• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

خرید و فروش مشروبات

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: شراب، خوک، فروش، کارگر، اجرت، خوردن و آشامیدن، حرام.

پرسش: آیا برای یک فرد مسلمان جایز است که غذای حرام (مانند غذایی که محتوی گوشت خوک یا مردار است) و مشروبات الکلی را در سرزمین کفر به غیر مسلمان عرضه کند؟ حکم آن در صورت‌های زیر چیست؟
أ. اگر غذاها و مشروبات الکلی متعلق به او نباشند و در برابر فروش آن‌ها هم سودی نبرد؛ بلکه کار او فقط عرضه آن‌ها و غذاهای حلال به مشتری باشد.
ب. اگر با فرد غیر مسلمان در محل شریک باشد، به این صورت که فرد مسلمان مالک اجناس حلال و شریک غیر مسلمان مالک مشروبات الکلی و غذاهای حرام باشد و هر کدام به طور جداگانه از کالاهای خود سود ببرند.
ج. اگر فرد مسلمان در محلی که مواد غذایی حرام و مشروبات الکلی فروخته می‌شود، فقط کار کند و مزد ثابتی بگیرد، چه صاحب آن محل مسلمان باشد و چه غیر مسلمان.
د. اگر فرد مسلمان در محل فروش مواد غذایی حرام و مشروبات الکلی به عنوان کارگر یا شریک کار کند، ولی دخالتی در خرید و فروش آن‌ها نداشته و آن مواد متعلق به او هم نباشند؛ بلکه او فقط در تهیه و فروش مواد غذایی نقش داشته باشد، با توجه به این‌که مشتری‌ها، مشروبات الکلی را در همان محل نمی‌خورند، کار او چه حکمی دارد؟

پاسخ: عرضه و فروش مشروبات الکلی مست‌کننده و غذاهای حرام و کار در محل فروش آن‌ها و مشارکت در ساخت و خرید و فروش آن‌ها و اطاعت از دیگران در این موارد، شرعاً حرام است.



عرضه و فروش مشروبات الکلی مست‌کننده و غذاهای حرام و کار در محل فروش آن‌ها و مشارکت در ساخت و خرید و فروش آن‌ها و اطاعت از دیگران در این موارد، شرعاً حرام است؛ اعم از این‌که انسان شریک در سرمایه بوده یا کارگر روزانه باشد و نیز اعم از آن‌که فقط مواد غذایی حرام و مشروبات الکلی عرضه و فروخته شوند یا این‌که فروش همراه با مواد غذایی حلال باشد و هم‌چنین اعم از این‌که کار انسان همراه با گرفتن سود و مزد باشد و یا مجانی و دراین مورد فرقی نمی‌کند که صاحب کار یا شریک او مسلمان باشد یا غیر مسلمان و به مسلمان عرضه و فروخته شود یا به غیر مسلمان؛ و به طور کلی بر هر مسلمانی واجب است که از ساخت و خرید و فروش آن دسته از مواد غذایی که خوردن آن‌ها حرام است، به منظور خوردن اجتناب کند و هم‌چنین از ساخت و خرید و فروش مشروبات الکلی مست‌کننده و کسب منفعت از این طریق خودداری کند.
[۱] دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای.



۱. دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای.



سایت حوزه نت، برگرفته از مقاله «خرید و فروش مشروبات»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۰۸/۱۰.    



جعبه ابزار