• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بی‌غیرتی مردان

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: بی‌غیرتی، مردان، جوانان، بدحجابی.

پرسش: چرا بی‌غیرتی در میان برخی مردان و جوانان شایع شده است؟

پاسخ: ریشه اصلی بی‌بند‌و‌باری‌ها و نابهنجاری‌های اجتماعی، عبارت‌اند از: ورود ماهواره و اینترنت و ... به خانه‌ها، بدحجابی، نگاه حرام و چشم‌چرانی، وجود مجلات و سی‌دی‌های مبتذل، و ارتباط محرم و نامحرم.



در بررسی علل و عوامل ایجاد و گسترش فساد و انحرافات اخلاقی در سطح جامعه، جنبه‌های مختلفی را باید مورد کنکاش قرار داد. نکته قابل توجه‌ای که باید در نظر داشت، این است که این فساد و انحرافات و کج‌روی‌ها و رفتارهای نابهنجار و ناشایست، یک‌باره اتفاق نیفتاده است؛ بلکه به مرور زمان و در طول ده‌ها سال ایجاد شده است. ریشه‌های این بداخلاقی‌ها به دهه‌های گذشته برمی‌گردد. در اوایل انقلاب اسلامی فضای عمومی کشور مملوّ از رفتارهای مذهبی و اخلاقی در صحنه‌های مختلف اجتماع بود.معنویت و عدالت در تمام عرصه‌های فردی و اجتماعی موج می‌زد. در زمان هشت سال دفاع مقدس نیز، متأثر از جنگ و شهادت، مردم دارای روح درستی و ایثار و معنویت بودند. هر چند در همان زمان‌ها هم عده‌ای در گوشه‌و‌کنار، رفتارهای غیر اخلاقی و غیر شرعی انجام می‌دادند؛ لذا وضعیت نابسامان کنونی، مختص به همین سالیان اخیر نیست؛ ولی مشکل عمده، ظهور و گسترش روزافزون این پدیده زشت اجتماعی، در چند سال اخیر است.


به نظر می‌رسد که ریشه اصلی این بی‌بند‌و‌باری‌ها و نابهنجاری‌های اجتماعی را باید در ابعاد مختلف اجتماع جست‌وجو کرد. جاهایی را مورد نگاه قرار داد که پایه‌های اصلی اخلاق و رفتار پی‌ریزی می‌شود و تربیت شکل می‌گیرد. مراکزی مثل، خانواده، مدارس، دانشگاه‌ها، مراکز فرهنگی و اجتماعی و ... . امروز خانواده‌ها ـ به ویژه والدین ـ نظارت دقیقی بر فعالیت‌های فرزندان خود ندارند.
[۱] روزنامه جمهوری اسلامی، ۱۲شهریور ۸۴.


۲.۱ - ورود ماهواره و اینترنت

مشکل اصلی خانواده‌ها، ورود مهمان‌های ناخوانده‌ای به نام ماهواره و اینترنت، نوار، عکس مبتذل و ... است. فرهنگ برهنگی و برهنگی فرهنگی که برنامه‌های ماهواره و اینترنت و ... وارد خانه‌ها می‌کند، کم‌کم و به مرور زمان بنیان‌های مستحکم و اصیل و باورهای دینی خانواده‌ها را نابود می‌کند. در بیش‌تر خانواده‌ها، استفاده از این دو ابزار رسانه‌ای در بازی‌های تفریحی و سرگرمی‌های غیر اخلاقی خلاصه شده‌ است.
برخی مدارس و دانشگاه‌ها که باید کانون تعلیم و تربیت اسلامی باشند، خواسته یا ناخواسته به مراکز ترویج و گسترش فساد و انحرافات اجتماعی تبدیل شده‌اند و این معلول بی‌توجهی و تعلل و بی‌برنامگی مسئولان است.
صدا و سیما، باید مهم‌ترین ابزار تبلیغاتی برای مقابله با تهاجم فرهنگی غرب باشد. خود گاهی مواقع به ترویج الگوهای غربی از طریق سریال‌ها و فیلم‌ها می‌پردازد؛ البته اختصاص دادن رشد دامنه فساد به این امور صحیح نیست و مسائلی چون فقر، فشار مالی، فساد‌ها و تبعیض‌های اجتماعی بر دامنه فحشا می‌افزاید. نبود امکان اشتغال برای جوانان، زیاد شدن سن ازدواج را در پی دارد و همین امر موجب رشد فساد و چشم‌چرانی می‌شود.

۲.۲ - بدحجابی

گسترده‌ترین ناهنجاری اجتماعی که در سطح جامعه دیده می‌شود، مشکل بدحجابی برخی زنان است. پوشش بسیار بد و نامتعارف برخی زنان، امروز نماد بسیاری از بی‌نظمی‌ها و ناهنجاری‌های فرهنگی، اجتماعی، عرفی و اخلاقی است.

۲.۲.۱ - ریشه بدحجابی

در یک نگاه کلی می‌توان ریشه این نابسامانی را در موارد زیر خلاصه کرد:
[۲] پرتو سخن (هفته نامه)، نهم شهریور ۱۳۸۴، ۸ تیر ۱۳۸۴.


۲.۲.۱.۱ - نبود الگوی مناسب

نبود الگوهای مناسب برای پوشش بومی و ملی و مذهبی، و در مقابل عرضه گسترده الگوهای غربی از طرق مختلف مثل فیلم‌ها و سریال‌های داخلی و خارجی، مجلات، ماهواره و اینترنیت.

