• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تطبیق آیه‌هایی از سوره اعراف بر اهل‌بیت

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: سوره اعراف، اهل‌بیت

پرسش: سوره اعراف، آیه ۴۶-۴۹ چگونه بر اهل‌بیت (علیه‌السّلام) تطبیق می‌کند؟



«وَ بَینَهُمَا حِجَابٌ وَ عَلَی الاَعْرَافِ رِجَالٌ یَعْرِفُونَ کُلّاً بِسِیمَاهُمْ وَ نَادَوْاْ اَصْحَابَ الْجَنَّةِ اَن سَلَامٌ عَلَیکُمْ لَمْ یدْخُلُوهَا وَ هُمْ یَطْمَعُونَ• وَ اِذَا صُرِفَتْ اَبْصَارُهُمْ تِلْقَاءَ اَصْحَابِ النَّارِ قَالُواْ رَبَّنَا لاَ تَجْعَلْنَا مَعَ الْقَوْمِ الظَّالِمِینَ• وَ نَادَی اَصْحَابُ الاَعْرَافِ رِجَالاً یَعْرِفُونَهُم بِسِیمَاهُمْ قَالُواْ مَا اغْنَی عَنکُمْ جَمْعُکُمْ وَ مَا کنتُمْ تَسْتَکبِرُونَ• اهٰؤُلاَءِ الَّذِینَ اقْسَمْتُمْ لاَ ینَالُهُمُ اللهُ بِرَحْمَةٍ ادْخُلُواْ الْجَنَّةَ لاَخَوْفٌ عَلَیکمْ وَلا انتُمْ تَحْزَنُون؛ و بین آنان (بهشتیان و دوزخیان) پرده‌ای است و بر اعراف، مردمی هستند که همگان را به سیما [و نشانه‌ها]‌ی آنان می‌شناسند و بهشتیان را (در حالی که هنوز به بهشت وارد نشده‌اند، امّا امید می‌برند)، ندا می‌دهند که: سلام بر شما باد! و چون دیدگانشان به جانب دوزخیان بر می‌گردد، می‌گویند: پروردگارا! ما را همراه ستمکاران مگردان. و اهل اعراف، مردمی را که به نشانه‌شان می‌شناسند، ندا می‌دهند و می‌گویند: جمعیتتان (مال‌اندوزی‌تان) و آن استکبار که می‌ورزیدید، به کارتان نیامد! آیا همینان بودند که سوگند می‌خوردید رحمت خدا بدانان نمی‌رسد؟ [اکنون شما تحقیرشدگان] به بهشت وارد شوید [که] نه بیمی بر شماست و نه‌ اندوهگین می‌شوید.»


روایاتی را که در‌باره اصحاب اعراف از اهل‌بیت (علیه‌السّلام) رسیده، می‌توان به چهار دسته تقسیم کرد:

