• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

دوری از افکار شیطانی و جنسی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: فکار شیطانی، افکار جنسی.

پرسش: چه‌گونه می‌توان افکار شیطانی را در باب مسائل جنسی از خود دور کرد؟

پاسخ:




به طور طبیعی و غریزی دوره نوجوانی و جوانی، دوران شروع و اوج رشد جنسی در انسان است. همان‌طور که هر غریزه خدادادی در وجود بشر باید از مسیر درست ارضا شود، نیاز جنسی هم باید کنترل و از مسیر صحیح ارضا گردد. با توجه به این‌که ارضای نیاز جنسی با ازدواج صورت می‌گیرد، اما خود شاهدیم که برای ازدواج فقط بلوغ جنسی به‌تنهایی مطرح نیست و بلوغ‌های دیگری مثل عقلی، اقتصادی، اجتماعی، عاطفی و ... نیاز هست.
با دیر شدن مسئله ازدواج، انرژی زیاد جوان در این دوران و فشاری که بر جوان وارد می‌شود، پناه بردن به تخیلات و غرق شدن در افکار خود می‌باشد. این سیستم جدید جسمی ـ روحی جوان باید در کنترل عقل و شرع قرار گیرد تا زمینه رشد و ترقی فرد در همه ابعاد زندگی خودش را فراهم نماید. در این مبحث درباره فکر، پیدایش، انحراف و کنترل آن بحث و بررسی خواهیم کرد.


انسان هر کاری که انجام می‌دهد، ناخود آگاه یا آگاهانه از «فکر» او نشئت می‌گیرد؛ یعنی این فکر انسان است که او را به عمل دعوت می‌کند ـ حال چه عمل خوب و چه عمل بد ـ و با انجام عمل است که نتیجه سودمند یا مضر عاید شخص می‌شود. با ‌اندکی تأمل متوجه می‌شویم که در کل زندگی انسان‌ها، فرمان‌دهنده، فکر آن‌ها می‌باشد و در مسائل جنسی هم فکر است که جوان را به عمل وامی‌دارد. اگر در جهان بیرونی امکان عمل و ارضا داشت که هیچ، و الّا تخیلات پا به میدان می‌گذارد و فکر و حواس فرد را به خود مشغول می‌کند.
در این‌جا سؤال مطرح می‌شود که چگونه این افکار را از خود دور کنیم یا فکر خود را کنترل نماییم؟
اما با توجه به مقدمه می‌توان گفت خود این فکر هم منشأ دیگری دارد. می‌توان در همین جا نسخه‌ای پیچید و راه‌های کنترل و تسلط بر فکر را بیان کرد؛ ولی با پیدا کردن منشأ آن و علت اصلی‌تر آن، بهتر می‌توان پاسخ‌گو بود.


ما موقعی فکر می‌کنیم تا با انجام عملی این فکر نیاز یا نیازهای ما برطرف شود. انسان هم نیاز جسمی و هم روحی دارد که باید پاسخ داده شود. بعضی مواقع هم شاید نیاز واقعی نباشد ولی فرد احساس کند نیاز است و در پی ارضای آن می‌باشد و همین مسئله احتیاج به آب و غذا، سرپناه، تفریح، امنیت و آرامش می‌باشد که افراد را به فکر تهیة آب و غذا و انتخاب شغل و تشکیل خانواده می‌اندازد. در این مسئله هم نیاز به همسر و نیز ارضای غریزه جنسی و تعدیل این انرژی قوی وجود دارد که خود مقدمه‌ای برای ایجاد فکر می‌شود. بنابراین در چنین لحظه‌ای سه راه وجود خواهد داشت:
الف. فراهم بودن شرایط و امکانات و ازدواج.
ب. فراهم نبودن شرایط کنترل و هدایت صحیح فکر.
ج. فراهم نبودن شرایط رها کردن عنان افکار برای پرواز به هر کجا.


در چنین موقعیتی و با توجه به دو منشأ انجام عمل، نیاز و احساس نیاز ـ فکر ـ عمل، دو راهکار عملی در پاسخ به سؤال بیان می‌شود:

۴.۱ - تعدیل و کنترل نیاز و احساس نیاز

نیاز به طور طبیعی در وجود همه موجودات قرار دارد و نمی‌توان آن را سرکوب کرد؛ اما می‌توان در جهت صحیح هدایت کرد. بنابراین می‌توان این انرژی عظیم درونی را کنترل و متعادل کرد.

