• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

تحریف تورات و انجیل

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: تحریف تورات، تحریف انجیل.

پرسش: تورات و انجیل در زمان بعثت پیامبر اسلام صلی‌الله‌علیه‌وآله تحریف شده بود، یا نه؟ در صورت مثبت بودن پاسخ، آیا پیامبر اسلام ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ اشکالات آن را بیان نموده است؟

پاسخ: عمده تحریفات تورات و انجیل قبل از بعثت، و مقداری بعد از بعثت انجام گرفته است و قرآن و پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ از راه‌های گوناگون تحریفات را گوشزد نموده است.



معناهای تحریف عبارت‌اند از:

۱.۱ - اول

تحریف آن است که کلام به‌گونه‌ای قرار داده شود که بتوان آن را دو گونه یا چندگونه معنی نمود: «ان تجعلهُ علی حَرفٍ من الاحتمال یمکن حمله علی الوجهین».

۱.۲ - دوم

دیگری می‌گوید: تحریف (در قرآن و کتب آسمانی) آن است که کلمه‌ای را از معنای خودش تغییر دهیم؛ یعنی شبیه‌سازی کنیم: «تغییر الکلمة عَنْ مَعْناها و هی قریبةٌ الشبه».


تحریف انواعی دارد که بدین قرار است:

۲.۱ - تحریف لفظی

تحریف در کتاب‌های الهی گاهی لفظی است، یعنی لفظی را بردارند و جای آن لفظ دیگری قرار دهند.

۲.۲ - تحریف معنوی

تحریف گاهی معنوی است که لفظ همان لفظ است، ولی معنای آن را تغییر می‌دهند؛ یعنی آن‌چنان معنی و تفسیر شود که خلاف مفهوم واقعی آن باشد

۲.۳ - تحریف عملی

نوع سوم تحریف عملی است، که برخلاف آنها عمل و رفتار شود.
با توجه به نکات پیش‌گفته، پاسخ را در دو بخش بیان می‌داریم.


درباره تحریف در عهدین (تورات و انجیل)، مطالبی را بیان می‌کنیم:

۳.۱ - اولاً

ضروری است بدانیم که تورات و انجیل فعلی مجموعه‌ای است که به‌وسیله یاران موسی و عیسی به عرصه وجود آمده، درعین‌حال شک نیست، که قسمتی از تعلیمات انبیا، و محتوای کتب آسمانی ضمن گفته‌های پیروانشان، به این کتاب‌ها انتقال یافته است (به‌صورت نقل به مضمون)؛ لذا تورات و انجیل حقیقی که به موسی ـ علیه‌السلام ـ و عیسی ـ علیه‌السلام ـ نسبت داده می‌شود و پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله آن را تصدیق نموده، هیچ‌گونه سنخیتی با این انجیل و تورات فعلی ندارند، و مسیحیان و یهودیان به غلط یا عمر، نام کتاب الهی روی آن نوشته‌ها گذاشته‌اند.
[۴] توفیقی کاشانی، جزوه کتاب مقدس مسیحیان، ص ۷، قم مؤسسة امام صادق علیه‌السلام.

در نتیجه اصل نام‌گذاری تورات و انجیل‌های موجود (عهدین) به کتاب الهی درست نیست و خودِ نسبت آن به حضرت مسیح علیه‌السلام و موسی ـ علیه‌السلام ـ از اساس تحریف است و خلاف واقع است.