۲.۱ - دسته اوّل

روایاتی که اهل‌بیت عصمت و خاندان رسالت را به‌عنوان اصحاب اعراف معرّفی کرده‌اند، مانند: آنچه از امام صادق (علیه‌السّلام) روایت شده که فرمود:
«جاءَ ابنُ الکَوّاءِ الیٰ امیر المُؤمِنینَ (علیه‌السّلام) فَقالَ: یا امیرَ المُؤمِنینَ (وَ عَلَی ٱلْاَعْرَافِ رِجَالٌ یعْرِفُونَ کُلّاًِ بِسِیمَاهُمْ)؟ فَقالَ: نَحنُ عَلَی الاَعرافِ، نَعْرِفُ اَنصارَنا بِسیماهُم؛ شخصی به نام ابن الکوّاء نزد امام امیر مؤمنان (علیه‌السّلام) آمد و گفت: ‌ای امیر مؤمنان! مراد از (بر اعراف، مردانی هستند که همگان را به علامت‌شان می‌شناسند)، چیست؟ ایشان فرمود: ما بر اعراف قرار داریم و ما یاران خود را با علامت‌شان می‌شناسیم.»
یا آنچه امام باقر (علیه‌السّلام) در باره آیه (وَ عَلَی ٱلْاَعْرَافِ رِجَالٌ یعْرِفُونَ کُلَّاً بِسِیمَاهُمْ) فرمود که:
«اُنزِلَت فی هٰذِهِ الاُمَّةِ، وَ الرِّجالُ هُمُ الاَئِمَّةُ مِن آلِ مُحَمَّدٍ؛ آیه در مورد این امّت نازل شده است و مقصود از رجال، امامان از خاندان محمّد (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) هستند.»
و آنچه امام باقر (علیه‌السّلام) از امام علی (علیه‌السّلام) نقل می‌کند که فرمود:
«وَ نَحنُ اصحابُ الاَعرافِ؛ ما اصحاب اعراف هستیم.»
و آنچه از امام باقر (علیه‌السّلام) روایت شده که در‌باره آیه (وَ عَلَی الْاَعْرافِ رِجالٌ یعْرِفُونَ کُلّاً بِسِیماهُمْ) فرمود:
ما آن مردان هستیم. امامان، کسانی را که وارد بهشت خواهند شد و کسانی را که وارد دوزخ خواهند شد، می‌شناسند، چنان‌که شما در قبیله‌های خود، همدیگر را می‌شناسید و هر یک از شما می‌داند که چه کسی در قبیله درست‌کار است و چه کسی بدکار.
[۵] صدوق، محمد بن علی‌، معانی الاخبار، ص۵۱۵-۵۱۶.

همچنین امام علی (علیه‌السّلام) می‌فرماید:
«وَ انا صاحِبُ الاَعرافِ؛ [یکی از مصادیق] اصحاب اعراف، من هستم.»
در منابع اهل‌سنّت نیز چنین آمده است:
سعد بن طریف می‌گوید: اصبغ بن نباته گفت: نزد علی (علیه‌السّلام) نشسته بودم که عبدالله بن کوّاء آمد و گفت: ‌ای امیر مؤمنان! در باره سخن خداوند که: (وَ عَلَی الْاَعْرافِ رِجالٌ) به من خبر بده. امام (علیه‌السّلام) در پاسخ فرمود:
وای بر تو، ‌ای پسر کوّاء! ما کسانی هستیم که ما را روز قیامت، میان بهشت و دوزخ می‌گمارند. هر که یار ماست، او را با نشانه‌اش می‌شناسیم و وارد بهشت می‌گردانیم و هر که دشمن ماست، او را با نشانه‌اش می‌شناسیم و وارد دوزخ می‌کنیم.
[۸] حسکانی، عبیدالله بن عبدالله، شواهد التنزیل لقواعد التفضیل، ج۱، ص۲۶۳.

همچنین ضحّاک از ابن عبّاس گزارش می‌کند که در باره (وَ عَلَی الْاَعْرافِ رِجالٌ) گفت:
مکانی مرتفع از صراط وجود دارد که «اعراف» خوانده می‌شود و بر آن، عبّاس، حمزه، علی و جعفر قرار دارند که دوستان خود را با نشانه چهره‌ها و دشمنان خود را به سیاهی چهره می‌شناسند.

۲.۲ - دسته دوم

روایاتی که پیروان خاصّ اهل‌بیت (علیه‌السّلام) و مسلمانان پیشتاز را از رجال اعراف دانسته‌اند، مانند آنچه از امام علی (علیه‌السّلام) روایت شده که فرمود:
«المُوقِنونَ وَ المُخلِصونَ وَ المُؤثِرونَ مِن رِجالِ الاَعرافِ؛ اهل یقین و مخلصان و ایثارگران، مردان اعراف هستند.»

۲.۳ - دسته سوم

روایاتی که دلالت دارند اصحاب اعراف، کسانی هستند که حسنات و سیّئات آنان، مساوی است، مانند: آنچه از امام صادق (علیه‌السّلام) نقل شده که فرمود:
اعراف، گروهی‌اند که نیکی‌ها و بدی‌های آنان برابر است. اگر خداوند، آنان را به دوزخ ببرد، به سبب گناهان‌شان است و اگر به بهشت ببرد، به سبب رحمت خویش است.

