان ضررهای موسیقی

انسان خواستار بدست آوردن منفعت و پرهیز از ضرر به همین خاطر به نکاتی که در این باره باشد توجه می‌کنند.) در جلسه‌ای که بحث از نوار ترانه نیست با ظرافت بحث را به موسیقی بکشانید و بعد درباره مسائل موسیقی‌های حرام و علل آن سخن بگوئید. در طول بحث به آنها خطاب نشود که شما مشمول این ضررها هستید البته اگر آنها افرادی منطقی باشند می‌توانید با آنها بحث علمی کنید.

۱.۹ - رضایت پایدارتر و مفیدتر

بین خوشنودی و رضایت خدا و مردم رضایت خدا را ترجیح بدهید از برچسب خشک مقدس نهراسید. خشک مقدس کسی است که خود را از فوائد بسیار گسترده دین (روان شناسان و پزشکان فعلی نیز خود مبلغان دین شده‌اند و مردم را به توجه باورها دعوت می‌کنند) محروم می‌سازند و خود را از لذت پایدار آخرت به خاطر لذت دو روزه دنیا محروم می‌کنند.

۱.۱۰ - داشتن برنامه‌های متنوع

برای رفع خستگی خود، از برنامه‌های متنوع استفاده کنید (گل سازی، سفره آرایی، خیاطی، مشاعره، دیدن فیلم و سریال‌های مفید، نوشتن نامه به یک دوست صمیمی، ورزش، تفریح، دعوت دوستان به منزل و...) . در مسایل دینی افراط و تفریط نکنید برای خود برنامه زندگی داشته باشید (عبادت، کار، بهره‌وری از لذت‌های حلال و تفریح، معاشرت با نزدیکان و دوستان مؤمن).
[۱] محمدی ری شهری، محمد، میزان الحکمه، ج۴، باب مراقبت، چهار جلدی، قم، انتشارات دارالحدیث.


۱.۱۱ - انتقاد سالم

شیوه انتقاد سالم را یاد بگیرید. هرگز در موقعیت حساس شلوغی به توصیه نپردازید. از به کار بردن جملات امر و نهی‌ای پرهیز کنید، نکته خود را غیر مستقیم القاء کنید؛ ابتدا از بیان نقاط مثبت شخص و سپس نکات منفی بگوئید از شیوه تبلیغ چهره به چهره (این شیوه جدیداً توسط استاد محسن قرائتی پس از سال‌های متمادی تجربه تبلیغی مطرح شده است.) استفاده کنید یعنی در جمع به کسی توصیه نکنید در عوض یکی یکی آنها را در خلوتی گیر بیاورید و به شیوه غیر مستقیم، خودمانی دور از خودبزرگ‌بینی مسایل را به آنها بگوئید چون برخی مواقع شور گروهی باعث می‌شود که نسبت به نکاتی که شما مطرح می‌کنید تفکر کمتری کنند و شاید با تمسخر برخی بحث از دست برود.


با اراده خود، مستقیم به طرف این جلسات نروید و به آنها مثل مردابی نگاه کنید که خطرناک است ولی در عین حال باید فکری جهت آشنا ساختن اقوام خود با مسائل دینی بکنید و اوقات دیگر را غنیمت بشمارید. نسبت به ملامت وجدان خود هوشیار باشید (مثل همین حالا) چرا که اگر بی‌توجهی کردید، خاموش می‌گردد و گناهان، زشتی خود را نزد شما از دست می‌دهند. در آیه‌ای می‌خوانیم که نماز انسان را از فحشا و منکرات باز می‌دارد.» از آن سو نیز درست است یعنی گناه انسان را از نماز باز می‌دارد پس همین که گاهی ملامت می‌شوید نشان‌گر این است که می‌توانستید در آن مجلس حاضر نشوید و الاّ اگر به صورت ناخودآگاه به گوش شما برسد اشکال ندارد آن‌چه اشکال دارد گوش فرا دادن اختیاری (سماع) است نه استماع (شنیدن غیر اختیاری).


۱. جوانان و بینش‌های ناب، احمد لقمانی، عطر سعادت
۲. روان شناسی رابطه، دکتر غلام‌علی افروزؤ انتشارات نوادر (مخصوصاً قسمت اول کتاب)


۱. محمدی ری شهری، محمد، میزان الحکمه، ج۴، باب مراقبت، چهار جلدی، قم، انتشارات دارالحدیث.
۲. عنکبوت/سوره۲۹، آیه۴۵.    



سایت‌اندیشه‌ قم، برگرفته از مقاله «راه برخورد با مجالس گناه» تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۱۲/۱۴.    



جعبه ابزار