۳.۲ - ثانیاً

همان تورات و انجیل، به عرصه وجود آمده، توسط یاران و حواریان، در طول اعصار و قرون، تحت عوامل مختلف اجتماعی و اقتصادی،
[۵] مکارم شیرازی، ناصر، همکاران، تفسیر نمونه، ج ۱۱، ص ۳۱۳، تهران، دارالکتب اللاسلامیه، چ ۱۰، ۱۳۷۰.
هماهنگی با پیشرفت زمان
[۶] توفیقی کاشانی، جزوه کتاب مقدس مسیحیان، ص ۵۲، قم مؤسسه امام صادق علیه‌السلام.
[۷] م میلر، تفسیر کتاب اعمال رسولان، ترجمة‌ آقای احمد نخستین، نور جهان، چ ۲، ۱۳۳۳.
و هوس‌ها و میل‌های درونی و... مورد تحریف و تعبیر و تبدیل قرار گرفته‌اند،‌ جز موارد اندک، مانند بشارت به آمدن پیامبر آخرالزمان، به نام احمد، که آن را هم بعد از ظهور پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ تحریف نمودند.

۳.۲.۱ - شأن نزول آیه ۸۹ بقره

چنان‌که در شأن نزول آیه ۸۹ بقره (وَلَمَّا جَاءهُمْ كِتَابٌ مِّنْ عِندِ اللّهِ مُصَدِّقٌ لِّمَا مَعَهُمْ وَكَانُواْ مِن قَبْلُ يَسْتَفْتِحُونَ عَلَى الَّذِينَ كَفَرُواْ فَلَمَّا جَاءهُم مَّا عَرَفُواْ كَفَرُواْ بِهِ فَلَعْنَةُ اللَّه عَلَى الْكَافِرِينَ ) می‌خوانیم که امام صادق علیه‌السلام فرمود: «یهود در کتاب‌های خویش دیده بودند هجرتگاه پیامبر اسلام بین کوه «عیر» و کوه «اُحُدْ» خواهد بود. یهود از سرزمین خویش بیرون آمدند و در جست‌وجوی سرزمین مهاجرت رسول اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ پرداختند، در این میان به کوهی به نام «حداد» در اطراف مدینه رسیدند؛ گفتند: «حداد» همان «احد» است، در همان‌جا متفرق شدند و هر گروهی در جایی مسکن گزیدند، بعضی در سرزمین «یَتماء» و بعضی دیگر در «فدک» و عده‌ای در «خیبر»؛ ولی با ظهور پیامبر اسلام ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ این واقعیت را انکار، و تحریف نمودند.
[۱۱] مکارم شیرازی، ناصر، همکاران، تفسیر نمونه، ج ۱۱، ص ۳۱۳، تهران، دارالکتب اللاسلامیه، چ ۱۰، ۱۳۷۰.

در نتیجه می‌توان گفت: قسمت عمده تورات و انجیل (عهدین) در زمان قبل از بعثت بر اثر عوامل مختلف تحریف شده بود، و قسمتی از آن هم، با ظهور پیامبر اکرم اسلام ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ و به جهت مقابله به حضرت مورد تحریف قرار گرفت.


قرآن که توسط پیامبر اکرم ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ برای هدایت و بیان واقعیات آمده است، با شیوه‌های مختلف در مقابل تحریف‌ها و تبدیل‌ها، در عهدین (تورات و انجیل) موضع گرفته است:

۴.۱ - اصل نوشته‌های کتاب

گاهی اصل نوشته‌های کتاب را غیر الهی می‌داند، آنجا که می‌گوید: «فَوَیْلٌ لِلَّذِینَ یَکْتُبُونَ الْکِتابَ بِأَیْدِیهِمْ ثُمَّ یَقُولُونَ هذا مِنْ عِنْدِ اللَّهِ لِیَشْتَرُوا بِهِ ثَمَناً قَلِیلاً فَوَیْلٌ لَهُمْ مِمَّا کَتَبَتْ أَیْدِیهِمْ وَ وَیْلٌ لَهُمْ مِمَّا یَکْسِبُونَ» «وای بر آنها که مطالبی با دست خود می‌نویسند؛ سپس می‌گویند: از طرف خداست تا به بهای کمی آن را بفروشند، وای بر آنها».

