• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

دوستی با افراد عاقل

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: دوستی، افراد عاقل، عقل سالم، نوجوانان.

پرسش: با چه کسانی می‌توانم دوست شوم که عقل سالمی داشته باشند؟

پاسخ:




دوستی در دوران نوجوانی اهمیتی خاص دارد؛ زیرا در این دوره عواطف انسانی بیدار شده و آماده شکل‌گیری و شکوفایی است؛ اما نکته‌ای که وجود دارد این است که بعضی نوجوانان با قلب‌های حساس و دل‌های پرشور، در مورد دوستی به گونه‌ای افراطی عمل می‌کنند. دوستی‌های آنان جنبه احساسی به خود گرفته و معیار دوستی‌ها بیش‌تر بر مبنای عواطف پایه‌ریزی می‌شود و از پایه‌های منطقی و ارزشی کم‌تر برخوردار می‌گردد.
در هر حال ماهیت روابط در نوجوانان در ابتدا دوستانه، پاک و بی‌شائبه است؛ ولی امکان آلوده شدن آن به مسائل دیگر نیز وجود دارد. بنابراین باید از همین حالا یک‌سری ملاک‌هایی را در انتخاب دوست در نظر بگیرید.


برخی معیارهای دوست‌یابی برای نوجوانان، عبارت‌اند از:

۲.۱ - در نظر گرفتن جنسیت

امروزه متأسفانه پدیده‌ای از غرب وارد فرهنگ جامعه ما شده که به هیچ وجه با ارزش‌ها و هنجارهای دینی و فرهنگی جامعه ما سازگاری ندارد و بسیاری از انحرافات و بزه‌کاری‌ها نیز برخواسته از همان پدیده شوم است و آن چیزی به نام «دوست دختر» و «دوست پسر» است.
مفهوم «دوست دختر» و «دوست پسر» از فرهنگ غرب وارد جامعه ما شده و باعث شده که عواطف پاک و بی‌آلایش جوانان و نوجوانان ما را به گناه و بزه‌کاری آلوده سازد. بنابراین اولین توصیه ما این است که فقط با همجنس خود رابطه دوستی برقرار کنید و از برگزیدن دوست پسر یا دختر که عاقبت شوم و نامطلوبی در پی دارد، جداً پرهیز کنید. کسانی که این راه را رفته‌اند، می‌دانند که چه عواقب و خطراتی در پی دارد.

۲.۲ - تناسب سنی

با افراد بزرگ‌تر گرچه می‌توان دوست شد، ‌اما آن‌چه بیش‌تر یک نوجوان به آن نیاز دارد، ‌دوستی با افراد هم‌سن خودش می‌باشد که وی را درک کرده و حرف هم‌دیگر را بهتر بفهمند؛ لذا بهتر است که با همسالان خود دوستی برقرار کنید.

۲.۳ - در نظر گرفتن ملاک‌های اخلاقی

[۱] انتصاری، محمد ناصر، بحران‌ها و درمان در دوره بلوغ، ص۴۷-۵۴، انتشارات گرگان، ۱۳۸۲ش.

از نظر اسلام شما با هر کسی نمی‌توانید دوست شوید؛ بلکه باید از میان هم سن‌و‌سالان خود و هم‌کلاسی‌های خویش تنها با آن‌هایی طرح دوستی بریزید که دارای یک‌سری صفات و خصلت‌هایی باشند. گرچه شما «عقل سالم» را به عنوان ملاک انتخاب دوست در نظر گرفته و از نشانه‌های آن سؤال نموده‌اید، اما چون «عقل سالم داشتن» یک مفهوم انتزاعی است ـ به این معنی که باید آن را از رفتارهای افراد استنباط کرد ـ لذا بهتر است که به جای در نظر گرفتن یک ملاک کلی تحت عنوان «عقل سالم»، یک‌سری ملاک‌ها و نشانه‌هایی را که در روایات معرفی شده، در نظر بگیریم. عقل سالم فقط یکی از ملاک‌هاست، ‌علاوه بر آن ملاک‌های دیگری نیز وجود دارد که در انتخاب دوست باید مورد لحاظ واقع شود.

۲.۳.۱ - دوستی با خردمندان

ـ با خردمندان دوست شوید:
یکی از معیارهای اصلی انتخاب دوست این است که شخص عاقل و خردمند باشد، لذا در روایات از دوستی با افراد احمق و نادان به شدت نهی شده است.

۲.۳.۱.۱ - حدیثی از امام سجاد

امام سجاد (علیه‌السّلام) می‌فرماید: «از دوستی با نادان پرهیز کن؛ چراکه او اراده می‌کند به نفع تو کاری انجام دهد؛ ولی به علت نادانی، مایه ضرر و زیان تو می‌شود».
افراد عاقل کسانی هستند که در برخوردها ادب را مراعات کنند، آینده‌نگر هستند، تابع هوای نفس، غرایز شهوانی و احساسات زودگذر نیستند، وقت و نیروی خود را صرف امور بی‌ارزش و بیهوده نمی‌کنند.