۲.۴ - دسته چهارم

روایتی که از امام صادق (علیه‌السّلام) نقل شده و میان روایات گذشته، جمع‌بندی کرده است. از ایشان روایت شده که فرمود:
اعراف، بلندی‌هایی است بین دوزخ و بهشت، و امامان با گروهی از پیروان‌شان در اعراف می‌ایستند، در حالی که عدّه‌ای از پیروان امامان، بدون توقّف، وارد بهشت می‌شوند و حسابی از آنان کشیده نمی‌شود.
امامان به این گروهی که در دنیا خطا کرده‌اند، خطاب می‌کنند: «بنگرید به برادرانتان در بهشت که بی‌حساب وارد شده‌اند» و بعد به آنان می‌گویند: «دشمنان حق را بنگرید که چگونه در آتش‌اند». بعد به دوزخیان می‌گویند: «اینان (پیروان و شیعیان آلوده به گناه) همانانی هستند که شما می‌گفتید هرگز مشمول رحمت الهی نخواهند شد» [سپس رحمت الهی شامل آنان می‌شود] و به این دسته از گنه‌کاران [که بر اثر ایمان و اعمال صالح، شایستگی عفو دارند]، از طرف امامان دستور داده می‌شود که: «به سوی بهشت بروید. نه ترسی دارید و نه‌ اندوهی» و آن‌گاه به واسطه شفاعت اهل‌بیت، این گروه گنه‌کار نیز وارد بهشت می‌شوند.
بر این اساس، همه روایاتی که ملاحظه شدند، یک واقعیت را بیان می‌کنند و آن، این‌که «اعراف» یکی از موقف‌های قیامت است که در آن، منزلت و عظمت اهل‌بیت عصمت و پیروان خاصّ آنها بر جهانیان آشکار می‌شود، و حضور خاندان رسالت در این جایگاه برای نجات خطاکارانی است که مستحقّ شفاعت هستند.


۱. اعراف/سوره۷، آیه۴۶-۴۹.    
۲. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج۱، ص۱۸۴.    
۳. حلی، حسن بن سلیمان، مختصر بصائر الدرجات، ص۵۱۶.    
۴. صدوق، محمد بن علی‌، معانی الاخبار، ص۵۹.    
۵. صدوق، محمد بن علی‌، معانی الاخبار، ص۵۱۵-۵۱۶.
۶. عیاشی، محمد بن مسعود، تفسیر العیّاشی، ج۲، ص۱۷-۱۸.    
۷. مجلسی، محمدباقر، بحار الانوار، ج۸، ص۳۳۶.    
۸. حسکانی، عبیدالله بن عبدالله، شواهد التنزیل لقواعد التفضیل، ج۱، ص۲۶۳.
۹. حسکانی، عبیدالله بن عبدالله، شواهد التنزیل لقواعد التفضیل، ج۱، ص۲۶۵.    
۱۰. ثعلبی، احمد ابو‌اسحاق، الکشف و البیان عن تفسیر القرآن، ج۴، ص۲۳۶.    
۱۱. آمدی، عبدالواحد بن محمد، غرر الحکم و درر الکلم، ج۱، ص۱۰۹، ح‌۱۹۹۶.    
۱۲. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج۲، ص۳۸۱.    
۱۳. مجلسی، محمدباقر، بحار الانوار، ج۸، ص۳۳۷.    
۱۴. ر. ک:قمی، علی بن ابراهیم، تفسیر قمی، ج۱، ص۲۳۱.    
۱۵. مجلسی، محمدباقر، بحار الانوار، ج۸، ص۳۳۵.    



حدیث‌نت، برگرفته از مقاله «تطبیق آیه‌هایی از سوره اعراف بر اهل‌بیت» تاریخ بازیابی ۱۳۹۶/۵/۹.    



جعبه ابزار