• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

ترک کارهای دنیایی هنگام اذان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: اذان درس خواندن، اشتغال، کارهای دنیایی.

پرسش: آیا در روایات سفارش به ترک کارهای دنیایی هنگام اذان شده است؟

پاسخ: یکی از دستوراتی که در آموزه‌های دینی به آن سفارش شده، این است: کسی که صدای اذان را می‌شنود از کارهای دنیایی پرهیز نموده و آماده انجام نماز شود، بنابراین، ممکن است خواندن درس را نیز یکی از مصادیق پرداختن به دنیا دانست.



یکی از دستوراتی که در آموزه‌های دینی به آن سفارش شده، این است: کسی که صدای اذان را می‌شنود از کارهای دنیایی پرهیز نموده و آماده انجام نماز شود، بنابراین، ممکن است خواندن درس را نیز یکی از مصادیق پرداختن به دنیا دانست و بهتر است از آن اجتناب شود. البته، با جست‌وجویی که در منابع روایی انجام گرفت روایتی که صراحتاً دلالت بر این مطلب نماید که کسی که نزدیک اذان درس بخواند بهره‌ای از آن نخواهد برد را نیافتیم. اما اگر درس خواندن را نیز از امور دنیایی بدانیم شاید بتوان گستره روایات را بدان نیز سرایت داد.


در روایتی امام علی (علیه‌السّلام) از رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) راجع به تفسیر اذان پرسید؟ پیامبر در پاسخ فرمود: ‌ای علی! اذان حجتی است بر امت من و تفسیر آن این است که مؤذّن هنگامی‌که بگوید: «اللَّهُ اَکْبَرُ اللَّهُ اَکْبَرُ» معنایش این است که خدایا! تو گواهی بر آنچه من می‌گویم که‌ای امّت احمد به تحقیق که وقت نماز رسید، پس آماده باشید و کار دنیا را رها نمایید و چون گوید: «اَشْهَدُ اَنْ لَا اِلَهَ اِلَّا اللَّهُ» معنای آن این است که خدا و فرشتگان خدا و آنچه در آسمان‌ها و زمین است، آگاه هستند که من وقت نمازهای پنج‌گانه را به اطلاع شما رساندم پس خود را برای نماز آماده نمایید و چون گوید: «اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللَّهِ»، معنای آن این است که خدا و ملائکه آگاه‌اند که من شما را از زمان انجام نماز آگاه کردم پس سرگرم امور دیگر نشوید که این برای شما بهتر است و زمانی که مؤذّن بگوید: «حَیَّ عَلَی الصَّلَاةِ» پس اذان چنین گوید: ‌ای امت محمد! خدا دین خودش را برای شما نمایان ساخت پس آن‌را ضایع نسازید و لکن به آن پایبند باشید تا خدا شما را مورد آمرزش قرار دهد و به کارهای دیگر خود را مشغول نسازید، چرا که نماز ستون دین شما است...


۱. شعیری، محمد بن محمد، جامع الاخبار، ص۶۷، مطبعة حیدریة، نجف، چاپ اول، بی‌تا.    



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «ترک کارهای دنیایی هنگام اذان»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۴/۲۳.    



جعبه ابزار