۲.۳.۲ - دوستی با افراد شایسته

ـ با افراد پاک و شایسته دوست شوید:
با افراد خودخواه، خود پسند، مغرور، دروغ‌گو، دورو، بی‌وفا و کسانی که راز نگهدار نیستند، دوست نشوید.

۲.۳.۲.۱ - حدیثی از پیامبر

پیامبر اسلام (صلی‌الله‌علیه‌وآله‌وسلم) می‌فرماید: «لا خیر لک فی صحبته من لا یری لک مثل الذی یری لنفسهِ»؛
[۳] حر عاملی، محمد بن حسن، وسایل الشیعه، ج۳، ص۲۰۵.
خیری در دوستی و هم‌نشینی با کسی که آن‌چه را برای خود می‌پسندد و برای تو نمی‌پسندد، نیست.

۲.۳.۳ - پرهیز از دوستی با افراد چاپلوس

افراد چاپلوس و حیله‌گر هم شایسته دوستی نیستند.

۲.۳.۳.۱ - حدیثی از امام علی

علی (علیه‌السّلام) می‌فرماید: «کسی که به دروغ از تو تعریف می‌کند، روزی دیگر به راحتی از تو بدگویی و مذمت خواهد نمود؛ لذا این‌گونه افراد، شایسته دوستی نیستند».
[۵] آمدی، عبدالواحد، غررالحکم و دررالکلم، ص۶۷۱.


۲.۳.۴ - پرهیز از دوستی با افراد بی‌بندوبار

با افراد بی‌بندوبار و کسانی که مسائل اخلاقی را رعایت نمی‌کنند، هم دوست نشوید. افرادی که به علت تربیت نادرست خانوادگی یا داشتن دوستان ناباب، به بی‌بندوباری عادت کرده‌اند، با هر کس دیگر هم که دوست شوند، او را نیز تحت تأثیر روحیات ناشایست خود قرار می‌دهند. دوستی با افرادی که عادت به دیدن فیلم‌ها و عکس‌های مبتذل دارند و به هر نوع موسیقی و ترانه گوش می‌دهند، بسیار خطرناک و سرچشمه بسیاری از آفت‌هاست.

۲.۳.۴.۱ - حدیثی از امام جواد

امام جواد (علیه‌السّلام) می‌فرماید: از دوستی با افراد منحرف و بی‌بندوبار پرهیز کن؛ چراکه چنین افرادی مانند شمشیر زهرآلود هستند، ظاهری زیبا و اثری خطرناک و کشنده دارند.
هر‌ اندازه فرد بهره‌ بیش‌تری از خرد، علم و دانایی، رفتارهای پسندیده و اخلاق نیکو و تقید به نماز و احکام اسلامی را داشته باشد، شایستگی او برای دوستی بیش‌تر است.


در پایان بد نیست به این نکته نیز اشاره کنم که تشخیص افراد خردمند و مذهبی و بااخلاق باید با کمال دقت و امتحان کردن افراد انجام شود. با صرف مشاهده یکی دو مورد، نمی‌توان به افراد اعتماد کرد و طرح دوستی ریخت؛ چنان‌چه نمی‌توان بدبین شد و برای همیشه از او فاصله گرفت و از همه مهم‌تر آن‌که با مطالبی که در این نامه تقدیم حضورتان می‌شود، نمی‌توان تمام ویژگی‌های یک دوست خوب را ذکر کرد؛ لذا لازم است خودتان هم به مطالعه بپردازید تا به ویژگی‌های بیش‌تر و جزئی‌تری دست یابید.
امید است با رعایت این ملاک‌ها و مطالعه بیش‌تر بتوانید دوستان خوب و شایسته‌ای را انتخاب کنید و در امور زندگی خویش ـ به ویژه درس و اشتغال و ازدواجتان ـ موفق باشید.


۱. سید محمدصادق عارف، روش دوست‌یابی، آستان قدس رضوی، چ دوم، ۱۳۸۰ش.
۲. شان کاوی، هفت قدم در راه موفقیت نوجوانان، ترجمه: ساناز قاسمی، انتشارات انجمن اولیا و مربیان، ۱۳۸۰ش.


۱. انتصاری، محمد ناصر، بحران‌ها و درمان در دوره بلوغ، ص۴۷-۵۴، انتشارات گرگان، ۱۳۸۲ش.
۲. حر عاملی، محمد بن حسن، وسایل الشیعه، ج۸، ص۴۱۹.    
۳. حر عاملی، محمد بن حسن، وسایل الشیعه، ج۳، ص۲۰۵.
۴. محمدی ری‌شهری، محمد، میزان الحکمة، ج۱، ص۳۱۶.    
۵. آمدی، عبدالواحد، غررالحکم و دررالکلم، ص۶۷۱.
۶. مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج۷۴، ص۱۹۸.    




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «دوستی با افراد عاقل»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۷/۰۱/۰۵.    



جعبه ابزار