در جای دیگر می‌فرمایند: «آیا انتظار دارید (که اهل کتاب به آیین) شما ایمان بیاورند، با اینکه عده‌ای از آنها سخنان خدا را می‌شنیدند، و پس از فهمیدن آن را تحریف می‌کردند، درحالی‌که علم و اطلاع داشتند: «أَ فَتَطْمَعُونَ أَنْ یُؤْمِنُوا لَکُمْ وَ قَدْ کانَ فَرِیقٌ مِنْهُمْ یَسْمَعُونَ کَلامَ اللَّهِ ثُمَّ یُحَرِّفُونَهُ مِنْ بَعْدِ ما عَقَلُوهُ وَ هُمْ یَعْلَمُونَ».

۴.۲ - مواردی از تحریفات

گاهی قرآن موارد خاصی از تحریف را که توسط اهل کتاب به وجود آمده به بیان‌های مختلفی منعکس نموده است، می‌فرماید:

۴.۲.۱ - آیه ۴۱ سوره بقره

«نخستین کافر به پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ نباشید و آیات خدا را با تحریف با بهای کم نفروشید (و به خاطر درآمد ناچیزی،) نشانه‌های قرآن و پیامبر اسلام را که در کتب شما موجود است؛ پنهان نکنید»؛ «وَ لا تَکُونُوا أَوَّلَ کافِرٍ بِهِ وَ لا تَشْتَرُوا بآیاتِی ثَمَناً قَلِیلاً...»

۴.۲.۲ - آیه ۴۲ سوره بقره

و زمانی می‌گوید «حق را با باطل نیامیزید، و مشتبه نسازید و حقیقت را (که پیامبر بودن محمد صلی‌الله‌علیه‌وآله باشد، چنان‌که در تورات آمده) کتمان نکنید؛ در‌حالی‌که خود می‌دانید (که محمد ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ پیامبر خاتم است)؛ «وَ لا تَلْبِسُوا الْحَقَّ بِالْباطِلِ وَ تَکْتُمُوا الْحَقَّ وَ أَنْتُمْ تَعْلَمُونَ».

۴.۲.۳ - آیه ۳۱ سوره توبه

و هم‌چنین در تفسیر آیه «اتَّخَذُوا أَحْبارَهُمْ وَ رُهْبانَهُمْ أَرْباباً مِنْ دُونِ اللَّهِ » ظاهل کتاب دانشمندان و راهبان خویش را معبودهایی در برابر خدا قرار دادند»، می‌خوانیم که مراد این نیست که اهل کتاب برای دانشمندان خود روزه می‌گرفتند و یا نماز می‌خواندند؛ بلکه مراد این است که آنها (با تحریف) حلال را حرام، و حرام را حلال می‌کردند و آنها هم «بی‌چون و چرا» می‌پذیرفتند و عمل می‌کردند».
و هم‌چنین رد تثلیث، و این‌که مسیح و عزیر فرزند خدا می‌باشند، و هم‌چنین رد این‌که یهودیان انباء خدا و یا اولیاء الله هستند، و بهشت منحصر به مسیحی‌ها و یهودی‌ها می‌باشد.

۴.۳ - مقابله با تحریفات اهل کتاب

مورد دیگر مقابله با تحریفات اهل کتاب (مخصوصاً یهودیان) نسبت به گفته‌های رسول اکرم اسلام صلی‌الله‌علیه‌وآله می‌باشد. در چهار آیه از قرآن تصریح شده است که عده‌ای از اهل‌ کتاب، مخصوصاً یهودیان، در گفته‌ها و سخنان پیامبر اسلام ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ نیز دست به تحریف می‌زدند؛ از جمله می‌فرماید:

«گروهی از یهودیان که خوب به سخنان تو گوش می‌دهند، تا دست‌آویزی برای تکذیب تو بیابند، آنها جاسوسان گروه دیگری هستند که خودشان نزد تو نیامده‌اند، آنها سخنان را از مفهوم اصلیش تحریف می‌کنند: «یُحَرِّفُونَ الْکَلِمَ مِنْ بَعْدِ مَواضِعِهِ » این تحریف هم با توجه به آیات «لا تقولوا ثلثة انتهوا» و «قالت الیهود عزیز ابن الله» مردود شناخته شده است.

