• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تکرار ذکر اسغفر الله

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: معصوم، استغفار، توبه

پرسش: در هنگام استغفار چند بار باید ذکر"اسغفرالله" را تکرار کرد؟

پاسخ: این که ذکر استغفرالله چند بار باید تکرار شود گرچه در بعضی روایات صد بار و در بعضی هفتاد بار توصیه شده است اما به نظر میرسد که محدود به عدد خاصی نیست و هرچه انسان این ذکر را بیشتر بگوید مطلوب‌تر است.



استغفار و طلب مغفرت از خداوند متعال امری بسیار پسندیده است و حکایت از خضوع و خشوع در برابر خالق هستی دارد و در روایات متعددی به آن توصیه شده است، اما این که ذکر استغفرالله چند بار باید تکرار شود گرچه در بعضی روایات صد بار (محمد بن یحیی عن احمد بن محمد بن عیسی عن محمد بن سنان عن عمار بن مروان قال قال ابو عبدالله من قال استغفر الله مائة مرة فی کل یوم غفر الله عزّوجلّ له سبع مائة ذنب و لا خیر فی عبد یذنب فی کل یوم سبعمائة ذنب) و در بعضی هفتاد بار (و روی عمر بن یزید عن ابی عبدالله انه قال من قال فی وتره اذا اوتر استغفر الله ربی و اتوب الیه سبعین مرة و واظب علی ذلک حتی تمضی سنة کتبه الله عنده من المستغفرین بالاسحار و وجبت له الجنة و المغفرة من الله عز و جل) توصیه شده است اما به نظر میرسد که محدود به عدد خاصی نیست و هرچه انسان این ذکر را بیشتر بگوید مطلوب‌تر است.
البته باید در موقع گفتن این ذکر (مانند دیگر ذکر) به حقیقت آن توجه داشت.


امام علی (علیه‌السّلام) برای ذکر "استغفرالله" و رسیدن به درجه بالای آن، شش شرط را ذکر می‌کند: ۱. پشیمانی از آنچه انجام داده است. ۲. تصمیم جدی بر اینکه دیگر آن گناه را تکرار نکند. ۳. حقوقی را که از مردم ضایع کرده به آنها اداء کند. ۴. همه واجباتی که از او ترک شده است را به جا آورد. ۵. گوشتی که با مال حرام بر بدن او روئیده و رشد کرده را با غم و اندوه (ریاضت) آب کند تا لاغر شود. ۶. همانطور که شیرینی معصیت را به جسم و بدن خود چشانیده است سختی عبادت را نیز به جسم و بدن خود بچشاند. (محمد بن الحسین الرضی فی نهج البلاغة عن امیرالمؤمنین ان قائلا قال بحضرته استغفر الله فقال ثکلتک امک ا تدری ما الاستغفار الاستغفار درجة العلیین و هو اسم واقع علی ستة معان اولها الندم علی ما مضی و الثانی العزم علی ترک العود الیه ابدا و الثالث ان تؤدی الی المخلوقین حقوقهم حتی تلقی الله عزّوجلّ املس لیس علیک تبعة و الرابع ان تعمد الی کل فریضة علیک ضیعتها فتؤدی حقها و الخامس ان تعمد الی اللحم الذی نبت علی السحت فتذیبه بالاحزان حتی یلصق الجلد بالعظم و ینشا بینهما لحم جدید و السادس ان تذیق الجسم الم الطاعة کما اذقته حلاوة المعصیة فعند ذلک تقول استغفر الله)


۱. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج۲ ص۴۴۰، حدیث۱، دارالکتب الاسلامیه، تهران، ۱۳۶۵ش، ۸جلدی.    
۲. شیخ صدوق، من لایحضره الفقیه، ج۱ ص۴۸۹، حدیث ۱۴۰۵، انتشارات جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، ۱۴۱۳ق، ۴جلدی.    
۳. عاملی، شیخ حر، وسائل الشیعة، ج۱۶ ص۷۸، حدیث ۲۱۰۲۸، انتشارات آل البیت.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «تکرار ذکر اسغفر الله»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۲/۶.    



جعبه ابزار