۴.۱.۱ - ورزش

شروع به انجام ورزش تأثیرات جسمی و روحی فراوانی دارد. انرژی موجود باید به صورتی تخلیه شود که پیاده‌روی و کوه‌نوردی و ورزش‌های دیگری برای این مهم انجام می‌گیرد. البته نباید افراط و تفریط شود. انسان از کم شروع کند و هر چه جلوتر می‌رود مقدار کمّی و کیفی آن را بیش‌تر کند تا خسته و زده نشود و مداوم و همیشگی باشد. (کم و پیوسته)

۴.۱.۲ - تقویت اراده و خویشتن‌داری

[۱] شرفی، محمدرضا، جوان و نیروی چهارم زندگی، ص۹-۶۷، تهران، نشر سروش، چاپ دوم، ۱۳۸۰ ش.
[۲] شرفی، محمدرضا، جوان و نیروی چهارم زندگی، ص۶-۵۵، تهران، نشر سروش، چاپ دوم، ۱۳۸۰ ش.

با داشتن برنامه برای تقویت اراده و نیز خویشتن‌داری و مبارزه عملی با هوای نفس و خواهش‌های نابجای آن می‌توان قدمی در تعدیل برداشت. تقویت اراده هم با انجام کارهای کوچک و به ثمر رساندن و تمام کردن آن‌ها و پرداختن به کار بعدی و ... میسر می‌باشد.
موقعی که اراده ما قوی شود، به راحتی می‌توانیم بر افکار خود مسلط باشیم و هر موقع فکر منفی و شیطانی به سراغ ما آمد، آن‌ها را دور کنیم.

۴.۱.۳ - اصل جایگزینی

هنگام هجوم این افکار ذهن خود را با ذکر «لا اله الا الله» پر کنید. این ذکر برای راندن این افکار مجرب است.
[۳] حاشیه مفاتیح الجنان.


۴.۱.۴ - استفاده از تلقین مثبت

[۴] شرفی، محمدرضا، جوان و نیروی چهارم زندگی، ص۹-۶۷، تهران، نشر سروش، چاپ دوم، ۱۳۸۰ ش.
[۵] شرفی، محمدرضا، جوان و نیروی چهارم زندگی، ص۶-۵۵، تهران، نشر سروش، چاپ دوم، ۱۳۸۰ ش.

با تلقین می‌توان خود را در برابر افکار منفی مجهز و واکسیناسیون کرد. وقتی در شبانه‌روز در مواقع خلوت شخصی فکری به خود تلقین کنیم که می‌توانیم انسان خوبی باشیم و فکر بد به ذهنمان راه ندهیم، پس از مدتی به صورت ملکه خواهد شد و مدیریت افکار را خود به عهده می‌گیریم.

۴.۱.۵ - سرگرمی و اشتغال

[۶] صادقی اردستانی، احمد، نیازهای جوانان، ص۵-۷، قم، نشر خرم، چاپ اول، ۷۹.
[۷] شرفی، محمدرضا، جوان و نیروی چهارم زندگی، ص۹-۶۷، تهران، نشر سروش، چاپ دوم، ۱۳۸۰ ش.
[۸] شرفی، محمدرضا، جوان و نیروی چهارم زندگی، ص۶-۵۵، تهران، نشر سروش، چاپ دوم، ۱۳۸۰ ش.

جوان هر چه فکر و ذهنش به موضوع یا موضوعاتی مشروع و حلال مشغول باشد، اجازه ورود افکار شیطانی را نمی‌دهد. نابراین مشغولیت ذهنی و خوابیدن به هنگام خستگی در این جهت هم می‌تواند کارساز باشد.

۴.۱.۶ - تقویت حرمت نفس

[۹] شرفی، محمدرضا، جوان و نیروی چهارم زندگی، ص۹-۶۷، تهران، نشر سروش، چاپ دوم، ۱۳۸۰ ش.
[۱۰] شرفی، محمدرضا، جوان و نیروی چهارم زندگی، ص۶-۵۵، تهران، نشر سروش، چاپ دوم، ۱۳۸۰ ش.

عقده حقارت، نشناختن خود و کوچک شمردن و حتی هیچ شمردن خود، راه را برای نفوذ شیاطین جنّی و انسی باز می‌کند. فردی که هم خود و هم دیگران وی را کوچک و حقیر و پست می‌شمارند، خیلی راحت‌تر از دیگران در دام شیطان و افکار منفی قرار می‌گیرد؛ ولی با ارزش قائل بودن برای خود، هدفمند بودن خدا از خلقت من و... می‌توان به تقویت حرمت واقعی نفس پرداخت و کسی که به جایگاه و کرامت خود نزد خداوند آگاه است، هرگز راضی نمی‌شود با افکار شیطانی خود را به مرحله پست بیاورد.