۴.۴ - مقابله با تحریفات به‌طور غیرمستقیم

راهی دیگری که قرآن و پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ برای مقابله با تحریفات کتب قبلی پیموده‌اند این است که مستقیماً واقعیات معارف، و وقایع تاریخی و... را به‌صورت صحیح بیان نموده است؛ در نتیجه خود‌به‌خود تحریفات کتب قبلی روشن می‌شود، (با توجه به این نکته که قرآن از دسترس تحریف بدور، و خداوند محافظت آن را از هرگونه تغییر و تحریف تضمین نموده است.)؛ به‌عنوان نمونه، به یک مورد اشاره می‌شود.

طبق آیات قرآن بزرگ‌ترین افتخار و نقطه قوت در وجود آدم، که او را به‌عنوان برگزیده آفرینش می‌توان معرفی نمود، و به همین دلیل مسجود فرشتگان شد، همان آگاهی او از «علم الاسماء» و «اطلاع از حقایق و اسرار آفرینش و جهان هستی» بود، ولی در تورات سرّ بیرون رانده شدن آدم از بهشت را توجه به عمل و دانش و دانستن نیک و بد می‌داند و هم‌چنین مقایسه‌ای آن‌چه در قرآن و تورات و... در مورد فرشتگان قیامت خلقت حضرت حوا ذبیح ابراهیم، داستان فرار حضرت یوسف، داستان ایوب، داستان داوود، سلیمان، یونس و...
[۳۳] مکارم شیرازی، ناصر، همکاران، تفسیر نمونه، ج ۴۷، ص ۱۶۳، تهران، دارالکتب اللاسلامیه، چ ۱۰، ۱۳۷۰.
آمده، به‌خوبی تحریف کتب قبلی و مقابله قرآن با آنها را روشن می‌سازد.


نتیجه این‌که عمده تحریفات تورات و انجیل قبل از بعثت، و مقداری بعد از بعثت انجام گرفته است و قرآن و پیامبر ـ صلی‌الله‌علیه‌وآله ـ از طرق مختلف تحریفات را گوشزد نموده است.



۱. تفسیر نمونه، آیت‌الله مکارم شیرازی، ج ۱، ص ۱۸۹ ـ ۲۱۰؛ ج ۱۹، ص ۱۲۰ ـ ۳۰۳؛ ج ۶، ص ۴۱، ۱۲۱، ۳۶۴ و ۳۷۹ و ج ۱۱، ص ۲۸.
۲. قرآن و آخرین پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وآله، ص ۱۲۷ ـ ۱۳۲.
۳. جزوه کتاب‌های عهد عتیق، توفیق کاشانی، تمام آن.
۴. تفسیر کتاب اعمال رسولان، و.م، میلر، ترجمه احمد نخستین، تمام کتاب.