۲.۲.۱.۲ - نبود نظارت دقیق

عدم نظارت و کنترل منظم بر تولیدکنندگان و عرضه‌کنندگان پوشاک.

۲.۲.۱.۳ - بی‌توجهی مسئولان

کم‌کاری و بی‌توجهی مسئولان فرهنگی و اجتماعی کشور و عدم هماهنگی بین ارگان‌ها و نهادهای فرهنگی.

۲.۲.۱.۴ - برخوردهای سلیقه‌ای و مقطعی

برخوردهای سلیقه‌ای و مقطعی با این پدیده اجتماعی و رعایت نکردن اصول و مراحل امر به معروف و نهی از منکر.

۲.۲.۲ - راهکارهای رفع مشکل

برخی راهکارهای رفع مشکل، عبارت‌اند از:
۱. نظارت بر بازار تولید و عرضه پوشاک و بهبود کیفیت چادر و مانتو و مقنعه.
۲. اصلاح شیوه‌های برخورد با بدحجابی و مقابله جدی، با مظاهر فساد و بدحجابی در ادارات دولتی جایگزینی ارشاد به جای قوه قهریه.
۳. هماهنگی ارگان‌های فرهنگی کشور و تدوین نظام جامع فرهنگی مثل مجلس، دولت، سازمان تبلیغات و ... .

۲.۳ - نگاه حرام (چشم‌چرانی)

به دنبال وجود بدحجابی‌ها در صحنه‌های اجتماعی، نگاه‌های حرام گسترش پیدا خواهد کرد. وقتی خانم یا دختری بدون ملاحظات عرفی، شرعی و قانونی با وضعی بسیار نامناسب در انظار عمومی ظاهر می‌شود، عرصه اجتماع را به فساد، شهوت‌رانی و نگاه‌های آلوده و مسموم، بدل خواهد کرد.
[۳] پرتو سخن (هفته نامه)، سوم شهریور ۱۳۸۴.

زمانی که حریم مرد و زن از هم پاشید و دختران و زنان همچون عروسک‌های بزک‌کرده، دل جوانان و مردان را ربودند، عفت و حیا در جامعه کمرنگ می‌شود، چشم‌چرانی، گذرگاه ورود به منجلاب انحرافات و فساد جنسی و اخلاقی است.
نگاه آلوده، تخم شهوت را در دل می‌کارد. نگاه مسموم تیری از تیرهای زهرآگین شیطان است. نگاه حرام، از بزرگ‌ترین عامل ایجاد فتنه و فساد در یک جامعه دینی است.
[۴] کتاب فضایل و رذایل، نمایندگی ولی فقیه در سپاه، چ۳، ۱۳۷۳ش.
مهم‌ترین عامل ایجاد و گسترش این نگاه‌های آلوده، وجود بدحجابی و آرایش‌های افراطی در زنان جامعه است.
[۵] به قلم جمعی از نویسندگان، کتاب چشم‌چرانی، الزهراء، چ۱، ۱۳۵۸ش.
به ‌دنبال این نگاه‌های شیطانی، فسادها و انحرافات گسترده دیگری ایجاد خواهد شد. خانواده‌ها از هم پاشیده می‌شود. بدبینی‌ها گسترش می‌یابد. سرقت، اعتیاد، و بسیاری دیگر از ناهنجاری‌های اجتماعی ایجاد خواهد شد.

۲.۴ - وجود مجلات و سی‌دی‌های مبتذل

عامل مهم دیگر در ایجاد این ناهنجاری‌ها، وجود مجلات و سی‌دی‌های مبتذل در سطح جامعه و عدم کنترل و نظارت دقیق توسط مسئولان انتظامی و قضایی کشور بر مبادی ورودی کشور است.

۲.۵ - ارتباط محرم و نامحرم

عامل اساسی دیگری که می‌توان به آن اشاره کرد: ارتباط محرم و نامحرم است. در فیلم‌ها و سریال‌هایی که از صدا و سیما پخش می‌شود، ارتباط محرم و نامحرم با ضوابط شرعی منطبق نیست و گویا اصلاً مسئله‌ای به نام محرم و نامحرم در شرع وجود ندارد و نباید هیچ حریمی حفظ شود.
[۶] روزنامه کیهان، سوم شهریور ۸۴.



راه‌حل‌هایی برای مقابله با این بیماری:
۱. آسان‌سازی امر ازدواج و ایجاد اشتغال و تأمین مسکن برای جوانان؛
۲. تقویت باورهای مذهبی در افراد جامعه؛
۳. مبارزه با فساد و تبعیض در اداره‌های دولتی؛
۴. ساخت برنامه‌های فرهنگی مطابق با اصول مذهبی و عرفی جامعه و نظارت بر تولیدات فرهنگی.


۱. روزنامه جمهوری اسلامی، ۱۲شهریور ۸۴.
۲. پرتو سخن (هفته نامه)، نهم شهریور ۱۳۸۴، ۸ تیر ۱۳۸۴.
۳. پرتو سخن (هفته نامه)، سوم شهریور ۱۳۸۴.
۴. کتاب فضایل و رذایل، نمایندگی ولی فقیه در سپاه، چ۳، ۱۳۷۳ش.
۵. به قلم جمعی از نویسندگان، کتاب چشم‌چرانی، الزهراء، چ۱، ۱۳۵۸ش.
۶. روزنامه کیهان، سوم شهریور ۸۴.




سایت ‌اندیشه قم، برگرفته از مقاله «بی‌غیرتی مردان»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۷/۱۰/۱۲.    







جعبه ابزار