• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بهترین اعمال شب قدر

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



کلیدواژه: نماز، دعا، ماه، رمضان، شب قدر، تحصیل، علما، فضل، اعمال، تقوای الهی.

پرسش: برترین اعمال در شب قدر چه عملی است؟

پاسخ: از روایات استفاده می‌شود که برترین اعمال در شب قدر، احیاء و شب زنده‌داری و اشتغال به تلاوت قرآن و دعا و نماز است.



از روایات استفاده می‌شود که برترین اعمال در شب قدر، احیا و شب زنده‌داری و اشتغال به تلاوت قرآن و دعا و نماز است.
در روایتی نقل شده است: «همانا رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) در دهه آخر ماه رمضان رختخواب خود را جمع می‌نمود و کمر خود را برای عبادت می‌بست و در شب بیست و سوم ماه رمضان خانواده خود را بیدار می‌نمود و به صورت کسانی که خواب بودند آب می‌پاشید و همین‌طور حضرت زهرا (سلام‌الله‌علیهم) هیچ‌یک از اهل خانه خود را نمی‌گذاشت که در آن شب بخوابند، و برای این‌که خوابشان نبرد، غذای کمتری به آنان می‌داد و از روز، خود را برای شب‌زنده‌داری آماده می‌کرد، و می‌فرمود: محروم است کسی که از خیر این شب بی‌بهره بماند».


البته در روایت دیگری امام علی (علیه‌السّلام) از پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) از برترین اعمال ماه رمضان سؤال نمودند و آن‌حضرت در پاسخ فرمود: «برترین اعمال در ماه رمضان ورع و تقوای الهی است». این روایت اگر چه اشاره به اعمال شب قدر نکرده، اما در هر صورت لیالی قدر نیز از ایام ماه رمضان بوده و می‌توان برترین عمل در شب قدر را تقوای الهی دانست که مفهومی‌گسترده داشته و هر عبادتی را با شرایط خاص، می‌توان مصداقی از آن برشمرد.


گفتنی است؛ شیخ صدوق بعد از بیان استحباب شب‌زنده‌داری در شب قدر و خواندن نماز با کیفیت خاص، برترین عمل شب قدر را اشتغال به تحصیل علم و دانش‌آموزی دانسته‌اند
[۳] شیخ صدوق، محمد بن علی، الامالی، ص۶۴۹، تهران، کتابچی، چاپ ششم، ۱۳۷۶ش.
و اگر چه ایشان مستندی برای این برتری نقل نکرده‌اند، اما از آن‌جا که ایشان از حدیث‌شناسان بنام شیعه هستند و تلاش داشته‌اند که مطلبی را از خود نگویند، می‌توان به سخن ایشان اعتماد کرد و این احتمال قوی را داد که مستند ایشان، روایتی در این زمینه بوده که به ما نرسیده است.


۱. ابن حیون، نعمان بن محمد مغربی، دعائم الاسلام و ذکر الحلال و الحرام و القضایا و الاحکام، ج۱، ص۲۸۲، محقق و مصحح:فیضی، آصف، ‌ مؤسسة آل البیت علیهم السلام، قم، چاپ دوم، ۱۳۸۵ق.    
۲. مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج۴۲، ص۱۹۰، بیروت، دار احیاء التراث العربی، چاپ دوم، ۱۴۰۳ق.    
۳. شیخ صدوق، محمد بن علی، الامالی، ص۶۴۹، تهران، کتابچی، چاپ ششم، ۱۳۷۶ش.



پایگاه اسلام کوئست، برگرفته از مقاله «بهترین اعمال شب قدر»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۵/۴/۹.    



جعبه ابزار