۱. راغب اصفهانی، محمد، مفردات فی غریب القرآن، ص ۲۲۸، دفتر نشر الکتاب، چ ۲، ۱۴۰۴.    
۲. خلیل بن احمد الفراهیدی، ترتیب کتاب العین، قم، مؤسسة النشر الاسلامی، چ ۱، ۱۴۱۴ق.    
۳. مکارم شیرازی، ناصر، همکاران، تفسیر نمونه، ج ۱۱، ص ۲۸، تهران، دارالکتب اللاسلامیه، چ ۱۰، ۱۳۷۰.    
۴. توفیقی کاشانی، جزوه کتاب مقدس مسیحیان، ص ۷، قم مؤسسة امام صادق علیه‌السلام.
۵. مکارم شیرازی، ناصر، همکاران، تفسیر نمونه، ج ۱۱، ص ۳۱۳، تهران، دارالکتب اللاسلامیه، چ ۱۰، ۱۳۷۰.
۶. توفیقی کاشانی، جزوه کتاب مقدس مسیحیان، ص ۵۲، قم مؤسسه امام صادق علیه‌السلام.
۷. م میلر، تفسیر کتاب اعمال رسولان، ترجمة‌ آقای احمد نخستین، نور جهان، چ ۲، ۱۳۳۳.
۸. بقره (۲)، آیه ۸۹.    
۹. مکارم شیرازی، ناصر، همکاران، تفسیر نمونه، ج ۱، ص ۳۴۲، تهران، دارالکتب اللاسلامیه، چ ۱۰، ۱۳۷۰.    
۱۰. طبرسی، علی، مجمع البیان، ج ۱، ص ۲۹۸.    
۱۱. مکارم شیرازی، ناصر، همکاران، تفسیر نمونه، ج ۱۱، ص ۳۱۳، تهران، دارالکتب اللاسلامیه، چ ۱۰، ۱۳۷۰.
۱۲. بقره (۲)، آیه ۷۹.    
۱۳. بقره (۲)، آیه ۷۵.    
۱۴. بقره (۲)، آیه ۴۱.    
۱۵. بقره (۲)، آیه ۴۲.    
۱۶. توبه (۹)، آیه ۳۱.    
۱۷. کلینی، محمد بن یعقوب، اصول کافی، ج ۲، ص ۵۳.    
۱۸. بقره (۲)، آیه ۷۵.    
۱۹. مائده (۵)، آیه ۱۳ و ۱۴.    
۲۰. نساء (۴)، آیه ۴۶.    
۲۱. مائده (۵)، آیه ۴۱.    
۲۲. فصلت (۴۱)، آیه ۴۲.    
۲۳. حجر (۱۵)، آیه ۹.    
۲۴. بقره (۲)، آیه ۳۰.    
۲۵. مکارم شیرازی، ناصر، همکاران، تفسیر نمونه، ج ۱، ص ۱۹۰، تهران، دارالکتب اللاسلامیه، چ ۱۰، ۱۳۷۰.    
۲۶. مکارم شیرازی، ناصر، همکاران، تفسیر نمونه، ج ۱۸، ص ۱۷۷، تهران، دارالکتب اللاسلامیه، چ ۱۰، ۱۳۷۰.    
۲۷. مکارم شیرازی، ناصر، همکاران، تفسیر نمونه، ج ۶، ص ۳۷۹، تهران، دارالکتب اللاسلامیه، چ ۱۰، ۱۳۷۰.    
۲۸. مکارم شیرازی، ناصر، همکاران، تفسیر نمونه، ج ۱۹، ص ۳۸۱، تهران، دارالکتب اللاسلامیه، چ ۱۰، ۱۳۷۰.    
۲۹. مکارم شیرازی، ناصر، همکاران، تفسیر نمونه، ج ۱۹، ص ۱۲۰، تهران، دارالکتب اللاسلامیه، چ ۱۰، ۱۳۷۰.    
۳۰. مکارم شیرازی، ناصر، همکاران، تفسیر نمونه، ج ۹، ص ۲۹۴، تهران، دارالکتب اللاسلامیه، چ ۱۰، ۱۳۷۰.    
۳۱. مکارم شیرازی، ناصر، همکاران، تفسیر نمونه، ج ۱۹، ص ۲۹۳، تهران، دارالکتب اللاسلامیه، چ ۱۰، ۱۳۷۰.    
۳۲. مکارم شیرازی، ناصر، همکاران، تفسیر نمونه، ج ۱۹، ص ۲۵۰، تهران، دارالکتب اللاسلامیه، چ ۱۰، ۱۳۷۰.    
۳۳. مکارم شیرازی، ناصر، همکاران، تفسیر نمونه، ج ۴۷، ص ۱۶۳، تهران، دارالکتب اللاسلامیه، چ ۱۰، ۱۳۷۰.



سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «تحریف تورات و انجیل»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۱۱/۲۱.    



جعبه ابزار