۴.۲ - تمرکز و تسلط بر فکر

زمانی که نیاز و احساس آن را تا حدودی کنترل کردیم، هم‌زمان با آن می‌توانیم فکرمان را اصلاح نماییم.
نکته قابل توجه این است که نیازها بر افکار تأثیر می‌گذارند؛ اما فکر هم می‌تواند بر نیاز و احساس نیاز و نیز ارضای آن تأثیر بگذارد.
تمرکز، سکوت می‌طلبد و سکوت در خلوت و مخصوصاً در خلوت شخصی یافت می‌شود. در خلوت شخصی‌ می‌توان به مسائلی مثل خدا و خلقت خدا و خلقت هر کسی پرداخت. می‌توان در خلوت خود برنامه‌ریزی کرد. حتی برای فکر کردن، پرداختن به نماز و انجام عملی آن و این‌که نماز منشوری است هزار وجه که یک جلوه آن تمرکز ‌اندیشه است. هم‌چنین توجه به آثار فردی و اجتماعی تمرکز خود باعث تحریک انگیزه و افزایش تمرکز به مسائل مهم و سودمند می‌شود. مطالعة مشاهیر تاریخ و علما و دانشمندان و توجه در هر بعد از زندگی آن‌ها، ما را به حقایق رهنمون می‌کند. در کتاب پرواز تا بی‌نهایت که به سیر زندگی شهید بابایی می‌پردازد، مطالبی در همین زمینه آمده، ذکر کرده‌اند موقعی که شهید بابایی قبل از انقلاب برای آموزش‌های نیروی هوایی به آمریکا رفته بود، شبی فرمانده پادگان که از مهمانی برمی‌گشته، دیده است فردی در میدان پادگان مشغول دویدن است، به او که می‌رسد، می‌پرسد این وقت شب این‌جا چه کار می‌کنی و عباس بابایی آن رادمرد بزرگ پاسخ می‌دهد: «دارم از شیطان فرار می‌کنم».


در پایان باید بدانید که یکی از زمینه‌های وجود افکار منفی شنیدن و گفتن و تصور کردن سخنان شهوانی می‌باشد. بنابراین در این جهت هم باید مواظب بود که از این گفت‌وگوها و جلسات پرهیز نمایید. و بالاخره دوستی با افراد خودساخته و پاک و پرهیز از شوخی‌های شهوانی و جنسی و مطالعه کتب عرفانی، مثل نشان از بی‌نشان‌ها و کیمیای محبت و متوسل شدن به معصومین (علیهم‌السّلام) می‌تواند در این راه سرعت سیر و حرکت شما را بسیار زیاد نماید.





۱. شرفی، محمدرضا، جوان و نیروی چهارم زندگی، ص۹-۶۷، تهران، نشر سروش، چاپ دوم، ۱۳۸۰ ش.
۲. شرفی، محمدرضا، جوان و نیروی چهارم زندگی، ص۶-۵۵، تهران، نشر سروش، چاپ دوم، ۱۳۸۰ ش.
۳. حاشیه مفاتیح الجنان.
۴. شرفی، محمدرضا، جوان و نیروی چهارم زندگی، ص۹-۶۷، تهران، نشر سروش، چاپ دوم، ۱۳۸۰ ش.
۵. شرفی، محمدرضا، جوان و نیروی چهارم زندگی، ص۶-۵۵، تهران، نشر سروش، چاپ دوم، ۱۳۸۰ ش.
۶. صادقی اردستانی، احمد، نیازهای جوانان، ص۵-۷، قم، نشر خرم، چاپ اول، ۷۹.
۷. شرفی، محمدرضا، جوان و نیروی چهارم زندگی، ص۹-۶۷، تهران، نشر سروش، چاپ دوم، ۱۳۸۰ ش.
۸. شرفی، محمدرضا، جوان و نیروی چهارم زندگی، ص۶-۵۵، تهران، نشر سروش، چاپ دوم، ۱۳۸۰ ش.
۹. شرفی، محمدرضا، جوان و نیروی چهارم زندگی، ص۹-۶۷، تهران، نشر سروش، چاپ دوم، ۱۳۸۰ ش.
۱۰. شرفی، محمدرضا، جوان و نیروی چهارم زندگی، ص۶-۵۵، تهران، نشر سروش، چاپ دوم، ۱۳۸۰ ش.




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «دوری از افکار شیطانی و جنسی»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۱۲/۱۶.    



جعبه ابزار