• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

جمع بودن اولو الامر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: شیعه، امام معصوم، اولی الامر.

پرسش: طبق دیدگاه شیعه در هر عصر تنها یک امام معصوم وجود دارد. این چگونه با جمع بودن «اولو» سازگار است؟



یا اَیُّهَا الَّذِینَ ءَامَنُواْ اَطِیعُواْ اللَه وَ اَطِیعُواْ الرَّسُولَ وَ اُوْلِی الْاَمْرِ مِنکمْ؛ ‌ای کسانی که ایمان آورده‌اید! از خدا اطاعت کنید و از پیامبر و اولو الامر خود، اطاعت نمایید.»
اگر منظور از «اولی الامر»، امامان معصوم (باشند، با کلمه «اُولی» که معنای جمع دارد، سازگار نیست؛ زیرا امام معصوم در هر زمان، یک نفر بیشتر نیست. فخر رازی می‌نویسد:
خداوند، مؤمنان را به اطاعت از اولو الامر فرمان داده است و «اُولی الامر»، جمع است، در حالی که شیعه معتقد است در هر زمانی، تنها یک امام وجود دارد و حمل لفظ جمع بر مفرد، خلافِ ظاهر است.


حمل اسم جمع بر مفرد، وقتی خلافِ ظاهر و مَجاز است که لفظی جمع، اطلاق شود و یک فرد از افراد آن اراده شود (استعمال جمع در معنای مفرد)، نه این‌که حکمی بر گروهی واقع شود (یعنی لفظ جمع در معنای خود به‌کار رود) و آن حکم به تعداد افراد آنها منحل شود. نظیر این‌که گفته شود: «دانشمندانِ شهر خود را گرامی بدارید»، یعنی این دانشمند را گرامی بدار، آن دیگر را نیز گرامی بدار، آن سومی را نیز گرامی بدار و.... نمونه این استعمال عرفی در قرآن، بسیار آمده است و جای شگفتی است که فخر رازی چنین اشکالی نموده است. برخی از این استعمالات، عبارت‌اند از: «حافِظُوا عَلَی الصَّلَواتِ»، «فَلا تُطِعِ الْمُکَذِّبِینَ»، «اِنَّا اَطَعْنا سادَتَنا وَ کُبَراءَنا» و «وَ اخْفِضْ جَناحَکَ لِلْمُؤْمِنِینَ».


۱. نسا/سوره۴، آیه۵۷.    
۲. رازی، فخر الدین، مفاتیح الغیب، ج۱۰، ص۱۱۴.    
۳. ر. ک:جصاص، احمد بن علی، احکام القرآن، ج۳، ص۱۷۸.    
۴. ر. ک:طباطبایی، محمد حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج۴، ص۳۹۲.    
۵. بقره/سوره۲، آیه۲۳۸.    
۶. قلم/سوره۶۸، آیه۸.    
۷. احزاب/سوره۳۳، آیه۶۷.    
۸. حجر/سوره۱۵، آیه۸۸.    



حدیث‌نت، برگرفته از مقاله «جمع بودن اولو الامر» تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۵/۱.    



جعبه ابزار